SVETOVNO PRVENSTVO

Biti ali ne biti, Slovenci ali Danci?

Objavljeno 07. maj 2013 09.13 | Posodobljeno 06. maj 2013 22.39 | Piše: Rok Tamše

Če hočejo slovenski hokejisti obstati v elitni diviziji, morajo danes ugnati Dance.

STOCKHOLM – Spet je aktualno vprašanje, ki ga je že v 17. stoletju zapisal dramatik William Shakespeare v tragediji z danskega dvora Hamlet. Bodo slovenski hokejski reprezentanti tako kot februarja ugnali Dance v kozji rog in ohranili možnosti za obstanek v družbi najboljših reprezentanc sveta? Uvodna poraza na turnirju proti Norveški in Belorusiji sta arhivirana, selektor Matjaž Kopitar danes ob 16.15 (dobrodošel termin po uvodnih opoldanskih spodrsljajih) od fantov pričakuje najboljšo možno predstavo.

Kopitar stavi na sproščenost

»Ne vem, ali so bile številne individualne napake v obrambni tretjini posledica strahu pred njimi ali prevelike želje po uspehu. Pogovorili smo se, igralci so se dobro odzvali. Po treningu sem imel še samo motivacijski govor. Jasno nam je, da nam, manjšim reprezentancam, ne glede na spremenjeni sistem tekmovanja preostane, da usodo rešujemo na eni tekmi,« je dejal Kopitar, ki je včeraj fante sproščal tudi s kosilom v eni izmed grških restavracij v Stockholmu: »Koristilo jim bo, da zapustijo hotel, sicer je dan predolg. O hokeju se tam ne bomo pogovarjali. Kar je bilo, je bilo. Filma ne moremo zavrteti nazaj. Jutri bo treba biti najboljši.«

Slovenija je bila pred tremi meseci v Vojensu boljša z 2 : 1 in se senzacionalno uvrstila na olimpijske igre v Sočiju 2014. »Spet bo težka in odprta tekma. Zagotovo bo zanimivo,« nestrpno pričakuje dvoboj s severnjaki Žiga Jeglič, ki ni povsem zadovoljen z učinkom svoje napadalne trojke. »Seveda nisem. Pa ne gre samo za nas v prvem napadu. Zadovoljni bomo takrat, ko bomo zmagali,« je bil jasen Jegla, ki je v prostih trenutkih soigralcem že razkazal delček švedske prestolnice, saj njegov klub Södertälje domuje 30 kilometrov jugozahodno od prizorišča prvenstva.

Danska šibka točka vratar?

Alarmantno stanje je tudi pri Dancih. Neuvrstitev na OI so doživeli kot športno katastrofo, zato se Slovencem na vsak način hočejo maščevati za poraz, ki bo še dolgo bolel. Najmanj do naslednjih zimskih iger. Selektor, Šved Per Bäckman, je optimističen: »Zdaj imamo močnejše moštvo kot februarja, z nami so tudi trije igralci iz lige NHL. Takrat tudi vsi naši igralci niso veliko igrali v svojih klubih. Zdaj smo zagotovo v boljši formi. Tako kot Slovenci hočemo tudi mi zmagati. Tesno bo, Slovenci igrajo taktično dobro, odlično drsajo in imajo visok ritem igre,« je še nekaj bombončkov o risih natresel Bäckman, ki pa ni bil preveč zgovoren, ko smo ga pobarali o vratarjih, saj nima na voljo najboljšega čuvaja mreže Frederika Andersena, ki v NHL brani za Anaheim.

Danci so na tem turnirju doživeli poraza proti Kanadi (1 : 3) in Norveški (2 : 3), Patrick Galbraith in Simon Nielsen pa sta branila vsak po eno temo. Njihovi NHL-aduti so branilca Philip Larsen (Dallas) in Oliver Lauridsen (Philadelphia) ter napadalec Mikkel Bødker (Phoenix). »To bo velika tekma za obe ekipi, oboji moramo zmagati. Saj bodo sledile še druge tekme, toda ta je verjetno najpomembnejša. Seveda se hočemo maščevati za februarski poraz, kjer sam nisem sodeloval. Fantje, ki so takrat igrali, pravijo, da zdaj igramo bolje. Mislim, da smo prvi tekmi odigrali dobro, naša forma je kar dobra,« je posebej za Slovenske novice povedal postavni, 197 cm visoki Lauridsen.

Deli s prijatelji