ODLIČJA

Evrski priboljški za še bolj sočen Soči

Objavljeno 14. december 2013 21.32 | Posodobljeno 14. december 2013 21.33 | Piše: Marko Uršič

Slovenski dobitniki odličij na ZOI bodo od OKS dobili 20.000, 17.500 in 15.000 evrov nagrade. Petnajstega februarja se splača osvojiti zlato odličje, v kolajni bo namreč tudi del meteorita.

Bo Tina Maze v Sočiju osvojila vsaj eno zlato odličje in še 20.000 evrov nagrade od OKS?

Šport je denar, denar je šport. Seveda se na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju ne bo le tekmovalo in osvajalo odličij za slavo in čast rodnih dežel, nadvse je priporočljivo, če bo športnim junakom, tudi slovenskim, kaj kapnilo v žep. Naši dobitniki žlahtnih kovin se lahko nadejajo nagrad z več strani: Olimpijskega komiteja Slovenije, ministrstva, ki ima pod streho vrhunsko telesno kulturo, osebnih pokroviteljev, pa tudi Smučarska zveza Slovenije, a dokaj različno po panogah, bo poleg dala kakšen evrski cekinček.

Nagrade, ki jih bo podelil OKS, so enake tistim s prejšnjih iger v kanadskem Vancouvru: zlato je vredno 20.000 evrov, srebro 17.500, bron pa 15.000. Skupni fond za olimpijske nagrade je 150.000 evrov. Naj spomnimo, Slovenija je na igrah leta 2010 v Kolumbiji, seveda Britanski, osvojila dve srebri in bron. Tina Maze je bila druga v superveleslalomu in veleslalomu, tretja je bila Petra Majdič v klasičnem sprintu. Nagrade SZS so odvisne od panog. Alpinci nimajo predvidenih priboljškov, nordijci imajo nagrade opredeljene po pravilniku. Tu je skupna, maksimalna vsota 100.000 evrov, iz katere se izplačujejo nagrade tako za svetovni pokal kot zdaj za olimpijske igre. Zato višine nagrade za posamično medaljo v Sočiju ni mogoče natančno opredeliti. Tudi biatlonci imajo skupni sklad, s to razliko, da višine maksimalnega zneska ni mogoče določiti do konca sezone. V nagradni sklad se lahko namreč stečejo tudi sredstva, ki jih mednarodna zveza IBU nameni za uvrstitev v pokalu narodov. Zato v tem trenutku niti ni črno na belem določljiva nagrada za olimpijsko kolajno. Odbor za deskanje na snegu pa je sprejel sklep, da nagrad za medalje na zimskih olimpijskih igrah ni.

Rusko zlato 90.000 evrov

No, poleg slovenskih, vsaj od OKS, so zdaj javno znane tudi ruske nagrade za zimske olimpijske junake na svojem dvorišču ob Črnem morju. Tisti junak ali djevuška, ki bosta osvojila zlato žlahtno kovino, bosta bogatejša za (od države) štiri milijone rubljev (122.108 dolarjev ali 88.673 evrov). Srebro je na športnem trgu vredno 2,5 milijona rubljev (76.317 dolarjev ali 55.420 evrov). Milijon in 700.000 rubljev, kar je v finančnem prevodu 51.896 dolarjev ali 37.686 evrov, pa bo ob bronasti kolajni romalo v žep ruskega športnega srečneža. Enake nagrade so predvidene tudi za žlahtne na paraolimpijskih zimskih igrah.

Vsote so malce višje od tistih za nagrade na preteklih igrah v Kanadi (100.000 dolarjev, 60.000, 40.000), kjer pa se je Rusija zimskošportno osramotila. Na skupnem enajstem mestu je namreč osvojila le tri zlata odličja, skupaj 15, kar je bil drugi najslabši izkupiček na zimskem prazniku štiriletja. A zlati nosilci iz Rusije so takrat od države dobili tudi avtomobil.

Ruski športni uradniki si želijo, da se njihovi tokrat po skupnem številu in sijaju medalj prebijejo med prve tri, februarja pa bo v petnajstih športih na voljo 98 kompletov žlahtnih kovin. Tisti, ki bodo v Sočiju zlato odličje osvojil 15. februarja, pa bodo v svoji kolajni imeli tudi del meteorita. Istega dne letos je namreč ta padel na rusko mesto Čeljabinsk in ranil 1600 ljudi. Drobci meteorita pa bodo tako zdaj dodani v žlahtna odličja.

Deli s prijatelji