SMUČANJE

Finančna agonija SZS

Objavljeno 29. september 2015 10.34 | Posodobljeno 01. oktober 2015 11.32 | Piše: Rok Tamše

Smučarski zvezi Slovenije grozi 637.000 evrov denarne kazni.

Stane Valant, nekdanji predsednik SZS, levo, in Jaro kalan, nekdanji direktor SZS, nista poslovala najbolj skrbno. Foto: Boštjan Fon

Finančna luknja obubožane Smučarske zveze Slovenije (SZS), ki se bori s skupnim dolgom okrog tri milijone evrov, bi se znala v kratkem še poglobiti, če se bodo uresničile najbolj črne napovedi iz prispevka spletnega portala podcrto.com, kjer so preiskali trošenje evropskih sredstev za izgradnjo biatlonskega centra na Pokljuki. Smučarskim šefom iz Podutika zaradi kršitve domače in evropske zakonodaje pri razpisu za pridobitev podjetij za gradnjo na Pokljuki in zaradi sklepanja aneksov mimo razpisov, kar je znatno podražilo projekt, grozi, da bodo morali vrniti 637.000 evrov. »SZS bo moral vrniti neupravičeno izplačana sredstva, ki so bila odkrita v izvedenih revizijah, vendar znesek še ni dokončen, ker ministrstvo še ni dobilo potrditve višine vračila od Evropske komisije,« so sporočili z ministrstva za finance.

Aprila 2008 je SZS, ki mu je predsedoval Stane Valant, direktor pa je bil Jaro Kalan, na razpisu ministrstva za šolstvo in šport pridobil 6,5 milijona evropskih in slovenskih proračunskih sredstev za izgradnjo centra na Pokljuki. A kot poroča portal, je SZS javno naročilo za gradnjo biatlonskega centra Pokljuka, ki bi ga s 6,3 milijona evrov sofinanciral z evropskimi in državnimi sredstvi, potem ko je določil, da je edini kriterij najnižja cena, objavil le v Uradnem listu Republike Slovenije, ne pa tudi v evropskem, s čimer so bila evropska podjetja v slabšem položaju. Z ugovarjanjem je Sloveniji uspelo kazen zmanjšati z 1,08 milijona evrov na 432.000 evrov. Po oddanem poslu za gradnjo centra je SZS mimo javnega razpisa s Splošnim gradbenim podjetjem Tehnik iz Škofje Loke, ki je lani končal v stečaju s 63 milijoni priznanih terjatev upnikov, sklenil še štiri anekse k pogodbi, ki so investicijo podražili za skupno 1,5 milijona evrov. Od teh je bilo dober milijon plačan iz javnih sredstev. Sklepanje dodatnih aneksov po oddaji javnega naročila pa zakonodaja razen v izjemnih primerih prepoveduje in zaradi tega obstaja zahteva po vračilu 205.000 evrov.

Na SZS so glede tega primera zaviti v molk, predstavnik za odnose z javnostmi Tomi Trbovc je dejal: »Dokler postopki tečejo, tega ne bomo komentirali.«

Sicer pa SZS danes novinarje vabi na druženje s smučarskimi skakalci in skakalkami pred novo zimsko sezono. Iz ogrevalne hiše na vrhu letalnice bratov Gorišek je tudi lep pogled na Nordijski center Planica, kjer potekajo zaključna dela. Tudi pri gradnji teh objektov je sodelovalo propadlo podjetje SGP Tehnik, zato so nastale tudi velike zagate in precejšnje zamude pri dokončanju del.

Deli s prijatelji