POGLED V PRIHODNOST

Enotna biatlonska enota

Objavljeno 27. maj 2015 12.11 | Posodobljeno 27. maj 2015 12.11 | Piše: Marko Uršič

Volilna skupščina je z zaupnico Marku Dolencu potrdila svež veter v slovenskem biatlonu. Iz reprezentančnega izgnanstva se vrača češki trener Tomaš Kos, ki bo vodil složno vrsto.

Janez Ožbolt in Marko Dolenc pogledujeta proti svetli biatlonski prihodnosti. Foto: Igor Zaplatil

Slovenski parlament je podprl vojaški udar. To je novica v političnem besednjaku, v športnem pa, da je volilna skupščina panoge za biatlon potrdila spremembe z dne 4. maja. Takrat je padla stara vlada s Srečem Barbičem, v. d. predsednika zbora za biatlon je postal nekdanji tekmovalec Marko Dolenc, ta pa je bil v ponedeljek tudi demokratično izglasovan na predsedniško funkcijo. Mandat člana SK Brdo traja do konca naslednjega olimpijskega štiriletnega kroga, torej iger v južnem delu Korejskega polotoka.

Udar v biatlonu je bil nujen, kajti staro vodstvo se je preveč šopirilo z uspehi Jakova Faka, ki ima tako ali tako hrvaške šampionske gene, Slovenija pa je dala le logistiko. Poleg tega so bili odnosi v reprezentančni ekipi skrhani, Dolenc in novi vodja panoge Janez Ožbolt, tudi nekdanji biatlonec, pa že garata za čim hitrejši prehod na bolje. Z umikom Uroša Velepca v Ukrajino je bilo prazno tudi mesto glavnega trenerja izbrane vrste. To bo Fakov osebni trener Tomaš Kos, Čeh pa se tako uradno vrača k poveljstvu pokljuških borcev. »Dogovori glede reprezentance A, tako s trenerji kot s tekmovalci, so tako rekoč končani. Zadeve smo dodobra umirili, poenotili vrste, ekipa tako složno stopa v novo tekmovalno sezono. S takšno enotnostjo, kot smo vsi v slovenskem biatlonu delovali v zadnjih tednih, smo presegli razprtije. Kar se tiče dela za naprej, ne vidim večjih težav. Tudi tako rekoč stoodstotna volilna podpora, ne meni osebno, ampak novemu konceptu dela, je tisto, kar bo slovenski biatlon znova popeljalo naprej ne le v rezultatskem smislu, temveč tudi v organizacijskem in predvsem na področju, ki se dotika odnosov med vsemi, ki v biatlonu delujemo. Z menoj je skupina enakomislečih, ki pa jih nekdo mora voditi,« je optimist Marko Dolenc.

Brez soliranja

Tomaš Kos je bil v minulih dveh tednih po nekaj dni že v Sloveniji, pogovoril se je tudi že s predvideno strokovno ekipo. »Kos je pripravil programe treningov, nekateri tekmovalci po njih tudi že vadijo. Določil bo svoje sodelavce, nekateri reprezentantje ekipe A pa bodo trenirali po nekoliko prilagojenih programih. Zaradi njih bomo strokovno vodstvo okrepili z ljudmi, ki z njimi že delajo. Tako rekoč ne bo več potrebe po individualnem izvajanju programov,« napoveduje Dolenc. Torej Mrkopaljčan Fak lahko računa na člana svoje ekipe Janija Grila, strokovnjaka za telesno pripravo, in dr. Nado Rotovnik Kozjek. Kos v biatlonsko Slovenijo spet prihaja v ponedeljek, prisoten bo na strokovnem svetu, dan pozneje bo reprezentanca po načrtu že začela skupne priprave.

Denarno naj bi bile zadeve podmazane s pravo mažo in naj bi smučke finančno tekle brez težav, Marko Dolenc pa je tudi namignil, da svetovno prvenstvo leta 2021 na Pokljuki ostaja želja tudi novega biatlonskega vodstva. Do takrat pa morajo Jakov Fak, Teja Gregorin in druščina še kaj kakovostnega odteči in ustreliti.

Deli s prijatelji