SPREGOVORIL ZA NOVICE

Domen je pomemben za skoke

Objavljeno 03. marec 2017 09.00 | Posodobljeno 03. marec 2017 09.00 | Piše: Miha Šimnovec

Nekdanji avstrijski šampion Andreas Goldberger skače s kamero na čeladi in komentira skoke.

Domen Prevc.

LAHTI – Med številnimi nekdanjimi skakalnimi asi, ki po končani športni poti blestijo kot strokovni komentatorji na televizijskih postajah, je tudi Andreas Goldberger. Po enem od skokov s kamero na 51. nordijskem SP v Lahtiju si je 44-letni Avstrijec vzel čas tudi za Slovenske novice ter med drugim razkril, da je bil Peter Prevc zanj že pred začetkom prvenstva med vročimi favoriti. Med glavne favorite ga je uvrstil zaradi skokov, ki jih je kazal na nedavni azijski turneji, na kateri je konec koncev okusil tudi slast zmage (v Saporu). »Moji udarni favoriti so bili Andreas Wellinger, Stefan Kraft in Kamil Stoch, pa tudi Daniel-Andre Tande in Peter Prevc. Tej peterici sem pripisoval največ možnosti za osvojitev kolajn,« je naštel Goldberger in pripomnil, da ga je najstarejši od bratov Prevc prepričal s stopnjevanjem forme v zadnjem obdobju.

Da Petru v tej sezoni sicer ni šlo po načrtih in željah, je po njegovem mnenju posledica zanj nesrečnega spleta okoliščin. »V skokih pogosto že ena malenkost povzroči izgubo občutkov. Peter je imel na uvodni tekmi v Kuusamu veliko smolo. Če ne bi padel, bi tam zmagal. Zaradi tega je izgubil kanček samozavesti, morda tudi njegovo zaupanje v nove smuči ni bilo popolno. Vse te stvari lahko vplivajo na slabše skoke. In potem si – ker je konkurenca tako močna – namesto tretji hitro petnajsti,« je pojasnil avstrijski šampion in se v nadaljevanju dotaknil tudi Domna Prevca. »Je mlad in neobremenjen. Bilo je senzacionalno, kako je skakal na začetku sezone. Domen gre na vse ali nič, če se izide, se izide, če ne, pa ne. Takšen fant je izjemno pomemben za naš šport, ker je tako drugačen in hkrati zanimiv. Prav zato razdvaja navijače, eni ga imajo radi, drugi ne. Glede na to, da ima komaj 17 let, pa je bilo pričakovati, da ne bo do konca zime zdržal v takšnem ritmu,« je presodil trikratni skupni zmagovalec svetovnega pokala (v sezonah 1992/93, 1994/95 in 1995/96).

Slovenke trinajste

Norvežanke Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen in Marit Bjørgen so na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Lahtiju ubranile zlato kolajno v štafetni tekmi na 4 krat 5 km. Drugo mesto so, tako kot v Falunu, osvojile Švedinje (+1:01,6), tretje pa so bile Finke (1:02,1). Slovenija je bila v postavi Anamarija Lampič, Katja Višnar, Lea Einfalt in Alenka Čebašek 13. (+7:03.0) med 16 ekipami.

Svojčas je bil velik tekmec Primoža Peterke. »Lepo je bilo spet videti Primoža. Zdaj se dokazuje kot trener pri skakalkah. Pomembno je, da športniki s toliko znanja ostanejo v svojem športu. Kadar se srečava, se pozdraviva in kakšno rečeva. Včasih sva bila velika tekmeca, zdaj pa se najinemu rivalstvu smejiva,« je omenil priljubljeni Goldi in zaupal, da se je v vseh teh letih nabralo kar veliko anekdot, ki pa niso za v javnost.

V Lahtiju se počuti izvrstno. »Vse je v najlepšem redu, prireditelji se trudijo po svojih najboljših močeh. Skakalnici sta pripravljeni odlično, ljudje so prijazni, pripravljeni pomagati na slehernem koraku, predvsem pa so Finci veliki športni navdušenci,« je očaran nad tukajšnjim vzdušjem. Priznal je, da se mu vsakič znova poveča srčni utrip, ko se povzpne na vrh zaletišča. »Ker že dolgo nisem skočil tu, je bilo adrenalina še toliko več. V zraku še vedno izjemno uživam. Skoki so nekaj najlepšega,« je poudaril.

V odgovor na vprašanje, ali bo čez tri tedne poletel s kamero tudi na finalu svetovnega pokala na letalnici bratov Gorišek, pa je odkimal. »Nikoli sicer ne reci ne, toda ne verjamem. Če bi imel, denimo, za to možnost danes, zagotovo ne bi šel,« je odvrnil v smehu in pristavil, da bi morala Planica nujno dobiti svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. »Že zdavnaj bi ga morala gostiti! Tam je res čudovito, zmeraj sijajno vzdušje. Vedno znova pridem rad tja, poleg tega mi je bližje kot, recimo, Lahti,« je še dejal Goldberger.

Deli s prijatelji