SVETOVNO PRVENSTVO

Bolje je biti peti kot
 pa četrti

Objavljeno 27. februar 2015 14.56 | Posodobljeno 26. februar 2015 22.25 | Piše: Marko Uršič

Peter Prevc je na nordijskem svetovnem prvenstvu osvojil četrto mesto na večji skakalnici.

Peter Prevc se je za večjo skakalnico Lugnet spet šampionsko zbral.

Orli so več dni poželjivo krožili nad loviščem v švedskem Falunu; včeraj so si lahko dokončno oddahnili, saj so na nordijskem svetovnem prvenstvu na večji, 134-metrski skakalnici Lugnet, podelili komplet odličij. Plen je bil torej poželjiv, orlov s širokim zamahom kril pa veliko. Med njimi Peter Prevc, ki je sicer tudi branil srebrno žlahtno kovino z zadnjega mundiala v italijanski dolini Fiemme.

Žlahtne želje pa se mu tokrat niso uresničile. Končal je na četrtem mestu, točko in desetinko za bronastim Norvežanom Runejem Velto, svetovnim prvakom v Falunu na manjši skakalnici. Naslov najboljšega na zemeljski obli in s tem popolnoma zasluženo zlato odličje je pripadlo Nemcu Severinu Freundu. Že po odličnem skoku v prvi seriji (134) in prepričljivem vodstvu je bil v drugo res fantastičen in s 135,5 metra za pol metra popravil svoj rekord skakalnice Lugnet. Za svoj drugi skok je dobil tudi dve oceni dvajset točk, na koncu pa je drugouvrščenega Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja ugnal kar za 22,3 točke. Od drugih slovenskih skakalcev je Jernej Damjan preizkušnjo sklenil na 25., Nejc Dežman na 26. mestu, Matjaž Pungertar se s 37. mestom ni prebil v finalno serijo.

»Neverjeten dan. Bilo je zabavno, rad imam to skakalnico,« se je besedno zmage veselil 26-letni novi svetovni prvak Freund. Zanimivo, da se je v prvi seriji po metrih, bilo jih je 134, z njim izenačil le Prevc, a je vodilni v svetovnem pokalu zaradi vetrovno-točkovne izravnave oziroma odbitka, imel je boljše razmere za skok, po prvi seriji prezimil na četrtem mestu za Nemcem, Norvažanom Andersom Bardalom in Schlierenzauerjem. As iz Dolenje vasi je po polovici za Freundom zaostajal za 9,3 točke, za Norvežanom 4,5 točke, točka in dve desetinki pa je bila razlika do tretjega Avstrijca.

Presenečen
 nad razmerami

Prevc je v drugo doskočil na 125,5 metra in se po vsem računalniškem preračunavanju in ruleti preostalih skakalcev moral zadovoljiti z mestom tik za prvo trojico. »Bila je razburljiva tekma, po neuspešnem poskusnem skoku se mi je uspelo zbrati, v prvem skoku sem imel tudi malce sreče z razmerami. Zaradi njih sem bil celo presenečen ter sem nato slabo doskočil. Tudi drugi skok je bil dober, rezultat je zdaj takšen, kakor je. Slabši doskok je morda odnesel medaljo, morda pa bom, ko bom pogledal posnetek, našel še kaj drugega, kar bi lahko bilo bolje. Trije prostori za medaljiste so, ni se mi uspelo uvrstiti tja. Enkrat je tam eden, drugič drugi skakalec. To četrto mesto pušča nekaj grenkega priokusa, pravijo, da je bolje biti peti kot pa četrti, a na koncu koncev je treba biti zadovoljen,« je Peter Prevc ocenil drugo falunsko posamično tekmo. Jernej Damjan seveda s 25. mestom ni bil zadovoljen: »Poskušal sem, glede na manjšo skakalnico, spremeniti vse. Tudi sicer mi večja precej bolj odgovarja, daljav pa še vedno ni. Kakor že vseskozi pravim, vse je odvisno od skakalnice in dnevne forme.« Nejc Dežman, 26., pa je ocenil: »Skoka sta se zdela kar v redu, pri prvem sem šel z mize povsem v redu, a me je nato kar zmanjkalo in sem padel dol. A izgovorov se ne sme iskati.«

Deli s prijatelji