SP V HOKEJU

Dobrodošli v peklu, rešujte se z velikani

Objavljeno 10. maj 2013 09.31 | Posodobljeno 09. maj 2013 22.11 | Piše: Rok Tamše

Slovenski hokejisti pred nemogočo misijo, zmago lovijo proti Češki, Švedski in Kanadi.

STOCKHOLM – Štirje porazi niso samo skoraj popolnoma izničili možnosti slovenske hokejske reprezentance v boju za obstanek v elitni diviziji, temveč so prispevali tudi k slabi volji pri vodstvu in igralcih. Ni kaj, Gospod Rezultat narekuje počutje in odpira možnosti za špekulacije kritikov, ki radi poiščejo posamičnega krivca v primeru neuspeha. Slovenski tabor je začel najedati dvom o lastnem dometu na turnirju v Stockholmu, potem ko so risi izgubili proti realno najlažje premagljivim moštvom – Norvežanom, Belorusom in Dancem –, za nameček pa jih je v četrti tekmi povozila Švica kar s 7 : 1.

 Marcel v pričakovanju

Marcel Rodman in njegova Veronika z nestrpnostjo pričakujeta drugi naraščaj. Rok za srečni dogodek je bil že 3. maja, a očitno želi nekdo počakati na prihod očka.

Nazaj v prihodnost

Včeraj so se slovenski hokejisti ob prostem dnevu sproščali s sprehodom po odprtem muzeju Skansen na otoku Djurgården v središču stockholmskega arhipelaga. Težko verjetno, da so ravno ob etnološkem obisku preteklosti našli recept za zmage na prihodnjih treh tekmah proti Češki (danes ob 16.15), Švedski (jutri) in Kanadi (v ponedeljek). »Že pred prvenstvom smo gojili tiho željo, da bi letos presenetili katerega od velikanov. Zdaj, ko smo izgubili vse tekme proti ekipam, kjer smo računali na kakšno zmago, pa moramo sploh storiti vse, da bi nam uspel podvig,« upanje ohranja kapetan Tomaž Razingar, ki mu je včeraj v hotelu besede spodbude namenil tudi nekdanji kapetan izbrane vrste Tomaž Vnuk.

Selektor Matjaž Kopitar je po predstavah, v katerih ni bilo niti enkrat za vseh 60 minut dovolj zbrane igre, na hladno postavil zgolj sina Gašperja. Na klop ga je posedel sredi tekme z Dansko, proti Švici pa ga sploh ni poslal v igro. Tudi Andrej Tavželj je zaradi napake proti Dancem, ki je botrovala ploščku v slovenski mreži, občutil šefovo jezo in obsedel, a je proti Švicarjem že imel običajno minutažo. Na tej tekmi je nesrečno priložnost v vratih namesto Roberta Kristana dobil Andrej Hočevar, ki je bil nemočen ob šestih prejetih zadetkih v dveh tretjinah, zato je logično vrnil Kristana, ki bo branil tudi danes proti Čehom.

Manjka vsega po malem

Kaj manjka risom za boljši izplen? Vsega po malem, kar pa je že kar usodno na tako kakovostnem turnirju. Manjkalo je ostrine in odločnosti ter reda in discipline v posameznih odsekih tekem v obrambni tretjini, premalo je bilo konkretnih zaključkov akcij. Vselej pač ne more Kristan odigrati življenjskih tekem, boginja Fortuna se priklanja različnim ljubimcem, kdaj je treba brzdati zaletavo ustvarjalnost in se izogniti lahkomiselnosti.

Finec Kari Savolainen je pred leti vodil slovensko izbrano vrsto, zdaj pa je del njenega strokovnega vodstva, skrbi za informacije o tekmecih. »Selektorju Matjažu in Niku (pomočniku Zupančiču, op. p.) sem razlagal, da je res noro, da moraš dobiti dolgočasne tekme, torej dvoboje izenačenih ekip, če si želiš priti na vrh. Prevelika ustvarjalnost v igri je pogosto zelo tvegana, zato jo je treba nadzorovati. Najpomembnejša na tej poti je disciplina v obrambi. To moštvo ima zdaj priložnost, da v svojem razvoju stori korak naprej in premaga velikana,« nam je zaupal Savolainen, ki je Slovenijo vodil na turnirju elitne divizije leta 2005.

 

Deli s prijatelji