SMUČARSKA ZVEZA

Bolečine direktorovanja

Objavljeno 22. september 2015 12.31 | Posodobljeno 22. september 2015 12.31 | Piše: Rok Tamše

Na Smučarski zvezi Slovenije bodo danes imenovali novega direktorja. Po Juriju Žureju, ki je dodobra pretresel zvezo, prihaja Jožko Križan.

Sodelovanje Enza Smrekarja in Jurija Žureja v smučariji je zaključeno. Foto: Tomi Lombar

Danes člani izvršilnega odbora Smučarske zveze Slovenije načrtujejo opraviti z novim poglavjem v moreči zgodbi, v kateri se pretežno ukvarjajo sami s seboj oziroma s kadrovanjem najvidnejših funkcionarjev v lastni organizaciji. Štirinajstega septembra je nepreklicno odstopil direktor SZS Jurij Žurej, ker, kot je dejal, ni mogel več normalno opravljati svojega posla zaradi stalnega metanja polen pod noge, češ da se je moral ukvarjati z odgovori na najrazličnejše anonimke, inšpekcijske prijave, grožnje s kazenskimi postopki... Direktor je postal septembra 2013 in je bil sicer pripravljen opravljati funkcijo do konca tekmovalne sezone 2015/2016 oziroma do takrat, ko bi predsednik Enzo Smrekar našel njegovega naslednika. Smrekar je pohitel in danes bodo člani IO SZS glasovali o imenovanju Jožka Križana za novega direktorja smučarske družine.

Sporni Žurejevi ljudje

Tehnično gledano se zdi vse logično, vsebinsko seciranje pa pripelje do številnih pomislekov. Smrekar je namreč ves čas izražal polno podporo Žureju, čeprav je znotraj zveze, pri klubih in društvih ter v reprezentančnih ekipah sprožal močno ogorčenje ter ostra nasprotovanja. S svojim slogom zategovanja pasu, torej krčenja stroškov na vseh ravneh športnega dela SZS, je povzročil pravi upor. Očitno je Smrekar uvidel, da bi še nekajmesečno delovanje Žureja na sedežu SZS prineslo dodatno škodo, že pravo poslovno katastrofo. Njegov izbranec se je rad pohvalil s privarčevanim denarjem na račun tako imenovane optimizacije procesov poslovanja in finančne sanacije. Toda po drugi strani je s svojim delovanjem in odnosom odbijal stare in potencialne sponzorje ter zanetil marsikatero nelagodje v Podutiku. Smučarska srenja mu očita tudi celo vrsto nepravilnosti in se zgraža nad številnimi ljudmi, ki so prišli brez ustreznih izkušenj pogodbeno delat na SZS, kjer se niso izkazali, prejeli pa so spodobno plačilo. Takšna sta bila denimo bivša poslovna direktorja Peter Škerlj in Blaž Zupančič, pa Dejan Lazič, Anita Pokorn, Esmeralda Vidmar... Smrekar je za vse to, domnevamo, vedel.

Kaj zna Križan?

Toda pustimo ob strani Žureja, ki je že praktično bivši, čeprav bo tudi v prihodnje zaradi njegovih odločitev marsikoga še pošteno bolela glava. Kot rečeno naj bi novi direktor SZS danes postal Jožko Križan, ki je zadnja leta delal na področju marketinga Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Ko je predsednik OKS decembra lani postal Bogdan Gabrovec, je bilo jasno, da bo med prvimi na udaru za odstrel prav Križan. Pa ne samo zaradi tega, ker je bil v predvolilni kampanji človek Gabrovčevega protikandidata Andraža Vehovarja. Kakor so nam izdali viri blizu OKS, se Križan ne more ravno pohvaliti z učinki svojega dela. Zato so mu po hitrem postopku pokazali izhodna vrata, Križan pa ni posebno kompliciral glede odpovedi, saj so bili argumenti proti njegovemu nadaljnjemu delovanju zelo močni. Kljub temu je poleti dobil posel na smučarski zvezi kot poslovni vodja panoge za alpsko smučanje, potem ko so kar čez noč kot vodjo te panoge odslovili sveže imenovanega Pavlija Čebulja, ki je bil v igri zgolj mesec dni. Le par mesecev pozneje Križanova pomembnost znotraj SZS še raste, čeprav se poznavalci športnomenedžerske stroke sprašujejo, kaj sploh lahko prinese smučarski zvezi. Ni malo namigovanj o stricu iz ozadja, torej nekdanjem predsedniku OKS Janezu Kocijančiču, ki je Križana pripeljal v olimpijsko družino med svojim predsednikovanjem. Križan je tam najprej delal v podjetju OKS-Olimp (trženje in usposabljanje strokovnih delavcev v športu). Vsekakor bo zanimivo videti, kako uspešen bo Jožko Križan kot direktor Smučarske zveze Slovenije.

Deli s prijatelji