VRNIL MANDAT

Direktor Žurej se noče več bosti z opozicijo

Objavljeno 19. avgust 2015 14.29 | Posodobljeno 19. avgust 2015 14.30 | Piše: Marko Uršič

Zaradi metanja polen pod noge je Jurij Žurej vrnil svoj direktorski mandat na SZS.

Juriju Žureju, desno, ni več do šale, hoče red in disciplino. Foto: Matej Družnik/Delo

Če ima športna zveza proračun deset milijonov evrov, potem ne preseneča, da je veliko finančnih volkodlakov, ki bi bili radi pri koritu. Prav takšen položaj je na Smučarski zvezi Slovenije, direktorju Juriju Žureju pa je zato dokončno prekipelo. Na ponedeljkovi seji izvršilnega odbora SZS je namreč svoj direktorski mandat vrnil predsedniku zveze Enzu Smrekarju. »Na papirju imam pooblastila, a je v praksi povsem drugače. Eni in isti ljudje zaradi osebnih interesov nenehno delajo težave, pod noge letijo polena. Izgubil se je etični kompas. Zakrožilo je pismo, anonimen poziv za sklic izredne skupščine SZS, stalno nas obiskuje delovna inšpekcija in pregleduje točno določene pogodbe,« ima Jurij Žurej (razumljivo) vsega povsem zadosti. Direktorski odstop sicer ni takojšen, Žurej bo še naprej opravljal svoje delo, predvidoma do konca tekmovalne sezone. Ima pa prvo ime v pisarnah v Podutiku pri svojem delu podporo predsednika in izvršilnega odbora SZS.

»V zadnjih mesecih se nenehno ukvarjam z nepomembnimi stvarmi in namesto da bi se ubadal z zadevami, zaradi katerih sem prišel na SZS, s finančno sanacijo, z organizacijo in procesi, sem se moral ukvarjati z odgovori na najrazličnejše anonimke, spodkopavanja, inšpekcijske prijave, z grožnjami s kazenskimi postopki. Prišel sem zaradi športa, na takšen način pa mu ne moremo pomagati. Zato sem se usedel s predsednikom, povedal, da mi absolutno preveč časa jemljemo stvari, ki nimajo nobene povezave s SZS, in mu ponudil svoj mandat. Povedal sem mu tudi, da sem pripravljen še do konca sezone odvoziti stvar oziroma pomagati, kakor se bova dogovorila. Sicer sem že novembra dal pisno odpoved, a smo se dogovorili, da bom razčistil zadeve glede sanacije, likvidnosti, pogajanj z bankami. Menim, da sem to korektno opravil, in bom tako tudi naprej. Da se na koncu koncev ubadam z branjenjem položaja direktorja, pa gotovo ni razlog, zakaj sem prišel na smučarsko zvezo. Pod temi pogoji nisem več pripravljen delati, zdaj pa je na predsedniku in izvršilnem odboru, da naredijo red,« je direktor opisal zdajšnji položaj.

Igranje policista

»SZS smo pred lanskimi olimpijskimi igrami v Sočiju dejansko rešili pred stečajem. To pomeni, da je bilo teoretično tudi možno, da naših športnikov ne bi bilo ne na olimpijskih igrah in ne na svetovnem prvenstvu. Štirinajst dni potem, ko sem prišel na zvezo, nas je zavrnilo šest bank in nismo imeli več nobenih sredstev, v stečaj je šla tudi Factor banka in smo ostali brez vsega denarja,« je Žurej opisal rešitev utapljajočega se. »Ni skrivnost, da polena pod noge mečeta oba kluba iz Kranja, tako alpski ASK Triglav kot skakalni SK Triglav, potem so tu tudi Primož Ulaga in podobni. S SZS bom še sodeloval, nikoli ne reci nikoli, a v tem trenutku je to neproduktivno. Da mora nekdo igrati policista, da se panoge držijo sanacijskega načrta, si ne smemo dovoliti. Če ne bo zelo trde roke, se bojim, da bodo spet šli po svoje. In se mi niti ne ljubi vsak dan nekoga držati za ušesa. Na zvezi je preveč ljudi zelo dobro živelo, nič pa za to storilo,« je sklenil Žurej.

No, še cvetka za konec, razvpito pismo za spremembe na SZS je sicer praktično spisal Janez Vodičar, predsednik panoge smučarskega teka in član IO SZS. Sta pa ob Ulagi v ozadju napadov kranjska smučarska delavca Borut Hrobat, kaznovani iz afere Vanessa Mae, in predsednik upravnega odbora SK Triglav Jože Javornik.

Deli s prijatelji