SZS

Deskarski puč padel v vodo

Objavljeno 30. januar 2014 09.13 | Posodobljeno 30. januar 2014 09.15 | Piše: Marko Uršič

Na volilni skupščini Smučarske zveze Slovenije je Samo Štante spet dobil zaupanje deskarskih klubov.

Janez Vodičar bo glavni govornik v slovenskih smučarskih tekih. Foto: Boštjan Fon

Ladja Smučarske zveze Slovenije pluje naprej. Z novim poveljnikom Enzom Smrekarjem, na palubi pa so tudi novi mornariški častniki. Po volilni skupščini SZS smo nekatere od njih, predsednika zbora za biatlon Sreča Barbiča, tistega za deskanje na snegu Sama Štanteta in za tek na smučeh Janeza Vodičarja, povprašali, kakšen bo zdaj kurz plovbe ponosa slovenske zimske mornarice. »Smernice bodo gotovo pomagati klubom dvigniti raven organizacije v biatlonu, vemo, da smo tu res malce šibki. Sama reprezentanca je sorazmerno dobra, morda bo treba narediti kakšno prevetritev. Kar se mi tudi zdi pomembno: v naslednjih letih bomo morali zagotovo kandidirati za svetovno prvenstvo, v letih po nordijskem v Planici. Na Mednarodni biatlonski zvezi se govori, da če ne bomo resni, bo vprašljiva tekma svetovnega pokala na Pokljuki. Resnost je povezana s kandidaturo za svetovno prvenstvo. Potem je tukaj povezovanje z drugimi panogami, izobraževanje je sorazmerno šibko, za štiri leta je to že kar precej nalog. V reprezentanci se sicer kaže malce stagnacije, ampak menim, da imamo v tem trenutku precej močno moško in žensko mladinsko reprezentanco. Prej ali slej se bo tudi tu pokazal napredek,« je pot skiciral novi biatlonski šef Barbič.

Deskarji brez zamer

Stari in novi deskarski vodja Samo Štante pa je o smernicah pojasnil: »Menim, da smo dobro delali, zavedamo pa se, da moramo malce spremeniti sistem popularizacije deskanja. V resnici upada število mladih tekmovalcev oziroma sploh interesentov za deskanje. Je pa res, da je podoben trend tudi drugod po Evropi. Ampak bomo napeli vse sile. Pogovarjal sem se z ljudmi, ki želijo to prevzeti, in upam, da bodo pri tem uspešni.« O spodletelem udaru v zadnjem času registriranih klubov, kvazideskarskih, da bi oblast prevzel Davor Jakulin, je navrgel: »Menim, da se je tokrat, glede na izid glasovanja, pokazala podpora pravih deskarskih klubov. V glasovanje je bilo vključenih kar nekaj slamnatih klubov, ampak glede na pogovore s predsedniki klubov lahko trdim, da me je podprla velika večina, vsaj 90 odstotkov klubov, ki se ukvarjajo z deskanjem na snegu. Torej verjamejo v program.« O prevratu in sporu s SZS je spregovoril tudi Metod Marguč, oče in trener olimpijca Roka Marguča. »Menim, da je prav, da je bilo izglasovano, kot je bilo. Šport je ostal šport, če bi bilo izglasovano drugače, bi imel občutek, da šport ni ostal zvest športu. Sicer pa deskarji nismo imeli nobenih zamer. Šlo je za to, da je smučarska zveza preprosto hotela, da o deskanju glasujejo smučarski klubi, tisti iz nordijskih disciplin, a nam je kljub temu uspelo, da je deskanje ostalo deskanje,« je pripomnil na volilni skupščini predstavnik in predsednik SBK Viharnik iz Velenja.

Janez Vodičar se je ob vrnitvi v funkcionarske vode bolj nadejal mesta biatlonskega predsednika, a je zato le zmagal pri tekih. »Želim odličnost, razvoj in inovativnost. Glavni poudarek bo na delu klubov, na usposabljanju kadrov, želim, da smučarski tek postane ena vodilnih panog na smučarski zvezi, tako kot je že bila. Izjemno veliko bomo sistematsko delali z mlajšimi, vpeljali bomo nov tekmovalni sistem, skratka pred nami je izjemno veliko nalog, ki so jih tudi že do zdaj dobro opravljali, a jih bomo skušali še izboljšati. Absolutno pa moramo tudi moški tek pripeljati na višjo raven. Čeprav se moramo iskreno zavedati, da je moška konkurenca veliko večja, kot je ženska,« je sklenil Vodičar.

Deli s prijatelji