OGNJENI KRST

Domen Prevc na letalnici sproža veliko pomislekov

Objavljeno 02. februar 2017 09.15 | Posodobljeno 02. februar 2017 09.15 | Piše: Miha Šimnovec

V Oberstdorfu jutri ognjeni krst najmlajšega Prevca v smučarskih poletih.

Domen Prevc se bo jutri prvič spustil po zaletišču letalnice. Foto AP

Vzhajajoči slovenski skakalni zvezdnik Domen Prevc, ki ta čas drži tretje mesto v skupnem seštevku za svetovni pokal, bo na jutrišnjem uradnem treningu v Oberstdorfu prestal ognjeni krst v smučarskih poletih. Ker je v slovenski reprezentanci še do nedavnega veljalo nepisano pravilo, da se lahko skakalci po zaletišču letalnice prvič spustijo šele polnoletni, so mnenja o njegovem nastopu na največji nemški napravi različna. Ni jih malo, ki menijo, da z Domnovim prvim poletom ne bi bilo treba hiteti. Še zlasti ker je (še) mladinec iz kranjskega Triglava, ki bo 18. rojstni dan praznoval čez štiri mesece (4. junija), minuli konec tedna v Willingenu skakal zelo spremenljivo oziroma toplo-hladno, kakor sta njegove nastope ocenila tudi trenerja Goran Janus in Jani Grilc.

Na sobotni ekipni preizkušnji je imel namreč najmlajši od bratov Prevc v svoji (najmočnejši) skupini s Poljakom Kamilom Stochom in Norvežanom Danielom Andrejem Tandejem na čelu tretji in osmi dosežek (135 m in 120,5 m), na posamični tekmi, ki jo je končal na 25. mestu, pa je imel 17. in 25. oceno (133 m in 120 m).

Pomisleke o tem, da bo Domen poletel že ta konec tedna na jugu Bavarske, je izrazil tudi nekdanji izvrstni nemški letalec Sven Hannawald, v tej sezoni strokovni komentator na televizijski postaji Eurosport. »Pozorno sem si ogledal njegov skok v uvodni seriji za trening v Willingenu, pri katerem nisem vedel, kam je hotel sploh iti. Tudi zaradi takšnih poskusov, ki jih pri njem v zadnjem obdobju ni manjkalo, nisem prepričan glede njegovega debija v Oberstdorfu,« je razmišljal 42-letni Nemec, svetovni prvak v poletih iz Vikersunda '00 in Harrachova '02.

S Hannawaldom se je posredno strinjal tudi njegov nekdanji avstrijski tekmec Andreas Goldberger. »Domen ima izjemno ekstremen slog. Tokrat se je zgolj vrgel naprej med smuči. S tem, kar je prikazal na tekmi, se ni ravno priporočil za polete,« je po nedeljski finalni seriji v Willingenu v komentarju za ORF presodil 44-letni Avstrijec, ki se lahko med drugimi uspehi prav tako pohvali z zlato lovoriko na SP v poletih, in sicer se je z njo leta 1996 ovenčal na Kulmu.

Odgovorni v slovenski skakalni vrsti z Domnovim imenovanjem v ekipo za Oberstdorf, kjer se bodo ob njegovih bratih Cenetu in Petru preizkusili še Jernej Damjan, Anže Lanišek, Anže Semenič in Jurij Tepeš, niso imeli takšnih pomislekov, je pa Grilc priznal, da odločitev vseeno ni bila lahka.

Ob tem je Janusov pomočnik poudaril, da skakanje najmlajšega slovenskega reprezentanta ni nevarno, se je pa strinjal, da je v zadnjem obdobju dejansko precej nestanovitno. Da bi pridobil nazaj občutke, kakršne je imel decembra, so včeraj in predvčerajšnjim vadili na (novi) Bloudkovi velikanki v Planici.

»Imeli smo v redu vreme – brez dežja, tako da smo opravili uspešen trening. Pri Domnu smo malo spremenili položaj v počepu, kar je obrodilo sadove. Upam le, da bo te nastope prenesel v Oberstdorf in da tam – glede na to, da bo prvič na takšni velikanki – ne bo letel preveč s silo,« si je pred današnjim odhodom proti Nemčiji zaželel Janus, ki bo imel ta konec tedna na posodobljeni letalnici Heinija Klopferja (prenova je stala blizu 12 milijonov evrov) v svoji vrsti več vročih adutov. Konec koncev sta predvsem Peter Prevc in Jurij Tepeš že večkrat dokazala, da spadata med najboljše smučarske letalce na svetu.

 

Deli s prijatelji