SMUČARSKI TEK

Enormna lakota po naravnem snegu

Objavljeno 23. november 2017 09.07 | Posodobljeno 23. november 2017 09.09 | Piše: Marko Uršič

V Kuusamu se bo jutri začela sezona svetovnega pokala tudi v smučarskem teku, vrh bodo OI, slovenske ambicije pa so visoke.

Anamarija Lampič je zmagala v Pjongčangu, ambicij ji ne bo manjkalo, niti ko bo šlo za kolajne. Foto: Facebook

LJUBLJANA – Konec tedna, že jutri bosta moški in ženski sprint v klasični tehniki, se bo v Kuusamu oziroma Ruki začela nova sezona svetovnega pokala za smučarske tekačice in tekače. Karavana se bo 20. in 21. januarja 2018 ustavila tudi v Planici, v olimpijski zimi pa ima svoje načrte tudi Anamarija Lampič. Ta si je ravno v Pjongčangu 3. februarja letos v sprintu v klasičnem koraku pritekla prvo zmago v svetovnem pokalu, v skupnem seštevku je bila z 242 točkami na koncu 31., pred vsemi pa je bila v seštevku svetovnega pokala za tekačice do 23. leta starosti. Dvaindvajsetletna Valburžanka, članica kranjskega Triglava, torej napreduje z velikimi koraki, staro gardo slovenskega teka na smučeh pa seveda sestavljata bronasta olimpijka iz Sočija Vesna Fabjan in Katja Višnar. Slednji sta že nekaj časa vadili v Skandinaviji, preostanek fantov in deklet za ruško tekanje pa se jima je pridružil pred enim tednom.

»Lakota po tekmah bo udarila na plan, saj smo doslej večinoma le trenirali. Na snegu smo poskušali preživeti čim več vadbenega časa, zadnje priprave so bile v Davosu na bolj ali manj umetnem snegu, na severu Finske pa bo naposled naravni. Nestrpno čakam na prve tekme, tam se bo resnično videlo, kje smo in kako smo trenirali. Na pripravljalnih tekmah FIS na Finskem pa je bilo pomembno ujeti tekmovalni ritem,« so bile misli Lampičeve. Alenka Čebašek pa je menila:

»Letos smo malce spremenili program treninga glede na lani, ko smo dobili novega trenerja Stefana Saracca. Takrat nas je še spoznaval, letos pa imam občutek, da smo vse zastavili zares dobro. Upam, da bomo to pokazali tudi na tekmah.« Tudi predsednik panoge teka na smučeh Simon Jan v novem tekmovalnem obdobju pričakuje kakovostne teke in rezultate. »Sezona je za nas zelo pomembna, ob olimpijskih igrah bo še tekma svetovnega pokala v Planici. Ekipa pod vodstvom Saracca deluje homogeno in v zelo pozitivnem vzdušju, zato tudi pričakujemo dobre rezultate. Tudi sami tekmovalci in tekmovalke imajo visoke cilje in ambicije,« si je Jan verjetno potihem zaželel vsaj delček podobnih uspehov, kot so bili še v času Petre Majdič. Tudi, recimo temu, veteranki Fabjanova in Višnarjeva gotovo še nista rekli zadnje. 


Pokerski Petter Northug

Norveškega zvezdnika Pettra Northuga ne bo na uvodu svetovnega pokala v Ruki. Ker ni vabljen v ekipo, je 31-letnik zdaj v pravi vojni z reprezentančnim direktorjem Vidarjem Løfshusom in trenerjem Tor-Arnejem Hetlandom, napada ju tudi prek družabnih omrežij. »Ne gre za to, ali nam je Northug všeč ali ne, vodenje ekipe ni tekmovanje v priljubljenosti. Petter ni stoodstotno pripravljen, če bi šel zdaj teč, bi bil to pravi poker,« je dejal Løfshus.



 

Deli s prijatelji