SVETOVNO PRVENSTVO

Brez Ljubnega poljubila zlato

Objavljeno 24. februar 2015 14.19 | Posodobljeno 24. februar 2015 14.19 | Piše: M. U.

Carina Vogt je na nordijskem SP olimpijskemu zlatu dodala še dve skakalni zmagi.

Nemška orlica Carina Vogt je tudi v Falunu preletela konkurenco. Foto: Reuters

Ko po zraku frčijo dekleta, je na skakalnici in pod njo vedno živahno. Tudi na nordijskem svetovnem prvenstvu v Falunu je bilo tako, miniaturna dekleta so poživila temno in mračno skandinavsko stvarnost, vsaj kar se vremena tiče. Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz, vodilna v svetovnem pokalu, in Japonka Sara Takanaši, ta ima v globalnem tekmovanju že 29 zmag, sta ponovno prišli pobrat najvrednejšo žlahtno nagrado za svojo kakovost, pa tudi Američanka Sarah Hendrickson je po zlatu na zadnjem SP v dolini Fiemme in po vrnitvi po poškodbi kolena merila na odličje. A favoritinji sta se morali ponovno ukloniti Nemki Carini Vogt, ki je v letu dni pobrala vsa zlata odličja, ki so ji bila na voljo.

Ugnala vse tekmice

Triindvajsetletnica, rojena v Schwäbisch Gmündu v zvezni državi Baden-Württemberg, živi pa v Oberstdorfu, je najprej na olimpijskih igrah v Sočiju v premierni tekmi skakalk ugnala vse tekmice, to ponovila na petkovi večerni posamični tekmi nordijskega mundiala na Švedskem, vse pa v sestavi nemškega kvarteta z Richardom Freitagom, Katharino Althaus in Severinom Freundom kronala na nedeljski preizkušnji mešanih ekip. Na zadnjem nordijskem SP je sicer v mešani tekmi osvojila bron, Japonska s Takanašijevo je zmagala, v posamični tekmi pa je bila peta. Brez dvoma torej lahko sklepamo, da je Vogtova, zadnji ljubenski tekmi svetovnega pokala pred Falunom je zaradi treninga celo izpustila, v tem trenutku najboljša smučarka skakalka, ko gre za igri forme in živcev na velikih tekmovanjih. »Spet se je zgodilo nekaj neverjetnega, kar verjeti ne morem. Po prvem skoku sem imela kar štiri točke zaostanka za Iraschkovo, nisem verjela, da mi bo uspelo,« je bila 171 centimetrov visoka in 62 kilogramov težka, policistka po poklicu, vzhičena po posamičnem falunskem zlatu. Nekdanji skakalec in zdaj trener nemških skakalk Andreas Bauer je dodal: »Za nas je to neverjeten dan. Vesel sem za Carino, v Falunu je potrdila olimpijsko zmago. Spogledovali smo se z odličjem, vedel pa sem tudi, da je Carina psihično zelo trdna.« »Presrečna sem, neverjetno. Uspelo nam je, vedela sem, da imamo dobre možnosti za zmago, a Norveška je bila zelo blizu,« pa je po ekipni najžlahtnejši kovini pod nebesnim očesom naklonjenega nordijskega boga Odina čebljalo dekle iz skakalnega kluba Degenfeld.

Carina Vogt je v svetovnem pokalu doslej petnajstkrat stala na zmagovalnih stopničkah, edini dve zmagi pa je dosegla šele v letošnji zimi, 18. januarja v japonskem Zau in 1. februarja v avstrijskem Hinzenbachu. Lani je v skupnem seštevku svetovnega pokala končala na drugem mestu, športno zimo je po olimpijadi končala zaradi težav s kolenom, v letošnji sezoni je trenutno tretja, mesto pred Slovenko Špelo Rogelj. Že leta 2012 pa je nadarjenost in kakovost za sam vrh pokazala na mladinskem svetovnem prvenstvu v turškem Erzurumu; ekipno so ji za vrat obesili srebro, posamično pa bron. Zanimivo, v slednji preizkušnji je slavila Takanašijeva pred Saro Hendrickson, Špela Rogelj je bila denimo peta. Ekipno so zmagale Japonke, Urša Bogataj, Ema Klinec, Rogljeva in Katja Požun so si priskakale bron. Vogtova, sicer ljubiteljica nogometa, je po dvojnem slavju v Falunu nazdravila s kozarcem penine v nemškem kontejnerju. Po facebooku je lani izbrana za tretjo najboljšo nemško športnico po posamičnem zlatu poslala sporočilo: Woooohhhoooo – svetovna prvakinja, je vse to resnično?, po ekipnem pa: Noro – ZLAAAATO v mešanih ekipah!!!!!

Deli s prijatelji