SP V HOKEJU

Deset milijonov selektorjev hoče Jagra videti na vrhu

Objavljeno 06. maj 2015 09.09 | Posodobljeno 06. maj 2015 09.09 | Piše: Rok Tamše

Na 79. svetovnem prvenstvu v hokeju je Češka kot gostiteljica začela skromno.

OSTRAVA – V deželi hokeja, piva in hudomušnega vojaka Švejka je malokdo pričakoval, da bi češki hokejisti po treh tekmah 79. svetovnega prvenstva na svojem računu imeli zgolj tri točke. Četa selektorja Vladimirja Ružičke žanje popolno pozornost nacije, tekme igra v dvoranski lepotici, O2 Areni v Pragi, ki je s 17.000 sedeži na tekmah domače vrste obvezno razprodana. Toda Čehi, nazadnje svetovni prvaki leta 2010 v Nemčiji, so zdrsnili že na prvi tekmi proti Švedski, ko so izgubili po kazenskih strelih. Sledila je pričakovana zmaga proti Latviji (4:2), ponedeljkov večer pa je spet imel grenak priokus zaradi poraza proti Kanadi. Severnoameriška zasedba z NHL-zvezdnikom Sydneyjem Crosbyjem na čelu je resnično videti popolno, po treh tekmah ima poln izkupiček.

Hokejska tradicija razkriva, da gostiteljice svetovnega prvenstva zelo težko osvojijo lovoriko, predlani je to uspelo Švedski po 27 letih suše za domačine šampionata. Leta 1985 je namreč takratna Češkoslovaška osvojila lovoriko v Pragi. Pred startom letošnjega turnirja v Pragi in Ostravi se Čehi niso kaj posebno ozirali na to, jasno pa je, da želijo iti do konca. Kakovost moštva ni sporna, organizacija in logistika ter podpora nacije so na najvišji ravni, treba je le še ugrizniti v sladki sadež zmagoslavja. Kako premeteno so se lotili svojega urnika tekem, priča tudi dejstvo, da so po prvih treh tekmah načrtovali počitek tako včeraj kot danes. Seveda so skupaj z Mednarodno hokejsko zvezo (IIHF) upoštevali dejstvo, da sta na sporedu polfinalna obračuna v nogometni ligi prvakov, ki plenita pozornost tako rekoč vseh ljubiteljev športa, tudi hokejskih navdušencev. Čehi seveda prav tako igrajo v večernem terminu, zato ne bi radi tekmovali še za televizijske ratinge s kraljem športa.

Majhna panika

Jutri bodo tako Čehi spet stopili na led, ko se bodo pomerili z reprezentanco Francije. Po skromnejšem startu tu po naslednjih dvobojih z Avstrijo, Nemčijo in Švico nihče ne dvomi o gladkem napredovanju v četrtfinale, v izločilnih obračunih pa bo tako in tako šlo vse znova. Izkušenj Čehom ne manjka, v svojih vrstah imajo tudi enega največjih hokejistov sveta vseh časov, Jaromirja Jagra. Kljub 43 letom je še vedno eden glavnih igralcev, v drugem napadu igra skupaj z Janom Kovarjem in Martinom Eratom. Ko ima plošček v svoji posesti Jagr, v vrstah tekmecev zavlada majhna panika. Na treh tekmah je dosegel dva zadetka in prispeval še podajo za gol. Pri njem ne gre za sentimentalnost in negotovost glede slovesa od reprezentančnega dresa, znova bi rad pomagal pri pohodu na svetovni prestol, o njegovi zimzeleni karieri pa priča tudi dejstvo, da je z NHL-moštvom Florida Panthers podpisal pogodbo še za naslednjo sezono. Jagr je v središču pozornosti, s pritiskom se zna izjemno dobro spopasti. »Ne gre samo zame. V ospredju je Češka, češki hokej. Od trenutka, ko so začeli prodajati vstopnice za to prvenstvo, je bilo jasno, da bo ta turnir nekaj posebnega. Čehi obožujejo hokej, vsak rojak se počuti kot selektor. Tukaj imamo 10 milijonov selektorjev. Na začetku smo bili malce živčni, celo jaz, ki sem v profesionalnem hokeju že skoraj 30 let. Smo doma, navijači so ponoreli. Mislim, da nas vidijo v boljši luči, kot pa smo dejansko. Tekmovanje je zahtevno, veliko moštev kandidira za vrh. Menim, da bo vse odvisno od četrtfinalne tekme,« pravi zagotovo najpopularnejši Čeh na svetu v teh dneh. 

Deli s prijatelji