PRED SEZONO

Fak: Biti vedno boljši

Objavljeno 27. november 2015 11.45 | Posodobljeno 27. november 2015 11.45 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Jakov Fak

Jakov Fak, lani skupno tretji, želi seči še višje, potencial za zmage je.

Jakov Fak bo tek na rolkah zamenjal za tistega na snegu. Foto: Jure Eržen

Legendarne so zgodbe o pogumu finskih vojakov med zimsko vojno v letih 1939 in 1940, ko je Sovjetska zveza izvedla invazijo na deželo tisočerih jezer. Finski vojaki so v belih maskirnih uniformah v zimskih razmerah uporabili smuči, na ramenih pa so seveda nosili puške. Hm, seveda, to nas spominja na biatlon. V nedeljo se v švedskem Östersundu začenja nova sezona svetovnega pokala zimskih dvobojcev, tekme pa bodo še od 2. do 6. decembra. Uvodni program obsega posamično mešano preizkušnjo in mešane štafete, slovenski tabor pa se je za začetek športne zime brusil prav na Švedskem, v Idreju.

Jakov Fak je bil v zadnji zimi svetovnega pokala skupno tretji, torej ve se, na kaj bo Mrkopaljčan, tudi svetovni prvak, ciljal v novi sezoni. Biti čim višje, seveda. »V Östersundu sem do zdaj imel dobre in slabe nastope. Prvo leto, ko sem startal v slovenskem dresu, sem bil denimo tretji, tudi pozneje sem bil zelo blizu stopničkam. Ne bojim se tega prizorišča, pravzaprav se že veselim tekem. Östersund je drugačen od drugih, ker so to prve večerne tekme, to je preprosto takšna uvertura v sezono, ki se je veselim,« poudarja Jakov Fak. »Že v uvodnem delu sezone želim biti čim boljši, vem, da imam potencial, da zmagujem na tekmah. To je tisto, kar me veseli in mi daje samozaupanje, da grem lahko v vsako tekmo brez strahu. Veliko je dejavnikov, ki morajo biti na zelo visoki ravni, da smo kot reprezentanca sploh lahko konkurenčni in da imamo potem priložnost dobiti tekme. Preprosto, zaupanje v celoten sistem, ki je najožje povezan s tekmovalcem, prinaša samozavest, umirjenost in željo po čim boljših uvrstitvah,« je še dodal.

Našli kompromis

Finance pa so seveda kot pravljice za lahko noč. »Vedno ostaja vprašanje, ali bi bili še boljši, če bi imeli na voljo več denarja. Moje želje in cilji so biti vedno boljši in boljši, zato se po navadi zgodi, da se ne strinjam z vodstvom biatlonske panoge. Menim, da mora državna reprezentanca imeti zagotovljene najboljše strokovnjake, ki se jih lahko dobi na trgu. Z namenom, da bi parirali mednarodnim ekipam, ki so močnejše po številu tekmovalcev in po kakovosti. Če bomo na vseh področjih na visoki ravni, smo lahko konkurenčni. Verjamem, da to ni le v športu, temveč tudi na drugih področjih, recimo gospodarstvu. Menim, da visoka raven kakovosti priprav vedno zagotavlja dobre rezultate. V letošnji sezoni smo našli kompromis, a vedno je prostor za izboljšanje. Vem, da je vseeno treba dati času čas, vse ne gre v enem letu. Upam, da bomo vsi vsaj približno razmišljali na takšen način kot jaz in si želeli biti vedno bolj kakovostni,« je Fak podčrtal bistvo.

Po odhodu Uroša Velepca v Ukrajino je Čeh Tomaš Kos novi glavni trener slovenske biatlonske vrste. Kako pa Jakovu in Teji Gregorin po kakovosti v svetovnem pokalu priključiti še kakšnega tekmovalca ali tekmovalko? »Bazo imamo takšno, kakršna je. Mladi zelo skromno prihajajo, delamo za to, da se ti čim hitreje ali čim bolj približajo tistim starejšim. Seveda je dobro, da imamo v ekipi takšni osebnosti, kot sta Teja Gregorin in Jakov Fak, to v bistvu dobro vpliva na mlade tekmovalce,« je povedal dobitnik srebrne medalje na biatlonskem SP leta 1990 v Oslu. No, naslednje svetovno prvenstvo bo od 3. do 13. marca spet v norveški prestolnici. Naj bodo slovenski biatlonci in biatlonke tam pogumni in pri streljanju natančni kot finski vojaki.

 

Deli s prijatelji