ZMAJČKI

Brez proslavljanja zmag in objokovanja porazov

Objavljeno 22. november 2012 11.22 | Posodobljeno 22. november 2012 11.22 | Piše: Rok Tamše

Trenerja hokejistov Telemacha Olimpije Bojana Zajca zadnje zmage ne zavajajo.

Trener Telemacha Olimpije Bojan Zajc še čaka, da učinkovito zaigrajo vsi napadalci (foto: Leon Vidic).

LJUBLJANA – V torek zvečer se mu je v Beljaku z razlogom smejalo. Še drugič v petih dneh je Bojan Zajc s svojimi hokejskimi zmaji v ligi EBEL ugnal moštvo VSV (obakrat s 3 : 2), v zadnjih treh tekmah so zeleno-beli osvojili pet od šestih možnih točk. Za zdaj sicer velikega vzpona po lestvici ni (9. mesto), a je pozitivna serija več kot dobrodošla. »Zadnje zmage ne dojemam kot nekaj posebnega, čeprav v Beljaku igrajo naši nekdanji igralci, vodi pa jih nekdanji trener Olimpije. Osvojili smo novi dve točki, to pa je tudi vse; ni nobenega dodatnega bonusa. Seveda mi je jasno, da so bili fantje morda željni dodatnega dokazovanja proti nekdanjim soigralcem. Vendar ni časa za proslavljanje, kakor ni časa za objokovanje po porazih. Ritem tekem je natrpan, takoj se je treba osredotočiti na naslednjo preizkušnjo. No, da ne bo pomote; lepo je zmagovati,« se je vendarle nekoliko omehčal nekdanji brezkompromisni branilec, ki je 25. septembra sedel na vročo trenersko klop zmajev kot začasna strokovna rešitev, 9. oktobra pa podpisal dveletno pogodbo s klubom svojega življenja.


Na vrhu Medveščak in Dunaj

Stalne kakovostne predstave še naprej kaže zagrebški Medveščak s slovenskim vratarjem Robertom Kristanom; nazadnje je premagal KAC v Celovcu. Zanimivo je, da je Olimpija prejšnji teden ugnala medvede na njihovem terenu. Vrstni red po 23. krogu: Medveščak in Dunaj po 35 točk, VSV Beljak 31, Gradec, Linz in SAPA po 28, Znojmo 27, KAC Celovec 26, Telemach Olimpija 22, Red Bull Salzburg 20, Dornbirn 15, Innsbruck 6.

Reševal jih je vratar

V dvoboju z beljaškimi orli je Zajčeve varovance v prvi tretjini reševal vratar Jerry Kuhn: »To je bila naša najslabša tretjina v sezoni. Dobro smo jo odnesli, Jerry je bil vrhunski, potem pa smo se le pobrali. Fantje so igrali srčno, se metali pred plošček. Veseli me, da smo se učinkovito branili tudi z igralcem ali dvema manj na ledu. Svoje mojstrstvo je spet pokazal Muršak, ki je res dodana vrednost,« priznava 47-letni trener. Ta čas igra Ljubljančanov v napadu sloni predvsem na udarni trojki Chris D'Alvise-Brock McBride-Jan Muršak. »Tako ne bo šlo več dolgo. Čakam, da se odpre tudi drugim napadalcem. Fantje trdo in pošteno delajo, prej ali slej bo morala igra steči tudi njim. Zdaj so tudi pod psihičnim pritiskom, saj jim ne gre po željah. Tako marsikaj poskušajo preveč na silo,« po 23 krogih razširjenega avstrijskega prvenstva razlaga Zajc.

Te dni je zmajevo gnezdo zapustil kanadski napadalec Scott Freeman. Bomo nemara kmalu videli nov obraz v Tivoliju? »To je pa vprašanje za našega direktorja. Glede na naše denarne zmožnosti ne verjamem v prihod novega tujca. Več priložnosti bodo dobili domači igralci. Zavedati se morate, da mi šele sestavljamo mozaik v tej sezoni. Seveda si želimo biti čim višje, a tako razmišljajo tudi drugi, ki imajo več kakovostnih posameznikov kot mi. Do 15. decembra, ko so dovoljeni prestopi, si bodo marsikje zagotovili še kakšno okrepitev. Mi moramo napredovati kot ekipa, stavimo na disciplino, borbenost, požrtvovalnost v igri. Samo tako smo lahko konkurenčni.«

Prostora za napredek ne manjka

Brez dvoma prostora za napredek ne manjka, sploh v igri na domačem ledu, kjer je Olimpija zmagala le trikrat, v gosteh pa sedemkrat. Kako to? »Doslej smo v gosteh igrali bolj disciplinirano, z manj napakami v obrambi. Saj se tudi na svojem ledu popravljamo v tem pogledu, kazenskih minut je manj kot prej. Verjamem, da se nam bo dobro delo obrestovalo,« je prepričan Zajc, ki bo v petek zmaje vodil proti drugim orlom, tistim češkim v Znojmu, v nedeljo pa sledi tekma z Innsbruckom v Ljubljani. Na prihodnjih tekmah v moštvu ne bo branilca Damjana Dervariča zaradi poškodbe kolenskih vezi.

Deli s prijatelji