KARANTENA

Fak v osami: trening, jedilnica, postelja

Objavljeno 28. januar 2014 08.22 | Posodobljeno 28. januar 2014 08.23 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Jakov Fak

Biatlonski adut Jakov Fak dneve pred olimpijskimi igrami preživlja v strogi karanteni.

Jakov Fak bo v Sočiju biatlonski lovec na medaljo. Foto: Leon Vidic

V Vancouvru 2010 je s tekom in puško Hrvaški pribojeval bronasto olimpijsko odličje. Štiri leta so minila, vmes se je zgodilo veliko, biatlonec Jakov Fak zdaj nastopa za slovenske barve. S svetovnih prvenstev ima popolno kolekcijo žlahtnih kovin: ker je bilo vse doslej sijoče, bo Gorskokotarčan tudi na olimpijskih igrah v Sočiju lovil košček sijaja. A vedno je če. Zdravstvene težave, infekcija želodca, so ga v letošnji sezoni že skrenile na stranski tir, ko ni tekmoval v Oberhofu, težava se je ponovila, in mladenič, rojen na Reki, se še vrača v popoln pogon. Prejšnji teden se denimo zaradi še vedno šibkega imunskega sistema z drugimi olimpijci ni predstavil javnosti na prireditvi v prestolnici.

Kaj se trenutno dogaja, lahko najbolje pojasni glavni trener slovenskih biatloncev Uroš Velepec, kajti Jakov je v tako imenovani karanteni. Kakšno je zdaj njegovo zdravstveno stanje? »Solidno. Na kakšnem težkem treningu mu je še malce slabo, je pa vse opravil po načrtu. Je zadosti trpežen, zna potrpeti. V bistvu je oddelal vse, kar je bilo treba. V torek ima še slikanje z ultrazvokom, potem se bo za par dni vrnil domov v Mrkopalj,« je s Pokljuke raportiral Velepec. »Težave so s tekem svetovnega pokala v Franciji, v Annecy-Le Grand Bornandu, kjer se je že prvi dan okužil s hrano. Tudi Teja Gregorin je imela težave, a so bile manjše, prav tako je bilo s serviserji. Jemal je antibiotike, očitno je bakterije toliko pokončal, da je lahko tekmoval, ne pa do konca. Ko se je spet začel napor, ko je bil obremenjen, se je bakterija namreč ponovno razbohotila. Zdaj je to pozdravljeno, je na dieti. Iz prehrane smo črtali gluten, nič ni belega kruha in makaronov, zdaj je bolj na rižu. Biti mora izoliran, izogibati se mora stikom z drugimi, da ne bi še česa dobil,« je nadaljeval glavni trener, ki se s svojimi varovanci na olimpijado odpravlja v četrtek zjutraj, biatlonci kot prvi med slovenskimi olimpijci.

»Jakov ne sme jemati nobenih zdravil, tablet ali vitaminov. Želodec je bil razdražen, ustvarila se je plast, da bi nastajali encimi. Želodec se mora povsem umiriti,« je Velepec odvrnil na vprašanje, ali Fak morebiti jemlje kakšna zdravila, ki vsebujejo snovi, ki jih je treba vnaprej prijaviti protidopinški komisiji. Slovenski biatlonski poveljnik je za konec še dodal, da so se odločili, da bodo Jakova umaknili od vsega medijskega vrveža, dokler ne bo povsem zdrav. »Njegova pot so trening, jedilnica, ki je posebej izolirana, da je sam, in soba, kjer spi. Obljubili smo tudi, da ne bo nobenih telefonov,« je še omenil Velepec. Mrkopaljčan je denimo v Ruhpoldingu sredi januarja, pred novimi težavami z želodcem pred tekmo svetovnega pokala v italijanski Anterselvi, osvojil drugo mesto v zasledovalni tekmi in četrto na 20 kilometrov. Ve se, iz kakšnega testa je, to namerava dokazati tudi v Sočiju. Vendar le, če bo zdravje, kot se spodobi.

 

Deli s prijatelji