FINALE EVROLIGE

Blažič z Baski nad Turke

Objavljeno 13. maj 2016 09.35 | Posodobljeno 13. maj 2016 09.36 | Piše: Drago Perko

V polfinalu proti Fenerbahčeju, ki ga vodi serijski evropski prvak Željko Obradović.

Jaka Blažič.

Včeraj se je v Berlinu začel zaključni turnir osmih najboljših mladinskih evroligaških ekip. Slovencev ni med njimi, naše barve brani sodnik Mario Majkič. Danes pa bodo na svoj račun prišli še ljubitelji članske košarke. Ruska CSKA in Lokomotiva, turški Fenerbahče in španska Laboral Klutxa se bodo pomerili za lovoriko najboljšega na stari celini. Slovensko čast bo med igralci reševal Jaka Blažič (Labotal Kutxa), med sodniki pa bo svoj debi na finalnih turnirjih dočakal še Ljubljančan Damir Javor.

Favorit tekmovanja je zagotovo turški Fenerbahče, ki ima na klopi 56-letnega Željka Obradovića (kot trener je bil osemkrat evropski klubski prvak!), na parketu in klopi pa ima prvič po dolgem času homogeno igralsko zasedbo. Turke bo skušal na poti do sploh prvega evropskega naslova ustaviti Laboral Kutxa z našim Blažičem, ki je imel v minulih treh tednih precej zdravstvenih težav. Klubski zdravniki so vložili velike napore, da so mu pozdravili gleženj desne noge. »Počutim se precej boljše, otekline ni več,« je vesel Jaka, ki je v sredo dopoldan po treningu z letalom odpotoval v Nemčijo. Blažič je vedel, da ga bodo zdravniki usposobili, zato ni delal drame. V teh dneh uživa. »Moje sanje postajajo realnost. Še kot otrok sem spremljal finalne turnirje evrolige. Zdaj pa bom sam zaigral tu. Vesel sem,« Blažič, v mladih letih je bil izvrsten hokejist, ne skriva emocij pred vrhuncem kariere, ki je po selitvi iz beograjske Crvene zvezde v Baskijo dobila novo dimenzijo. »Mislim, da sem v dobri formi. V nedeljo sem že igral, ni bilo slabo,« nadaljuje Blažič, ki je do zdaj odigral en finalni turnir (liga ABA), a ostal leta 2011 z Unionom Olimpijo po porazu proti Partizanu (77:74) brez naslova prvaka regije. »Verjamem, da bo letos bolje,« je optimističen Jaka, ki komaj čaka obračun s Turki. Tam igra tudi Jakov dobri prijatelj Nikola Kalinić, ki je z Jako delil garderobo v Beogradu pri Crveni zvezdi.

Začel je Zdovc

Jaka Blažič nadaljuje serijo slovenske navzočnosti na zaključnih turnirjih najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Ta serija traja že od leta 1997, ko je Smelt Olimpija zasedla 3. mesto na finalnem turnirju v Rimu, pozneje slovenske ekipe med elitnim kvartetom ni bilo več. Je pa vsakič slovenske barve zastopal vsaj en košarkar. Z naslovom evropskega klubskega prvaka pa se lahko pohvalijo Jure Zdovc, ki je z Limogesom postal prvak leta 1993. Pet let pozneje je bil s Kinderjem najboljši Rašo Nesterović, leta 2007 pa s Panathinaikosom še Sani BečirovićMatjaž Smodiš je bil prvak trikrat (s Kinderjem leta 2001 ter s CSKA v letih 2006 in 2008). Naslove (z Barcelono leta 2010) sta osvojila še Erazem Lorbek in Jaka LakovičLuka Dončić pa je bil lani prvak mladinske evrolige.

»Odloča ena tekma,« opozarja Jaka, ki hvali konkurenco. »Fenerbahče ima dobro ekipo. Čvrsti so v obrambi, veliko si pomagajo, v napadu pa igrajo strpno. Preprečiti moramo, da ob koncu napadov dosegajo lahke koše. Še boljše pa bo, če jim vsilimo naš ritem igre!« Jaka detajlno opiše, na kaj jih je opozoril trener Velimir Perasović, Blažič potrdi, da je v ekipi motivacija na izredno visoki ravni. »Kot da si vsak od nas želi še dodatno pomagati ekipi proti vrhu!« pristavi Jaka, za katerega bo v Berlinu na tribuni navijal oče Dušan, svojčas uspešni trener, danes pa hotelir na Pokljuki. Poleg Dušana se je Nemčijo odpravil tudi David Nikolič (oče reprezentantov Alekseja in Mitje), ki so mu prijatelji za abrahama plačali pot in vstopnice za ogled finalnega turnirja. Imela bosta kaj videti. Prvak pa bo znan v nedeljo zvečer.

 

 

 

Deli s prijatelji