PRED TURNEJO

Eno so novoletne želje, drugo pa resničnost

Objavljeno 28. december 2014 14.49 | Posodobljeno 28. december 2014 14.49 | Piše: Marko Uršič

Trener slovenskih skakalcev Goran Janus v previdnem besednjaku pričakuje novoletno turnejo.

Matjaž Pungertar še leti na odličnih dosežkih v Rusiji in Švici. Foto: Matej Družnik

Lahko je navadnim smrtnikom, saj bodo za novoletno turnejo spili tudi kaj krepkega. Smučarji skakalci tudi imajo novoletno turnejo, a na zob ne bodo dali česa močnejšega, kaj šele, da bi se prenajedli s hrano. Danes se s kvalifikacijami začenja 63. turneja štirih skakalnic, jutri bo v Oberstdorfu tekma, nato pa bodo orli rajali še na novega leta dan v Garmischu, 4. januarja v Inomostu in še šestega v nam najbližjem avstrijskem Bischofshofnu.

Slovenski jadralci na smučeh niso v bonaci; Peter Prevc je sezono začel kot še nikoli doslej, Jernej Damjan in Matjaž Pungertar tudi jadrata v rezultatsko mirne vode. Pero Mišica je četrti zadnjega skupnega seštevka turneje, tokrat seveda spada v širši krog favoritov, a konkurenca ni mačji kašelj. O novoletni skakalni histeriji pa ima seveda kaj poreči tudi glavni trener slovenskih orlov Goran Janus, ki je v nemško govoreči Nemčijo in Avstrijo ob PP, Damjanu in Pungertarju odpeljal še Roberta Kranjca, Nejca Dežmana in Anžeta Laniška. »Cilje sem že povedal, enega od fantov želim do desetega mesta in enega do petnajstega. Glede na to, kako zgoščena je konkurenca in da se bo skakalo v parih, bodo tekme veliko bolj izenačene. Ne bomo si smeli privoščiti napak, če pa že, pa vsaj manjše. Seveda upam na najboljše. Če se bo ponudila kakšna priložnost, jo bomo zagrabili z obema rokama,« je strnil Janus. »Eno so želje, drugo resničnost. Treba se bo zbrati na samo tehniko, skok in potem bomo videli. Tu zraven ni le Peter, v tem trenutku je tudi Jernej, ima namreč visoko raven, stvari so odprte. Pustimo se presenetiti. Novoletna turneja je le novoletna, štiri skakalnice z različnimi profili, zmagal bo tisti, ki bo najboljši. Vsake tekme se je treba lotiti na novo,« je sklenil glavni trener.

Ni skrivnosti

Štiriindvajsetletni Matjaž Pungertar iz SSK Mengeš je na zadnjih tekmah, v Nižnem Tagilu in Engelbergu, doskočil do najboljših uvrstitev v svetovnem pokalu v karieri. Sedmo, šesto in švicarsko sedmo mesto so ga izvrgla med naše orle, na katere bo Janus, ob slabši formi Jurija Tepeša, zagotovo računal tudi na ekipnih tekmah. »Zadnja dva vikenda sta bila zame res super, seveda je potem veliko lažje, dvigne se samozavest. Čutim, da sem v dobri formi, tako da na novoletno turnejo grem z zelo dobrimi občutki,« je zadovoljen Pungi. Kaj pa je skrivnost, da v letošnji sezoni kaže tisto, kar bi po zmožnostih lahko že v preteklih? »Ni nobene posebne skrivnosti. V prehodnem obdobju jeseni je bilo veliko lažje, vse se mi je bolje uskladilo. Lani sem imel zelo velike težave z opremo, s čevlji. Letos smo to dobro rešili, pomagal mi je tudi klubski trener Aleš Selak. Vse je šlo lažje, skozi tisto obdobje sem zadržal pravo pripravljenost in nato je šlo dobro tudi v zimo,« Matjaž Pungertar s samozavestnimi občutki in osebnimi pričakovanji danes začenja novo turnejo štirih skakalnic v osrčju stare celine.

 

Deli s prijatelji