SVETOVNO PRVENSTVO

Avstrijci trepetajo pred tujimi favoriti

Objavljeno 03. februar 2013 15.26 | Posodobljeno 03. februar 2013 15.26 | Piše: R. T.

Smučarska Avstrija na svetovnem prvenstvu največ pričakuje od Marcela Hirscherja.

Marcel Hirscher si je za popotnico na svetovno prvenstvo prismučal zmago v paralelnem slalomu v Moskvi.

V moškem delu svetovnega prvenstva v Schladmingu bodo vse oči avstrijske športne javnosti uprte v 23-letnega Marcela Hirscherja, skupnega zmagovalca svetovnega pokala v sezoni 2011/12. Odličen slalomist in veleslalomist ne popušča niti v tej sezoni, spet je vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, med drugim je zmagal na sedmih tekmah: petih slalomskih in dveh veleslalomskih. Če ne bi osvojil vsaj dveh kolajn, najverjetneje najžlahtnejših v tehničnih disciplinah, bi bilo to precejšnje razočaranje zanj in njegove navijače.

Toda tekmeci ne bodo stali križemrok, še posebno ne najvidnejši slalomisti sezone: Nemec Felix Neureuther, Šved Andre Myhrer, Hrvat Ivica Kostelić in Italijan Manfred Mölgg, iz ozadja pa pretijo tudi preostali. Morda kdo od slovenskih privržencev belega cirkusa računa na preblisk veterana Mitje Valenčiča, čeprav ima v zadnjih treh slalomskih nastopih zapisane ničle zaradi odstopov. To je njegova zadnja priložnost, da svoji tekmovalni karieri postavi spodobno piko na i. Naslov slalomskega prvaka izpred dveh let brani Francoz Jean-Baptiste Grange, ki pa je daleč od nekdanje forme, v svoji paradni disciplini je v tej sezoni osvojil skromnih 92 točk.

V drugi tehnični disciplini za prvega favorita ne moremo šteti nikogar drugega kot izvrstnega Američana Teda Ligetyja, aktualnega svetovnega prvaka in vodilnega v svetovnem pokalu v tej disciplini. Pred svetovnim prvenstvom je 28-letni smučar iz Park Cityja tekmece dodatno prestrašil s kar štirimi zmagami v Söldnu, Beaver Creeku, Alta Badii in Adelbodnu. Gospod veleslalom je zato njegov pravšnji vzdevek. Ob Hirscherju bodo poskušali njegov morebitni slab dan izkoristiti še Möllg, Neureuther, Francoz Thomas Fanara, Norvežan Aksel Lund Svindal in Italijan Davide Simoncelli.

S svojo računico tudi pri napadu na smukaško zlato

Tridesetletni Svindal, ki je dvakrat osvojil veliki kristalni globus (2007 in 2009), je v tej sezoni osvojil tri superveleslalomske preizkušnje za svetovni pokal, pred dvema letoma je na svetovnem prvenstvu vzel zlato kolajno v superkombinaciji. Torej bo na startu te tekme še posebno nabrušen, v prvi vrsti pa mu bodo pretili Italijana Matteo Marsaglia in Werner Heel, Avstrijec Matthias Mayer, Francoz Adrien Theaux in Norvežan Kjetil Jansrud. Svindal bo imel svojo računico tudi pri napadu na smukaško zlato pa tudi tisto v superkombinaciji.

Na nedavnem smuku v slovitem Kitzbühelu si je Italijan Dominik Paris nakopal nemalo jeze avstrijskih navijačev, zato bi radi videli, da na svetovnem prvenstvu nekdo od letos povprečnih Avstrijcev le reši čast gostiteljev v smučarski formuli ena. Paris je vodilni v smukaški razvrstitvi svetovnega pokala, za njim je Svindal, sledijo Klaus Kröll (Avstrija), svetovni prvak iz Garmisch-Partenkirchna leta 2011 Erik Guay (Kanada), bronasti izpred dveh let Christof Innerhofer (Italija), Hanes Reichelt (Avstrija) in Jansrud.

V superkombinacijskem obračunu bi prav lahko spremljali boj za kolajne med Svindalom, Kostelićem, Innehoferjem in Francozom Alexisom Pinturaultom. Pozor. Če kdo, potem zna na svetovnem prvenstvu kolajne osvajati 28-letni Innerhofer iz Južne Tirolske. Spomnimo še enkrat, pred dvema letoma je bil v Garmischu zlat v superveleslalomu, srebrn v superkombinaciji in bronast v smuku.

Deli s prijatelji