SVETOVNI PRVAK

Finale krosa Flisarju

Objavljeno 25. januar 2015 15.03 | Posodobljeno 25. januar 2015 16.41 | Piše: STA, T. L.

Filip Flisar je osvojil zlato na svetovnem prvenstvu.

Filip Flisar je zasedel šesto mesto.

KREISCHBERG – Mariborčan Filip Flisar je zmagal v finalu krosa na svetovnem prvenstvu v avstrijskem Kreischbergu v smučanju prostega sloga. To je prva medalja na SP za našega 27-letnega smučarja, ki je v sobotnih kvalifikacijah zasedel šesto mesto. 

Na zmagovalni oder z zmagovalnim krikom

Flisar je precej čustveno doživel zmago, ki jo je pospremil tudi z zmagovalnim krikom. V izjavi za Val 202 je priznal, da komaj prihaja k sebi in da je bilo treba kar precej dela za ta uspeh, da pa je bil dober na 'kuclih', kar je povezoval tudi s poletnim preživljanjem časa na jadrnici.

Priznal je, da mu starti niso najbolje uspeli, »a na valovih sem si nato izboljšal položaj, na koncu pa slavil. Pohorske šunke so na 'kuclih zašpanale', vsaj nekje je pohorska šola prišla do izraza,« je izjavil nasmejani zmagovalec in se opravičil navijačem, ker jih je s svojimi vožnjami spravljal ob živce.

Že četrta slovenska kolajna

Flisar se je v Kreischbergu prvič uvrstil v finale najboljše četverice. V finalu pa je prikazal svojo najboljšo predstavo na svetovnih prvenstvih in prepričljivo osvojil kolajno najžlahtnejšega leska. Pred dvema letoma na SP v norveškem Voss-Myrkdalnu je bil peti, pred štirimi leti v ameriškem Deer Valleyju pa je končal na 11. mestu.

To je že četrta slovenska kolajna na svetovnem prvenstvu v Kreischbergu in prva zlata, potem ko so na stopničke stopili deskarji Tim-Kevin Ravnjak, Rok Marguč in Žan Košir.

Košir in Marguč sta kolajni osvojila v deskarskih paralelnih disciplinah, boji pa so potekali v bližnjem Lachtalu. Košir je osvojil srebrno kolajno v paralelnem veleslalomu, Marguč je bil bronast v paralelnem slalomu, že pred njim pa je Ravnjak osvojil bronasto medaljo v snežnem kanalu.

Edini Slovenec v izločilnih bojih

Flisar, čigar zaščitni znak so košati brki, zato se ga je prijel vzdevek Brko, je bil edini slovenski predstavnik v izločilnih bojih. V četrtfinale je napredoval s prvim dosežkom osmine finala v skupini 6, tudi v četrtfinalu je bil najhitrejši, v polfinalu pa je bil drugi.

V finalu je z izjemnim spodnjim delom osvojil svojo prvo zmago na svetovnih prvenstvih. V finalu je ugnal Francoza Jeana Frederica Chapuisa, ki tako ni ubranil zlata izpred dveh let in se je moral zadovoljiti s srebrom, bronasta kolajna pa je pripadla Švedu Victorju Öhlingu Norbergu.

Mariborčan je večino proge presmučal na tretjem mestu, nepopustljivost in borbenost pa mu je na koncu prinesla želen rezultat. V zadnji ravnini pred ciljem sta Šved in Nemec Paul Eckert naredila napaki, kar je izkoristil Flisar, prišel v vodstvo in do zlatega odličja.

Flisar je v svetovnem pokalu štirikrat zmagal, na velikih prvenstvih pa do Kreischberga še ni imel kolajne; na lanskih olimpijskih igrah v Sočiju je bil šesti.

Deli s prijatelji