SVETOVNO PRVENSTVO

Doma odklop, sledi priklop na odličje

Objavljeno 03. marec 2015 21.25 | Posodobljeno 03. marec 2015 21.27 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Jakov Fak

V četrtek se bo v finskem Kontiolahtiju začelo svetovno prvenstvo v biatlonu.

Jakov Fak.

Svoje so opravili deskarji, nato alpinci in alpinke, nordijci in nordijke, zdaj na vrsto prihajajo tisti, ki tečejo in streljajo. Svetovno prvenstvo v biatlonu se bo v četrtek začelo z mešano štafeto, sklenilo pa se bo 15. marca s preizkušnjo s skupinskim startom za fante in dekleta. Za odličja se bo kosalo v finskem Kontiolahtiju oziroma v prevodu medvedjem zalivu, z medvedi pa sta imela pred prvenstvom opraviti tudi najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak in njegov trener Tomaš Kos. Mrkopaljčan se je za mundial brusil ne na Pokljuki, temveč v domačem Gorskem kotarju. Zmagal je celo v preizkušnji v smučarskem teku na 32-kilometrski razdalji. Kos je bil, v svojem starostnem razredu, na 10 km drugi, oba pa sta v divjini naletela tudi na medveda, ki se je že prebudil iz zimskega spanja. Fak je imel pred maratonskim tekom večjo tremo kot v svetovnem pokalu, a pri finskih medvedih bo vse, kakor se za imetnika brona v sprintu s SP v Novem mestu leta 2013 spodobi, spet v redu.

Za začetek torej veliko besed o Jakovu Faku, kaj pa Teja Gregorin, bronasta iz olimpijskega Sočija? Naša najboljša biatlonka je pred svetovnim prvenstvom prebolevala gripo, zato od nje na Finskem seveda ne gre pričakovati želenih uvrstitev. »Teja v ponedeljek z drugimi ne bo odpotovala na Finsko, prišla bo s kakšnim poznejšim letom, predvidoma konec tedna. Od zdravnikov je dobila zeleno luč za gibanje oziroma za lažjo obliko treninga. Seveda pa je vprašanje, kako bo pripravljena in na katerih tekmah bo nastopila,« je včeraj o stanju bronaste olimpijke raportiral Tomaž Šušteršič, vodja biatlonske panoge pri Smučarski zvezi Slovenije. Glavni trener Uroš Velepec je dodal, da je bila Teja v preteklih dneh razumljivo slabe volje, po vsaki zaužiti hrani ji je bilo slabo, a ji je tudi navrgel, da je vseeno bolje, da je zbolela zdaj kot, denimo, pred igrami v Sočiju. Sicer pa se bodo za Slovenijo v medvedjem zalivu tekaško in strelsko dvobojevali še Klemen Bauer, Rok Tršan, Janez Marič in Lenart Oblak ter Andreja Mali, Anja Eržen in Urška Poje.

Idila v Gorskem kotarju

Fak je 7. in 8. februarja v Novem mestu, na Moravskem, ne Dolenjskem, sicer dvakrat slavil v svetovnem pokalu, forma in ambicije za Skandinavijo so torej na višku. »Doma v Gorskem kotarju sem našel idealne razmere za vadbo, tudi meter snega smo še vedno imeli, zato odločitev o pripravah tam. Vsak pač išče čim bolj sproščeno okolje, doma sem imel popoln mir. Pred svetovnim prvenstvom sem zdrav, lani pred olimpijskimi igrami sem bil bolan, to je, ko primerjam položaja, velika razlika. Če bo na Finskem vse, kot si želim, se nimam česa bati. Tudi pri streljanju bom malce, za večjo učinkovitost, spremenil položaj. Zadeti bo treba zadnjo tarčo, ta me je letošnjo zimo že nekajkrat stala stopničke,« je razmišljal 27-letnik, rojen na Reki. »Seveda si želim medalje, doma sem se odklopil in se nisem ubadal s svetovnim prvenstvom, na Finskem se bom pravšnje zbral in užival na tekmah. Proga tam je zelo težka, po klancih sledi veliko ravninskih delov, treba bo poiskati pravi ritem. Za tekača v dobri formi pa ni problem nobena proga. Včasih je treba premagati sebe, poiskati še zadnje, majhne zaloge energije, telo razgoniti, kar pomeni tudi pravšnjo psihično pripravljenost. To pa lahko pomeni nekaj sekund pred tekmeci. Pri bolečini je najtežje samega sebe nagnati k še večjemu naporu,« je sklenil Jakov Fak, slovenski biatlonski adut za medvedji zaliv.

Deli s prijatelji