PRITOŽBA

Bo slavna violinistka rešila slovenske sleparje?

Objavljeno 14. november 2014 09.18 | Posodobljeno 14. november 2014 09.18 | Piše: D. P., STA

»To je bil eden mojih najboljših nastopov. Zdi se mi, da lahko tako strašno izkušnjo spremenim v pozitivno inspiracijo,« je po koncertu še povedala violinistka.

Vanessa Mae je poosebitev olimpijskega duha: važno je sodelovati, ne pa zmagati.

LJUBLJANA – Glasbena zvezdnica Vanessa Mae se bo pritožila na štiriletni suspenz Mednarodne smučarske zveze zaradi domnevne manipulacije tekme na Krvavcu, s katero si je zagotovila nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Sočiju, so v četrtek zvečer sporočili iz menedžmenta slavne violinistke.

Neumne sankcije

Iz njene ekipe so sporočili, da so sankcije neumne in da se z zadevo že ukvarjajo njeni odvetniki, ki se bodo obrnili na Mednarodno športno razsodišče v Lozani.

Fis je Vanessi Mae v torek izrekel štiriletni suspenz. Tekmovalka, ki je Sočiju nastopila za tajsko reprezentanco s priimkom očeta kot Vanessa Vanakorn, se je na igre uvrstila sredi januarja tako rekoč ob zadnji priložnosti in si izpolnila življenjske sanje. Po mnenju Fisa je na tekmi prišlo do očividnih kršenj pravil in manipulacije izidov.

Na njeno željo

Fis je med drugim ugotovil, da je tekmovalka na tekmi osvojila drugo mesto, in to ob dejstvu, da je padla. Na tekmi naj bi nastopila tudi s spremenjenim startom, merjenje njenega dosežka pa je potekalo ročno, z zamudo, ko je bila že na progi. Tudi druga vožnja ni potekala na predvideni progi, da bi tekmovalka lažje dosegla normo za Soči. Pa tudi sama tekma naj bi bila organizirana le na prošnjo tabora Vanesse Mae.

In še o dosežku tekmovalke. Za našo Tino Maze, ki je osvojila zlato medaljo, je zaostala več kot 50 sekund in osvojila 67. oziroma zadnje mesto.

Šestintridesetletna Vanessa Mae je za suspenz izvedela pred nastopom v Pragi. »To je bil eden mojih najboljših nastopov. Zdi se mi, da lahko tako strašno izkušnjo spremenim v pozitivni inspiracijo,« je po koncertu še povedala violinistka.

Kazen za pomočnike

Fis je v torek suspendiral tudi štiri slovenske smučarske delavce in enega Italijana, ki so violinistki pomagali pri goljufiji, med njimi tudi Vlada Makuca, ki so mu že pred tem zaradi primera Mae odpovedal tudi pogodbo pri Smučarski zvezi Slovenije. Vodji omenjenih veleslalomskih tekmovanj na Krvavcu Borutu Hrobatu je izrekel dveletno prepoved delovanja na vseh dogodkih, pod okriljem Fisa, Matjažu Goltezu, Vladu Makucu, nekdanjemu prvemu možu slovenske smučarske stroke, Urošu Šinkovcu enoletno prepoved delovanja na vseh dogodkih, pod okriljem Fisa, enoletni suspenz pa je prislužil tudi Italijan Fabio De Cassan, ki je bil na omenjenih tekmovanjih tehnični delegat Fisa.

Deli s prijatelji