SP V HOKEJU

Čehi s težavami prihajajo nad Slovence

Objavljeno 09. maj 2013 21.33 | Posodobljeno 09. maj 2013 23.00 | Piše: Rok Tamše

Hokejska reprezentanca Češke je komaj premagala Dansko po kazenskih strelih.

STOCKHOLM – Češki selektor Alojz Hadamčik je prispel slabe volje na še eno novinarsko konferenco na svetovnem prvenstvu. Tokrat so njegovi varovanci sicer zmagali proti Danski z 2 : 1 (0 : 0, 0 : 0, 1 : 1, 1 : 0)  a so si dve točki priigrali šele po streljanju kazenskih strelov. Razmerje v strelih je bilo 32 : 19 za Čehe. Skupno imajo zdaj komaj pet točk po štirih tekmah, saj so prej premagali samo še Belorusijo, izgubili pa proti Švedski in Švici. Tako je pred njimi še trd boj za uvrstitev v četrtfinale.

Danska ima že tri točke

Danska je s tem porazom osvojila še eno točko in ima zdaj skupno tri. Dve je dobila za zmago proti Sloveniji po podaljšku. Če Slovenija do konca turnirja osvoji tri točke, lahko še prehiti Dance. Seveda pod pogojem, da Skandinavci do konca beležijo ničle. Na vsak način pa so opravili veliki posel proti velesili. »Prvič v zgodovini je Danska osvojila točko proti Češki. Lahko smo ponosni na to. Dobro smo igrali v obrambi, moštvo je bilo disciplinirano. Sodniki nam niso bili najbolj naklonjeni,« je bil kritičen danski selektor Per Bäckman.

Izgovori čeških asov iz NHL

»Vsako tekmo se borimo, a nam ne gre najbolje. Imamo deset igralcev iz lige NHL, vsi pa iščejo izgovore v tem, da se ne morejo prilagoditi na tukajšnje dimenzije igrišča. S tem bodo morali nehati. Težko je zmagati z enim doseženim zadetkom. Pri mojem moštvu pogrešam čustva in srčnost v igri. Jutri se bomo pomerili proti Sloveniji. Zdaj je za nas vsaka tekma kvalifikacijska za uvrstitev v četrtfinale. Ničesar ne mislim razkrivati o Slovencih, jutri bomo na ledu videli, kako bo,« je bil nejevoljen Hadamčik.

Napadalec Martin Hanzal iz NHL moštva Phoenix Coyotes je po tekmi z Dansko povedal: »Slovenijo sem spremljal na tekmi proti Švici. So kar dobra ekipa, ne moreš je kar tako premagati z visoko razliko, čeprav je Švicarjem to uspelo. Slovence bomo vzeli nadvse resno. Mi moramo biti boljši, upam, da bomo skozi turnir še napredovali. Danci so nas dobro namučili, za zmago smo potrebovali tudi nekaj sreče.«

Branilec Ladislav Šmid, ki igra za NHL moštvo Edmonton, je svoj čas v Libercu delil slačilnico s slovenskim reprezentantom Rokom Pajičem. »Po dolgih letih, mislim da devetih, sva se spet srečala tukaj in se pošteno naklepetala. Slovenije pa na tem turnirju še nisem videl igrati. Jasno je, da smo v naši tekmi favoriti že zaradi tradicije. Vemo, da bodo Slovenci igrali disciplinirano, znano mi je, da so dobri drsalci. Morali bomo biti pazljivi, predvsem pa bolj učinkoviti kot doslej.«

V skupini v Stockholmu je vrstni red pred četrtkovo večerno tekmo med Švedsko in Kanado naslednji: Švica (4 tekme) 11 točk, Švedska (4 tekme) 9, Kanada (3 tekme) 7, Norveška 6, Češka (4 tekme) 5, Belorusija (3 tekme) 3, Danska (4 tekme) 3 in Slovenija (4 tekme) 1.

Francozi presenetili svetovne prvake

V Helsinkih so za senzacijo poskrbeli Francozi, ki so z 2 : 1 (0 : 0, 1 : 2, 0 : 0) premagali svetovne prvake Ruse. Za galske peteline sta zadela Damien Fleury in Antoine Roussel, za Ruse pa Aleksander Perežogin. Razmerje v strelih je bilo 29 proti 19 za Rusijo.

Francija je v svoji drugi tekmi premagala Avstrijo in ima že šest točk, tako da jo čaka mirno nadaljevanje turnirja.

V skupini v Helsinkih je vrstni red pred četrtkovo večerno tekmo med Slovaško in Latvijo naslednji: Rusija (4 tekme) 9 točk, ZDA (4 tekme) 9, Finska (4 tekme) 8, Slovaška (3 tekme) 6, Francija (4 tekme) 6, Avstrija (4 tekme) 3, Latvija (3 tekme) 0.

 

Deli s prijatelji