IZBOR ŠPORTNIH NOVINARJEV

Evropska športnika leta sta Ennisova in Đoković

Objavljeno 03. januar 2013 12.28 | Posodobljeno 03. januar 2013 13.00 | Piše: R. T., STA

Evropski športni novinarji so za najboljša v letu 2012 izbrali sedmerobojko Jessico Ennis in tenisača Novaka Đokovića.

VALETTA – Srbski teniški igralec Novak Đoković in zlata britanska atletinja Jessica Ennis sta evropska športnika leta 2012 po izboru evropske sekcije Mednarodnega združenja športnih novinarjev (Aips). Teniška številka ena Đoković je že drugič zapored prepričal evropske športne novinarje, Ennisova pa je prvič prejela omenjeno lovoriko.

Noletu nagrada Franka Taylorja

V moški konkurenci bo srbski teniški igralec in številka ena na svetovni lestvici ATP 25-letni Đoković prejel lovoriko, poimenovano po Franku Taylorju, nekdanjem predsedniku Aips. Nole je dobil 39 glasov, deset več od britanskega atleta in dvojnega olimpijskega zmagovalca v teku na 10.000 in 5000 metrov na igrah v Londonu Moja Farraha. Na tretjem mestu izbora je pristal svetovni prvak v formuli ena, zmagovalec izbora za leto 2010, Nemec Sebastian Vettel, ki je prejel 28 glasov.

Ennisova prejme nagrado Evgena Berganta

V ženski konkurenci je največ glasov zbrala britanska šampionka v sedmeroboju 26-letna Ennisova (62), ki bo prejela lovoriko Evgena Berganta, poimenovano po pokojnem slovenskem športnem novinarju in uredniku Dela. Drugo mesto je osvojila norveška smučarska tekačica Marit Bjørgen (23), tretje pa beloruska teniška igralka Viktorija Azarenka (17).

Evropski športni novinarji za najboljša športnika leta stare celine glasujejo od leta 1983, ko sta največ glasov prejela češkoslovaška atletinja Jarmila Kratochwilova (400 m, 800 m) in zahodnonemški plavalec Michael Gross.

V letu 2011 sta bila najboljša Đoković in italijanska plavalka Federica Pellegrini.

Deli s prijatelji