HOKEJSKA ZVEZA

Denar sprejmejo, figa v zahvalo

Objavljeno 16. junij 2015 09.54 | Posodobljeno 16. junij 2015 09.54 | Piše: Marko Uršič

Pri Hokejski zvezi Slovenije so dokončno uredili reprezentančno stroko.

Hokejska Slovenija se na svetovnem prvenstvu v Ostravi ni obdržala med elito, kot posledica in utrujen od vseh polen opozicije pod noge pa je takrat odstopil reprezentančni selektor Matjaž Kopitar. Kopitarjev naslednik je njegov pomočnik Nik Zupančič, pomagal mu bo Ivo Jan. Poleg ekspresne vrnitve med elito na SP divizije I na Poljskem pa bo nekdanji odlični srednji napadalec Zupančič svoje varovance tudi popeljal v kvalifikacije za južnokorejske olimpijske igre.

Hokejska zveza Slovenije oziroma predsedstvo je z imenovanjem Nika Zupančiča opravilo eno nalogo, drugo pa bo s skupščino 30. junija, kjer je pričakovati močan udar opozicije. Na njej bodo obravnavali poslovni načrt ter finančno poročilo za lani, se pa predsednik HZS Matjaž Rakovec pohvali, da zveza že tretje leto posluje pozitivno. »Dobiček zadnjega leta je 53.000 evrov,« pravi Rakovec, ki veliko naporov vlaga v še boljše delovanje zveze, skrbi za mlade hokejiste v Sloveniji, tem se z univerzalno pogodbo urejuje status, in seveda tudi za izboljšavo razmer oziroma dvoran v Sloveniji. Oblikovali so namreč komisijo za izgradnjo in obnovo dvoran, HZS pa želi v Grosupljem tudi hokejski center. Seveda bo najpomembnejša prvina denar oziroma tudi dinamika pritoka sredstev iz različnih virov, povrhu je treba pridobiti tudi gradbeno dovoljenje. Zato pa HZS po drugi strani že pet let rešuje klub Sij Acroni Jesenice; lani je zveza denimo slovenskim klubom namenila 100.000 evrov. »To je katastrofa za menedžmente klubov, da ne znajo zbrati sredstev. Potem pa ti klubi na skupščini glasujejo proti hokejski zvezi. Sprašujem se, zakaj. Očitno so v ozadju osebni interesi,« meni generalni sekretar HZS Dejan Kontrec. Njegova želja je, da se slovenski klubski hokej tako pobere, da bi v prihodnosti imeli dva poklicna kluba, drugi, polpoklicni, pa bi igrali v enotnem tekmovanju. V drugi sezoni bo šlo po ustaljenem, elita, tudi Telemach Olimpija, bo nastopala v ligi EBEL, državni prvaki Sij Acroni Jesenice in še vsaj dva slovenska predstavnika pa v ligi INL.

Blizu najboljšim

Da Hokejska zveza Slovenije tudi ni zadovoljna z odnosom in zastopanostjo v Olimpijskem komiteju Slovenije, priča namera Matjaža Rakovca k družni ustanovitvi Zveze velikih športnih zvez Slovenije. Sedmouvrščeni šport oziroma reprezentanca z zadnje olimpijade namreč v izvršnem odboru OKS nima več predstavnika pa tudi o denarju za nastop v Sočiju je bilo veliko polemik. Da je HZS organizacijsko, za Slovenijo, na visoki ravni, pa potrjuje tudi Nik Zupančič. »Stvari so utečene, tudi ko se na SP elitne skupine srečujemo z drugimi reprezentancami, vidimo, da so naše službe zelo blizu najboljšim. Drugi so sicer kadrovsko podkrepljeni pa tudi večja finančna sredstva imajo na razpolago, tu težko tekmujejo z njimi. Za naše potrebe in zmožnosti smo zelo blizu maksimuma. A vedno se da storiti še kaj novega. Potem je na nas trenerjih, da to spremljamo na svetovni ravni in se izobražujemo ter poskušamo izkoristiti povezave. Se pravi držati stik z elito in to znati prenesti v naše okolje, vsega se ne da. Če znaš izluščiti določene stvari, jih vklopiti v naš sistem, je to zelo dobrodošlo,« je navrgel novi članski selektor. Novi selektor izbrane vrste do 20 let je Jaka Avgustinčič, do 18 Mitja Kern, do 16 pa Jaka Adlešič. Hokejsko žensko vrsto bo vodil Franc Ferjanič. V strokovnem svetu HZS je Nika Zupančiča zamenjal legendarni hokejist Tomaž Vnuk.

Deli s prijatelji