SLOVO

Avstrijski alpski smučar Benjamin Raich končal športno pot

Objavljeno 11. september 2015 12.27 | Posodobljeno 10. september 2015 17.46 | Piše: STA, T. Pa.

Bil je dvakratni olimpijski zmagovalec in trikratni svetovni prvak.

DUNAJ – Avstrijski alpski smučar Benjamin Raich je končal športno pot, na kateri je bil od leta 1999 v svetovnem vrhu. Dvakrat je bil olimpijski zmagovalec in trikrat svetovni prvak, v 18 sezonah je dosegel 36 zmag v svetovnem pokalu, ob tem pa je osvojil en veliki kristalni globus za skupno zmago in šest malih za zmage v posameznih disciplinah.

»Danes sem potegnil črto in se kot tekmovalni alpski smučar upokojil. Napočil je ta čas, z veseljem se oziram nazaj in še bolj veselo pričakujem to, kar mi bo prineslo nadaljevanje življenja,« je v četrtek dejal Raich.

Dobro desetletje je njegova življenjska sopotnica, prav tako že tekmovalno upokojena, zelo uspešna alpska smučarka Marlies Schild, ki ima 39 zmag v svetovnem pokalu in s katero se je aprila letos poročil ter kmalu pričakujeta tudi naraščaj.

Za njim je dolga pot

Ko je Reich marca 1996 kot novopečeni mladinski svetovni prvak v finalu svetovnega pokala v Lillehammerju opravil svoj prvi nastop v tem tekmovanju, so bili aktivni še zvezdniki Italijan Alberto Tomba, Marc Girardelli iz Luksemburga in Norvežana Lasse Kjus in Kjetil-Andre Aamodt. Slednji je za Reichom drugi po skupnem številu osvojenih točk v svetovnem pokalu.

Prvo zmago v svetovnem pokalu je potem dosegel januarja 1999 na slalomu v Kranjski Gori. Skupaj je zbral 14 medalj na velikih tekmovanjih, 227 uvrstitev med prvo deseterico v svetovnem pokalu, od tega 28 zmag v tehničnih disciplinah, edem v kombinaciji in eno v superveleslalomu. Njegovo najuspešnejše tekmovanje je bilo februarja 2005 na SP v Bormiu, kjer je osvojil pet medalj, od tega prvi mesti v slalomu in kombinaciji. V tem času je v obdobju 14 mesecev osvojil skupno zmago leta 2006, ko je v Torinu postal tudi olimpijski zmagovalec v slalomu in veleslalomu. Štiri leta prej je bil bronast na OI v slalomu in kombinaciji.

Deli s prijatelji