SANJSKA SEZONA

Fenomenalna Tina Maze

Objavljeno 18. marec 2013 08.30 | Posodobljeno 18. marec 2013 08.30 | Piše: Drago Perko

Šampionka iz Črne je osvojila veliki kristalni globus, dva mala in nanizala rekordne dosežke.

Tina Maze je v slogu celotne sezone zaključila nastope v svetovnem pokalu – z zmago v veleslalomu, že enajsto v tej sezoni. Druga je bila Francozinja Tessa Worley, tretja pa Švicarka Lara Gut. Osmoljenka dneva je bila Ana Drev, ki je odstopila in si poškodovala koleno. Včeraj je naši snežni kraljici v švicarskem Lenzerheidu zaploskalo več kot 5000 gledalcev, najglasnejši pa so bili njeni Korošci, ki jo bodo danes ob 18. uri pozdravili še doma v Črni na Koroškem. Posebno bučno je bilo, ko je Korošica prejela veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu in malega za najboljšo v seštevku veleslaloma. Zdravljica je tako ob vznožju švicarskih gora zadonela kar trikrat, vsakič pa ji je z nasmehom zmagoslavja pritegnila še velika šampionka iz Slovenije.

Čestitala tudi Janica Kostelić

»V soboto sem bila zelo razočarana. V meni se je nabralo veliko jeze. Sezono sem želela končati, kot sem jo začela,« je po podelitvi globusov povedala Črnjanka, medtem ko so bile lovorike iz kristala že na varnem, odnesel jih je tehnični sodelavec slovenske smučarske ekipe Polde Flisar. »Veliki globus je zelo težak. Ko sem ga držala v rokah, sem Andrei v šali dejala, da me kar mišice pečejo,« je nadaljevala nasmejana Tina, ki je dočakala svoj zvezdniški trenutek kariere, za kar ji je čestitala tudi Janica Kostelić, njena najhujša tekmica na otroških in mladinskih tekmah. Korošica je prelila veliko znoja, da je danes prva dama alpskega smučanja. »Mislim, da garanje ni najbolj pravi izraz za to, kar smo delali ... Ob trdem delu ne gre brez drznosti, za nameček pa si moraš še upati. Ko se vse skupaj poklopi, so tu uspehi,« je Tina razkrila recept za uspeh. Iz leta v leto je stopnjevala ritem uvrstitev v končnem seštevku. Lanska sezona pa je bila prelomna. Ostala je brez zmage, a z jasnim spoznanjem, da hoče na vrh! »Rekla sem si, da nisem tako slaba, čeprav sem ostala brez zmage. Zavedala pa sem se, da se morajo te stotinke enkrat obrniti tudi meni v prid.« Strah v kosti je konkurenci nagnala že na startu v Söldnu. »Želela sem si takega uvoda, da prestrašim konkurenco. To mi je leto poprej naredila Lindsey Vonn, po tistem se nisem več pobrala.«

Tinini rekordni dosežki

Z osmimi uvrstitvami na zmagovalni oder v tej sezoni je najboljša veleslalomistka v zgodovini in se je na drugem mestu izenačila z Američanom Philom Mahrom (1981/82); pred njima je le Elanov Šved Ingemar Stenmark, ki je desetkrat prišel med prve tri v sezonah 1978/79 in 1980/81. Mazejeva je dosegla 13. zmago v karieri v veleslalomih in si deli peto mesto na večni lestvici, z 11. zmago v sezoni pa je peta smučarka do zdaj, ki ji je to uspelo po Avstrijki Annemarie Moser Pröll, Švedinji Anji Pärson, Američanki Lindsey Vonn ter Švicarki Vreni Schneider; ta ima s 14 zmagami rekord iz sezone 1988/89. Med drugim je izboljšala dva več kot desetletje stara mejnika legendarnega avstrijskega asa Hermanna Maierja iz sezone 1999/2000; 2000 točk je že pred časom krepko izboljšala, s 24 uvrstitvami na zmagovalne stopničke v eni sezoni pa je prav tako pred Maierjem. Pred Nemko Mario Höfl Riesch (na nedeljskem veleslalomu se je poškodovala, zato je ni bilo na podelitvi globusov) pa si je nabrala kar 1313 točk naskoka oz. Črnjanka je zbrala več točk kot Höfl Riescheva in tretjeuvrščena Avstrijka Anna Feninnger skupaj. V vsej sezoni 2012/13 je odstopila le enkrat, na preostalih 34 tekmah pa vsakič prišla v cilj, 32-krat je bila med deseterico, 24-krat na stopničkah.
Tega Tininega uspeha pa ne bi bilo brez vodje njene ekipe Andree Massija, ki je bil po tekmi še poln adrenalina, od nekje sta se vzela kruh in domača salama. Solz na njegovem obrazu ni bilo: »Tina si je želela, da bi potočil kako solzo ... Vsi ostali so jokali, jaz nisem, to je moj minus …« Po drugi strani pa tudi plus, navsezadnje je bilo nekdaj tudi obvladovanje čustev Tinina slabost. »Na tem smo veliko delali. Nikoli ji čustev nisem branil, le da jih ima pod nadzorom,« je pojasnil Massi.

Tina: Moj
 doping je morje

»Sem le človek, tudi jaz delam napake,« je Tina priznala v pogovoru za švicarski časopis Sonntags Zeitung. »Starši so me vzgojili tako, da dam vedno vse od sebe in poskušam narediti najboljše, kar zmorem in znam,« je razložila. Imela je tudi vzornike: »Ko sem bila otrok, sem hotela biti kot Mitja Kunc ali Katjuša Pušnik. Ko sta bila uspešna, Mitja je osvojil bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu leta 2001, se je zbral na zabavi cel kraj, bilo je lepo. Takrat sem si rekla, da bi to rada tudi sama doživela.« Novinar jo je pobaral tudi na temo dopinga. »Kaj naj rečem? Lahko ponovim le znano, moje mišice so od kolesarjenja in kondicijskih treningov. Moj doping, da preživim tako naporno sezono, je le morje. Obožujem trenutke, ko sem na obali. Rada jem ribe in popijem kozarec vina. Še posebno pozimi.«

Deli s prijatelji