PERO V AKCIJI

Bavarsko preletel kot tretji in v boju za skupno zmago!

Objavljeno 02. januar 2015 09.31 | Posodobljeno 02. januar 2015 09.31 | Piše: Marko uršič

Peter Prevc je tudi na drugi tekmi novoletne turneje v Garmischu osvojil tretje mesto.

Peter Prevc je blestel na nemškem nebu. Foto: Reuters

Južna Bavarska se je na prvi dan novega leta prebudila v zimski pravljici, mnogi so počivali po burni noči, a v Garmisch-Partenkirchnu je bilo nadvse bučno. Novoletni ognjemet se je namreč prenesel na olimpijsko skakalnico, kjer so se najboljši orli s krili udarili še na drugi tekmi 63. turneje za novo leto.

V zimskih, a vremensko mnogo ugodnejših razmerah kot na uvodu v Oberstdorfu je slavil Norvežan Anders Jacobsen; ta je bil najboljši že v kvalifikacijah in si je priskakal deseto zmago v svetovnem pokalu; prvo po skoraj dveh letih. Zanimivo, v Garmischu je slavil tudi v zimi 2012/13. Mož iz Hønefossa pa je bil leta 2007, star je bil 21 let, celo najmlajši norveški zmagovalec turneje štirih skakalnic. Po nerodnem padcu na uvodu je na drugo mesto v Ga-Pa priletel Švicar Simon Ammann, s 138 metri je imel tudi najdaljši skok dneva, slovenski adut Peter Prevc pa je tretjo stopničko s Senčne gore zdaj že lanskega 29. decembra okronal še z enakim mestom na prizorišču zimskih olimpijskih iger leta 1936. Prevc zdaj v skupnem seštevku turneje za vodilnim Stefanom Kraftom iz Avstrije, tokrat je bil šesti, zaostaja le še za točko in desetinko. Naj spomnimo, leta 1997 je novoletno turnejo v svoj prid odločil Primož Peterka. Poleg tega je orel iz Dolenje vasi četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala; 39 točk ga loči od vodilnega Avstrijca Michaela Hayböcka, ki je po dveh preizkušnjah tretji v seštevku turneje.

Omeniti velja, da Gorenjcu naprava v Garmisch-Partenkirchnu do včeraj ni prinesla stopničk, lani je bil denimo osemnajsti, zdaj pa je na njej široko razprostrl krili. »Lepšega začetka leta si ne bi mogel želeti, pred to turnejo je bila ta skakalnica največji izziv. Zelo me pomirja, da sem stalen, da sem bil dvakrat tretji. Veseli me, da kdo od drugih ni tako stalno na vrhu. Toda ne smem razmišljati o drugih, moram misliti o svojem skakanju. Vsake toliko časa bo prišel tudi skupni seštevek v glavo, a kako ga bom prenašal, bom še videl. Videli bomo, kako se bo razvijalo naprej. V prvi vrsti moram razmišljati o svojih najboljši skokih, računalniki pa naj računajo, kam spadam. Nikomur nočem greniti življenja, niti Nemcem niti Avstrijcem. Množica ljudi ti da dodatno brco, da je to res velik dogodek. Sem pa tudi med to množico opazil slovenske zastave. Ko se ustavim v izteku, vsak slovenski glas slišiš šestkrat prej kot katerega koli drugega,« je najprej strnil preživeto.

V glavi še
lanski neuspeh

»Vedno si želimo še več, ker smo, po domače povedano, ljudje vedno malce požrešni. A moram biti zadovoljen s tem, kar sem si zaslužil, in zaradi tega sem zelo vesel. Tekma je bila skoraj najtežja doslej; zadaj v glavi je bil še vedno tisti neuspeli poizkus iz lanskega leta, kar me je ves čas malce teplo,« je še navrgel Peter Prevc, ki je v izločilnem delu moral skakati v paru z odličnim Romanom Koudelko. Čeh je bil namreč po kvalifikacijah zaradi nepravilnega kombinezona diskvalificiran, s tem pa je premešal tudi pare, in naš adut je namesto Bolgara Vladimirja Zografskega moral v soočenje z zdaj skupno drugim v seštevku svetovnega pokala. A dvakrat žlahtnega iz Sočija to ni motilo, da ga ne bi s štiri metre daljšim skokom tudi ugnal in po polovici preizkušnje prezimil na tretjem mestu.

Če ima Prevčev Peter na letošnjem skakalnem prazniku za novo leto odlično statistiko, pa so morali včeraj na Bavarskem drugi slovenski orli zaradi napak svoj polet predčasno skrajšati. Nihče se namreč v boju na izločanje v parih ni uvrstil v finalno serijo; Robertu Kranjcu je zapisano 32. mesto, Matjažu Pungertarju 37., Jernej Damjan, deveti iz Oberstdorfa, se je moral zadovoljiti z 42. mestom, Anže Dežman pa je iz Ga-Pa odšel kot 43. Anže Lanišek je izpadel že v kvalifikacijah, na dveh avstrijskih postajah novoletne turneje ga bo zamenjal Rok Justin.

Novoletna turneja se nadaljuje že jutri na Tirolskem; v Inomostu bodo kvalifikacije, nato pa bo v avstrijskem olimpijskem mestu v nedeljo še tekmovalni obračun skakalcev za točke, za gledalce pa priložnost za dobro zabavo.

Prevc zaslužil že več kot 50.000 frankov

Peter Prevc ni med najboljšimi le po točkah v svetovnem pokalu, ampak tudi med tistimi, ki poberejo največ denarnih nagrad. Včeraj je za tretje mesto na tekmi v Garmisch-Partenkirchu prejel novih 6000 švicarskih frankov nagrade, s čimer je v novi sezoni zaslužil že 51.000 švicarjev. Najbolj se je letos obogatil Norvežan Anders Fannemel, ki je le z nagradami zbral 57.300 frankov, Nemec Severin Freund in Avstrijec Michael Hayböck sta jih zaslužila po 54.400, Čeh Roman Koudelka pa 52.800. Na visokem 15. mestu je tudi drugi Slovenec Jernej Damjan, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala 10., med zaslužkarji pa je s 24.850 franki na 15. mestu. Robert Kranjec je na lestvici 21. (14.100), Matjaž Pungertar pa mesto za njim (13.850).

Deli s prijatelji