SNEŽNA KRALJICA

Brez kolov in denarja, 
imel pa je Tino Maze

Objavljeno 19. marec 2013 15.30 | Posodobljeno 19. marec 2013 15.30 | Piše: Drago Perko

Najboljša smučarka sveta se je vrnila v domovino in najprej obiskala pokrovitelje na Štajerskem.

Ponosna Tina Maze s štajerskimi prijatelji (foto: Drago Perko).

MARIBOR – »Lepo je biti doma, lepo je imeti ob sebi ljudi, ki so za to mizo,« so bile prve besede Tine Maze v Mariboru, kjer so jo sprejeli v salonu Avtohiše Jarc, kjer je Tinina ekipa na ogled postavila šampionsko bero v nedeljo končane sezone. »Evforija je velika, a mi ostajamo isti. Sem še vedno tista Tina, kakršna sem bila pred petimi leti,« je poudarila Korošica, ki je včeraj nekaj pred poldnevom z zasebnim letalom priletela v Maribor z letališča v švicarskem St. Gallnu.
 Bilo je slovesno, prijetno, domače, vsekakor pa času in trenutku primerno – sproščeno. »Že zdaj se počutim super, ker nimam na nogah smučarskih čevljev. Sicer pa me čaka nekaj dni počitka, potem bom nastopila na državnem prvenstvu, do konca meseca pa bomo testirali smuči,« je nasmejana povedala Korošica, ki si bo privoščila nekaj dni totalnega miru in odklopa, Andrea Massi pa bo medtem s turno smuko pobegnil telefonu in civilizaciji. Kljub temu pa Tina in ekipa z enim očesom pogledujeta proti novi sezoni, ki bo olimpijska. »Vsi vemo, kaj to pomeni za nas, športnike. Želimo se zadržati na tej ravni,« ne skrivajo ambicij. Kot kaže, bo tudi ekipa ostala v nespremenjeni zasedbi. Trener Livio Magoni je prepričan, da Tina lahko preseže tudi letošnji magični izkupiček 2414 točk v eni sezoni. Andrea Vianello, ki je letos spravil smučke v red ter ostro nabrusil robnike, se je spomnil Tininih besed, ko je prišel prvič na obisk, da se dogovorijo za sodelovanje. Črnjanka ga je sprejela v njej lastnem slogu in tonu: »Hočem osvojiti veliki kristalni globus, ti pa boš moral narediti svoje.« Massi je vesel, ker imajo v svoji ekipi tudi fizioterapevtko Nežko Poljanšek, čeprav zaradi pogodbe za polovični delovni čas ne more biti ves čas z ekipo.

Ob ocenjevanju pravkar končane sanjske sezone so na plan privreli tudi starejši spomini

Prav lastnik salona Milan Jarc je bil prvi, ki je podprl Tino Maze: »15 minut je trajal najin sestanek. Milan me je vprašal, ali imam smučarske količke in denar. Brez vsega sem bil, imel pa sem tekmovalko. To ga je prepričalo,« se je Andrea Massi z nasmehom in velikim olajšanjem spomnil dneva, ko sta s Tino dobila sponzorski avto. »Bilo je, kot da smo zmagali na prvi tekmi.« Massi ni pozabil Rasta Anžoha, šefa alpincev, ki je Italijana z brezhibno slovenščino pripeljal v slovensko žensko reprezentanco. Rasto je bil tudi tisti, ki je Massija prepričal o individualnem projektu s Tino Maze. »Ko sva šla s Tino na začetku nekajkrat na kolo, je imela manj kondicije kot moja gospodinja, ki hodi vsak teden do mene,« je v smehu razkril Andrea. Na vprašanje, kdo je bolj trmast, je Tina salomonsko povedala, da imata oba z Andreo rogove. »Sreča pa je, da stremiva k istemu cilju,« so besede, ki kažejo na njuno usklajenost.


Na Štajerskem seveda ni šlo brez daril za Tino, poleg cvetja in knjig je Korošica domov odšla z ličnim audijem, ki jo bo naslednje leto dni varno vozil naokoli. Štirikolesnik stane okoli 60.000 evrov. O prvi dami svetovnega smučanja pa zgodbo v teh dneh v Sloveniji snema tudi ameriška televizijska hiša NBC. Precej materiala bodo dobili tudi danes od 16.30 naprej na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bo velik sprejem za slovenske junake v zimskih športih, ob Tini bodo tudi Peter Prevc, Jakov Fak in Rok Marguč, nosilci kolajn s svetovnih prvenstev.


Deli s prijatelji