PRED NOVOLETNO TURNEJO

Damjanova posladka kot švicarska čokolada

Objavljeno 22. december 2014 21.25 | Posodobljeno 22. december 2014 21.27 | Piše: Marko Uršič

Jernej Damjan si je v Engelbergu s 3. in 4. mestom priskakal božično darilo. Peter Prevc je Švico zapustil s slabšima uvrstitvama, sledi novoletna turneja.

Jernej Damjan je dobro opravil sobotno nalogo.

Orli so se nabrali v jato in letajo po stari celini. Ta vikend so gnezdili v Engelbergu v švicarskem kantonu Obwalden, v dolino pa so se dva dneva spuščali po skakalnici Gross-Titlis. Skakalci so torej znova nabirali točke za svetovni pokal, naslednja postaja bo že novoletna turneja, a tudi v Švici ni snega. Skakalnico, doskočišče in iztek so zasnežili z belim naravnim sprimkom iz višje ležečih predelov, sobotno skakanje, kot je letos že običaj, pa je zaznamovala loterija z vetrom. Ob majhnih točkovnih razlikah pri vrhu jo je tako slabo odnesel tudi Peter Prevc, ki je z drugega mesta po prvi seriji padel na končno peto, zato pa je Jernej Damjan skočil na stopničke in si delil tretje mesto z Avstrijcem Michaelom Hayböckom. Ta je po polovici skokov vodil, Ljubljančanu pa je uspel preboj s petega mesta. Nemec Richard Freitag je za en dan zgrešil veseli petek, a vseeno zmagal v soboto, Čeh Roman Koudelka pa je doskočil na drugo stopničko. Med slovenskimi orli so pri točkah pristali še Nejc Dežman (13.), Robert Kranjec na 16. mestu in Matjaž Pungertar kot 29. Jernej Damjan se je še sedmič prebil na stopničke svetovnega pokala; zmago ima, denimo, iz japonskega Sapora letošnjega januarja. »Super občutek je stati na zmagovalnem odru, vedno je lepo. Pri Hayböckovem nastopu sem bil nestrpen in že prepričan, da bom končal na mestu za prvimi tremi. Veter sem povsem odmislil, se osredotočil le na nastop, kar se je na koncu izkazalo kot pravilno,« je povedal Jernej Damjan, sicer zmagovalec engelberških kvalifikacij. Enaintridesetletnik je postal četrti Slovenec na stopničkah na napravi Gross-Titlis; Franci Petek je bil prvi leta 1990, to je bila njegova edina zmaga za svetovni pokal, Primož Ulaga je bil tretji (prav tako 1990.), Primož Peterka pa je bil v Švici leta 1997 prvi in drugi.

Sestavil se je

Drugega dne titliškega skakanja je smetano pobral Koudelka, drugi je bil domači as Simon Ammann, Hayböck pa se je vzpel na tretjo stopničko. Jerneju Damjanu je uspel pravi podvig; z drugim skokom se je s 13. mesta po polovici prebil na četrto. Matjaž Pungertar je bil po Nižnjem Tagilu znova izvrsten s sedmim točkovnim izkupičkom, Peter Prevc se je moral zadovoljiti z 12. mestom, Robert Kranjec je bil 14., Nejc Dežman 23., Anže Lanišek pa je osvojil 29. položaj. »Pri prvem skoku sem naredil manjšo napako, v finalnem pa mi je uspelo tako, kot je treba. Iz Engelberga odhajam zelo zadovoljen, vesel sem, da sem se znova sestavil,« zadovoljstvo preveva Damjana.

Slovenski orli bodo jutri že trenirali na srednji skakalnici v Planici, saj se konec tedna v nemškem Oberstdorfu začenja novoletni skakalni vrtiljak, četveroboj ali po domače turneja. V soboto bodo kvalifikacije, v nedeljo se bo tekmovalno prebilo led. 

Deli s prijatelji