ZMAGA

Fak tudi na Pokljuki pravi superbiatlonec

Objavljeno 15. december 2012 08.32 | Posodobljeno 15. december 2012 08.32 | Piše: Marko Uršič

Sprinterska preizkušnja svetovnega pokala na Pokljuki je dala novo zmago Jakova Faka.

Jakov Fak na najvišji stopnički.

POKLJUKA – Mraz je pritisnil pod Alpami, zato pa je bilo na Pokljuki kot v zimski pravljici. Prvič zaradi snežne kulise, ki res najbolje pristaja ravno v naravi, obzorje je očedilo tudi sonce, bilo je minus šest stopinj Celzija, drugič se je na Rudnem polju spet zgodila biatlonska vrhunskost. Jakov Fak je že konec preteklega tedna na tekmah svetovnega pokala v Hochfilznu dokazal, da je v odlični formi, da je samozavesten in se ne ozira na konkurenco. Vse je ugnal v zasledovalni tekmi, s tem kronal tretje mesto v sprintu, včeraj pa je na slovenskih tleh dosegel še drugo zaporedno zmago v letošnjem svetovnem pokalu. Še več, to je bilo prvo slovensko zmagoslavje na domačem biatlonskem prizorišču! Sprinterska preizkušnja na 10 km mu je pristajala, tako jo je tudi oddelal, povrhu brez zgrešenega strela, ko pa je slovenski biatlonec v takšni formi in psihično samozavesten, mu v karavani tekmovalcev le malokdo pristriže peruti.

Francoz Martin Fourcade, vodilni v svetovnem pokalu, je bil dobršen del nastopa še pred Mrkopaljčanom, na poti proti cilju pa je popustil in moral na koncu gledati v hrbet tako Faku kot drugouvrščenemu Norvežanu Emilu Hegleju Svendsenu. Slednji je za v prvem krogu tekaško bolj umirjenim Fakom zaostal za osem desetink sekunde. Tako si slovenski Hrvat iz Gorskega kotarja po olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih prisvaja tudi tekme v svetovnem pokalu.

Težava s tulcem

»Še ravno dovolj prednosti sem imel na koncu, da sem zmagal. Zdaj lahko mirno rečem, da ni prvič. Bilo je zelo težko, to je bil velik pritisk name. Gre za domače prizorišče, sam si naložiš pritisk. Nisem še najboljši v teku, tako da sem bolj pametno zastavil nastop. Vem, da sem bil na zadnjem vmesnem času še zadaj, nato pa sem do cilja pridobil še sekundo in pol. Vesel pa sem, da se je dvoboj s Svendsenom končal v moj prid, po navadi je obratno,« je zadovoljno sijal in pojasnil. A vse ni šlo povsem tekoče, nekaj iger z živci je bilo, pred zadnjim strelom stoje je namreč zastal. Ponagajal mu je naboj, po izpraznitvi se je tulec postavil pokonci in ni hotel iz ležišča. »Nisem čakal s strelom, moral sem ga spraviti ven. Spet sem se zbral in zadel v polno. Na strelišču so bile sicer malce vetrovne razmere, treba se je bilo zbrati in se pravočasno odzvati,« je Fak opisal neprijetnost.

Obveščevalci na hribih

Tudi trener Uroš Velepec je imel ob zmagi Jakova Faka seveda kaj za besedno pristaviti. »Fantazija! Vsi smo nasmejani. Dve ničli v teh razmerah je vrhunsko. Opravil je popolno tekmo, tudi na strelišču, kljub tistemu naboju. Glede na to, da še ni najboljši v teku, je na koncu naredil vse. Svendsen je v zadnjem krogu narekoval ritem. A smo imeli na vsakem hribu svojega človeka in Jakov je na vsej progi natančno vedel, kje je. Imel je srečo, da je Svendsen tekel pred njim. To je v zadnjih 500 m izkoristil in na koncu imel moči, da je zmagal,« je bil zadovoljen.

Deli s prijatelji