MERIBEL

Cook zmagal v superveleslalomu, Hrobat odstopil

Objavljeno 19. marec 2015 12.31 | Posodobljeno 19. marec 2015 12.32 | Piše: STA, A. K.

Miha Hrobat, edini slovenski predstavnik v finalu, ni prismučal do cilja.

Dustin Cook.

MERIBEL – Kanadčan Dustin Cook je presenetljivo zmagal v superveleslalomu v finalu svetovnega pokala alpskih smučarjev v francoskem Meribelu (1:06,04) in osvojil prvo zmago v pokalu do zdaj. Pet stotink je zaostal Norvežan Kjetil Jansrud, ki je že pred tem osvojil mali kristalni globus. Tretji je bil Francoz Brice Roger (+0,08). Miha Hrobat, edini slovenski predstavnik v finalu, je odstopil.

Četrti je bil branilec velikega kristalnega globusa Avstrijec Marcel Hirscher (+0,09), ki ima dve tekmi pred koncem na čelu skupnega seštevka pokala sezone 34 točk prednosti pred Jansrudom. Šestindvajsetletni Hirscher je tako za svojim največjim tekmecem zaostal le dve mesti in štiri stotinke, izgubil pa je le 30 točk. Tako si je specialist za tehnične discipline pred v tem pogledu neprimerno slabšim Norvežanom tlakoval pot k četrti zaporedni zmagi v skupnem seštevku. V soboto bo namreč še veleslalom, v nedeljo pa slalom. Glede na dosedanje izide obeh smučarjev je boj tako rekoč že odločen.

Olimpijski superveleslalomski zmagovalec Jansrud je bil v slalomu doslej le dvakrat med deseterico, leta 2005 je bil četrti, leto dni pozneje pa osmi. Zadnjič je točke osvojil decembra 2011 v Alta Badii s 24. mestom, tega leta pa je s tretjim mestom v Beaver Creeku tudi zadnjič stopil na zmagovalne stopničke v veleslalomu, v katerem le leta 2010 osvojil olimpijsko srebro.

Hirscher je lani v Sočiju osvojil slalomsko olimpijsko srebro, pred dvema letoma je v Schladmingu postal slalomski svetovni prvak, na tem prizorišču je bil še drugi v veleslalomu, to mesto pa je v tej disciplini zasedel tudi na letošnjem SP. Avstrijec ima v svetovnem pokalu 15 slalomskih in 14 veleslalomskih zmag in je predčasno že osvojil veleslalomski globus. Skupaj je s slavjem na paralelni tekmi leta 2013 v Moskvi tridesetkrat stal na najvišji stopnički pokala. Devetindvajsetletni Jansrud ima deset zmag, po pet v smuku in superveleslalomu.

Dvajsetletni Hrobat je 11. marca letos v norveškem Hafjellu osvojil naslov mladinskega superveleslalomskega prvaka in si s tem priboril nastop v finalu. Član kranjskega Triglava, ki je v Hafjellu osvojil bron v kombinaciji, je poskušal prvič osvojil točke na tekmi svetovnega pokala. Po solidnem začetku je napravil napako, zgrešil idealno smer in odstopil še pred drugim merjenjem časa.

Deli s prijatelji