KVALIFIKACIJE

Domnu se Planica ne zdi nič posebnega

Objavljeno 24. marec 2017 10.26 | Posodobljeno 24. marec 2017 10.27 | Piše: Miha Šimnovec

V kvalifikacijah je zmagal Norvežan Robert Johansson, z 238 metri najdlje poletel Jurij Tepeš.

Jurij Tepeš je tudi včerajšnja poleta za trening posnel s kamero na čeladi. Foto Dejan Javornik

Brkati Norvežan Robert Johansson, prejšnjo soboto z 252 metri pol ure celo svetovni rekorder v Vikersundu, je s poletom, dolgim 233 metrov, dobil kvalifikacije za današnjo tekmo v Planici. Slovenija bo imela na njej šest smučarskih skakalcev, potem ko so se vnaprej uvrščenim Juriju Tepešu ter Petru in Domnu Prevcu pridružili še Anže Semenič, Jernej Damjan in Tilen Bartol. To je manj, kot je pričakoval glavni trener Goran Janus, ki je računal vsaj s sedmerico.

Za največjo daljavo dneva je pred 15.000 gledalci poskrbel Johanssonov rojak Johann Andre Forfang (241,5 m), ki so ga pozneje diskvalificirali zaradi neustreznega tekmovalnega dresa, kar je bilo sicer le vprašanje časa. Pod najdaljši polet se je tako v kvalifikacijah podpisal Tepeš (238 m). »Zadovoljen sem le s tem poskusom, po katerem sem si zelo oddahnil. Po poletih za trening sem bil že malo jezen zaradi napak. Pri obeh sem namreč odskočil prezgodaj, poleg tega sem se pri prvem (192 m/28.) preveč vrgel med smuči, pri drugem (223,5 m/9.) pa preveč navzgor,« je pojasnil 28-letni Stanežičan.

Nastope je stopnjeval tudi Peter Prevc, ki ga je najprej odneslo do 210 in 225,5 metra (7. in 6.), v kvalifikacijah pa do 231 metrov. Po pristanku je imel – kot že večkrat v sezoni – precejšnje težave. »Prvega sem naredil malce z rezervo, pri drugem je bil odskok že boljši, a sem nato preveč čakal, pri tretjem pa sem prav tako odrinil zelo dobro, a sem imel pri 190 metrih težave s premočno smučko, kar bo treba še proučiti. Upam, da se bom izboljšal v zadnjem delu leta in užival,« si je zaželel. Kar zadeva letalnico bratov Gorišek, je dejal, da je bila kljub rosenju zelo dobro pripravljena. »Vojaki so s pokrivanjem smučine na zaletišču odlično opravili svoje delo,« je pohvalil zaslužne in glede razmer na današnji tekmi, ki se bo začela ob 15. uri, v smehu odvrnil, da je to vprašanje bolj za Damjana, ki bolj spremlja vreme.

Od omenjene trojice vnaprej uvrščenih Slovencev je bil še najmanj zadovoljen Domen Prevc, ki je po 196,5 in 207,5 metra, kar sta bili 19. in 22. ocena na treningu, poletel do 222,5 metra. »To ni bilo dobro. Preprosto nisem našel pravega položaja v počepu, a zaradi tega ne bi zganjal panike. To je napaka, ki se zgodi in se lahko prikrade vsakomur,« je poudaril 17-letni Gorenjec in pribil, da mu je vikersundska letalnica za zdaj bolj všeč od planiške. »Je pa po drugi strani tudi res, da mi tu ni uspel še noben res dober skok,« je razložil in ponovil, da se mu Planica ne zdi posebna. Zanj je le eno od prizorišč. Najboljši slovenski kvalifikant je bil sicer Semenič, ki je bil z 227,5 metra osmi, oboleli Damjan je kljub vročini izvlekel 221 metrov in 11. mesto, Bartol (211,5 m) pa je pristal na 22. mestu. Glavni favoriti ostajajo Avstrijec Stefan Kraft (209 m/4. in 234,5 m/2.), Poljak Kamil Stoch (202,5 m/8. in 231,5 m/3.) in Nemec Andreas Wellinger (228,5 m/1. in 240,5 m/1.), ki so se po izjemnih nastopih za trening odpovedali kvalifikacijskim poletom.
 

Namesto v Planico raje na morje

V kvalifikacijah, ki si jih je ogledal tudi predsednik države Borut Pahor, je obtičalo sedem Slovencev. Med njimi je bil prekratek tudi Rok Tarman (208 m/40.), ki je šele v sredo zvečer izvedel, da bo dobil priložnost. Zaradi njega je vodstvo naše reprezentance tik pred zdajci s seznama črtalo Matjaža Pungertarja, način, kako so izpeljali rošado, pa odgovornim ne sme biti v ponos. »Igor Medved (trener reprezentance B) mi je v torek zvečer namignil, da me utegnejo zamenjati, po sredini večerni tehnični seji pa mi je javil, da res ne bom nastopil v kvalifikacijah. To me je zelo potrlo, toliko bolj, ker sem se dva tedna pripravljal za polete, si dal posebno zanje izdelati nov tekmovalni dres, poleg tega sem sorodnikom in prijateljem že rekel, naj me pridejo spodbujat v Planico,« je zaupal Pungertar, ki se je namesto v Planico včeraj raje odpravil na morje. Zanimivo pri tem je, da Tarman po pravilih FIS sploh ne bi smel nastopiti v kvalifikacijah, ker še nima nobene točke med elito; baje so mu nastop dovolili kot kandidatu za sobotno ekipno tekmo?!

 

Deli s prijatelji