OLIMPIJSKE IGRE

Dovoljeno je sanjati

Objavljeno 19. oktober 2013 16.05 | Posodobljeno 19. oktober 2013 16.06 | Piše: Marko Uršič

Tekačica Katja Višnar po četrtem mestu na SP pogleduje proti olimpijskemu Sočiju.

Katja Višnar je pred Sočijem posebej pilila drsalni tekaški korak. Foto: Matej Družnik, Delo

Vsi nimajo sreče, da so rojeni v Skandinaviji. Vsaj kar zadeva smučarske teke. Po Petri Majdič najboljša Slovenka Katja Višnar je s severom povezana tudi po fantovi strani, Ola Vigen Hattestad je namreč Norvežan in povrhu tudi smučarski tekač. 29-letna Blejka je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Val di Fiemmeju prisprintala do četrtega mesta, v Sočiju pa bo nastopila na svojih drugih olimpijskih igrah.

»V pripravah na novo sezono smo dodali več višinskih, ker je Soči na višini. Opravili smo že dva sklopa, odhajamo še na en ledenik, italijanski Val Senales, potem pa bosta v zimski sezoni še dva sklopa. Eden zame okoli božiča in še pred olimpijado. Spremembe so bile tudi individualno, ker ima vsaka svoj cilj. Pri meni je spet več poudarka na drsalnem koraku, ker je v Sočiju posamični sprint v tej tehniki. Predvsem pa hočem obdržati eksplozivnost, nekaj pa sem dodala tudi pri vzdržljivosti. Zdi se mi, da sem v pretekli sezoni naredila korak naprej, tako da upam, da se bo to spet pokazalo po rezultatski plati,« je Višnarjeva za začetek navrgla o novostih. V Sočiju bo zaradi spremenljivih razmer pomemben tudi material, odločilne bodo maže za smuči. Kako se pripraviti na to? »Težko je napovedati, kakšne razmere bodo v Sočiju. Želimo imeti dobre smuči za vsak sneg. Letos sem si predvsem naročila smuči za več različnih vrst snega, ker je težko vedeti, kako bo. Več bom testirala kot pretekla leta. Upam, da bom našla čim boljše pare za vsako snežno podlago, tako da bo potem v Sočiju lažja odločitev. Da bomo že prej imeli toliko preizkušene, da bo tam čim lažje. Nekaj smuči imamo že od prej, nekaterim že zaupaš, nekatere je treba še enkrat preizkusiti. Morda zamenjati le strukturo in so potem boljše, kot so bile. Nove smuči so že prišle, nekaj sem že testirala na ledenikih, večino pa bomo opravili potem na naravnem snegu v Skandinaviji,« je bila izčrpna o opremi.

Forma že pred božičem

Kaj pa bi bil prvinski cilj za Soči? »Na olimpijskih igrah štejejo kolajne. Sanjam o tem, dovoljeno je sanjati, kakšna pa bo pred olimpijado realna slika, pa je težko reči. Konkurenca je velika, ampak sama upam, da bom motivacijo in zagotovilo, da sem dobro delala, dobila že na prvih tekmah svetovnega pokala. Želim dobro startati v sezono in mi bo potem tudi lažje ta cilj imeti v glavi ter delati in graditi naprej do Sočija,« je realna Višnarjeva. V kakšni funkciji pa bo svetovni pokal? »Prve tekme so zagotovo zelo pomembne. Želim biti v dobri formi že na uvodnih pred božičem, ker imam potem precej premora, izpustila bom namreč Tour de Ski. Takrat bom večinoma trenirala, za naprej pa se bo zagotovo forma stopnjevala le za Soči,« je sklenila slovenski tekaški up za zimsko olimpijado Katja Višnar.

Deli s prijatelji