SMUČARSKI SKOKI

Bo Prevc v Oslu vsem ponovno pokazal osle?

Objavljeno 06. februar 2016 10.30 | Posodobljeno 06. februar 2016 10.30 | Piše: Marko Uršič

Po azijski avanturi v Saporu se svetovni skakalni pokal nadaljuje na Norveškem. Peter Prevc bi se z zmago, svojo petnajsto, izenačil s Primožem Peterko.

Peter Prevc

Nismo Nasin računalnik v vesoljskem središču na Floridi, a izvrzimo nekaj podatkov. V skupni razvrstitvi svetovnega pokala smučarjev skakalcev vodi Peter Prevc z 1224 točkami pred Nemcem Severinom Freundom, ki jih ima 855. Razlika oziroma prednost slovenskega tekmovalca je torej... 369 točk. Jutri bo v Oslu na slovitem Holmenkollnu 16. preizkušnja letošnje sezone, do konca jih je nato, finale je seveda v Planici, še štirinajst posamičnih. Zdaj je na vrsti skandinavsko (norveško-finski) del zime, sledijo Almati v Kazahstanu, poljska Visla, Titisee-Neustadt v Nemčiji in dolina pod Poncami. Dodatek, jutri bo v Oslu posamična tekma, že danes pa se bo v norveški zimi skakalo v ekipni preizkušnji, na kateri pa zaradi neizenačenega moštva za Slovenijo ni bilo stopničk od uvodne ekipne tekme v Klingenthalu. Prevc je od uvodne tekme novoletne turneje v Oberstdorfu nanizal pet zmag, postal še svetovni prvak v poletih, v zadnjih treh tekmah pa bil tretji v Zakopanah, zmagal v Saporu, v drugi tekmi na skakalnici Okurajama pa pristal na šestem mestu. Tako, Nasin računalnik je izvrgel del podatkov letošnje sezone skakalcev, mora pa po obdelavi le-teh najprej odgovoriti na dve vprašanji. Kratkoročno, kaj bo v Oslu, bo as iz Dolenje vasi znova zasedel sam vrh treh zmagovalnih stopničk, in dolgoročno, bo na koncu, po lanski neverjetni smoli, dvignil veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu? Ker smo računalniško hladni, pustimo odgovoru na drugo vprašanje še čas, ne prehitevajmo dogodkov.

Peter Prevc si je na športni poti priskakal 14 zmag, v Oslu bo torej naskakoval petnajsto, kar bi pomenilo tudi izenačitev rekorda s Primožem Peterko, dvakratnim skupnim zmagovalcem svetovnega pokala. No, Peterka je v Oslu zmagal 1998., kot edini izmed Slovencev. Severin Freund je denimo dobil zadnje tri skakalne tekme za točke svetovnega pokala na Holmenkollbakknu, če je poškodbo hrbta spravil v sklepno obdobje zdravljenja, bo Oslo ena ključnih tekem za ofenzivo na vodilnega v svetovnem pokalu. Po drugi strani pa je Prevčev načrt, da si v tem mesecu pridobi takšno prednost, da bi pozneje, še posebej v Planici, povsem izključil scenarij, ki se je zgodil lani z enakim številom točk (1729) kot Freund, a izgubo skupne zmage zaradi Bavarčevega večjega števila zmag (9:3).
 


Razprodana planiška stojišča

Prireditelji finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici, konec sezone bo med 17. in 20. marcem, so za ta veledogodek prodali že več kot 40.000 vstopnic. Razprodane so vstopnice za stojišča v soboto, 19. marca, ko bo na sporedu ekipna tekma. Vstopnice za druge dni tekem v Planici so še na voljo. Teh je še približno 8000 za nedeljsko posamično tekmo, dovolj jih je tudi za v četrtek, ko bodo kvalifikacije, in za petkovo posamično preizkušnjo. 


Ljubno v novi preobleki

Naslednji soboto in nedeljo bosta v Ljubnem ponovno tekmovanji za svetovni pokal smučark skakalk. Ti bosta na prenovljeni skakalnici. Zaradi vedno strožjih zahtev FIS je bilo treba namreč pomladiti skakalnico. Bistvena pomanjkljivost stare sta bila prestrm nalet ter zastarel in neprimeren sodniški stolp. V Ljubnem so sicer pri obnovitvi načrtovali večjo skakalnico, a je bila investicija finančno preobsežna, poseg v pobočje Rajhovke pa okoljsko problematičen. Sledila je korekcija rekonstrukcije skakalnice, tako da je ohranila točko K pri 85 m in HS pri 95 m. Novi nalet bo z maksimalnim naklonom 35 stopinj skakalkam dajal večji občutek varnosti in mehak prehod na odskočno mizo. Na doskočišču so nameščene vzdolžne in prečne armiranobetonske grede, ki dajejo skakalnici moderen profil. Ob skakalnici je tudi nov lesen sodniški stolp.

 

Deli s prijatelji