OPERACIJA

Aritmija šla tako daleč, da je bilo že nevarno

Objavljeno 12. februar 2015 10.28 | Posodobljeno 12. februar 2015 10.30 | Piše: Marko Uršič

Bronasta olimpijka Vesna Fabjan se po drugi operaciji na srcu bolje počuti.

Vesna Fabjan se po dvojni operaciji počasi vrača v tekaško vadbeni režim. Foto: Igor Zaplatil/Delo

V oči najbolj bode, da na nordijskem svetovnem prvenstvu v švedskem Falunu, od 18. februarja do 1. marca, ne bo bronaste tekaške olimpijke Vesne Fabjan. Pretekli teden je imela zaradi srčne aritmije še drugo operacijo, zdaj se počuti bolje. V torek je že bila na smučkah in lažje vadila, za težave pa je kriva pretreniranost in s tem za dvajset odstotkov slabša regeneracija. Sezona je zanjo bolj ali manj končana ali kakor pravi: »Ničesar se ne da prehitevati.« Za nevednike je tudi razložila, za kakšen poseg je šlo. »Temu se reče katetrska ablacija. Menijo, ker gre za srce, da te dejansko odprejo, a gre za to, da gredo s posebnim katetrom iz dimelj skozi žilo do srca in potem opravijo poseg. Največji problem je vbodna rana v dimljah, po operaciji se ne smeš premakniti, treba je ležati do dvanajst ur. Za nekoga, kot sem jaz, ki sem navajena biti v pogonu, je bila to najtežja stvar. A če veš, da bo potem vse v redu, me je ta pozitivna misel gnala naprej. Potrpežljiv si tudi pri takšnih stvareh. Druga operacija je bila nekaj težja, šli so v dve žili, v veno in arterijo. Bolečina, če malce preveč treniram, je še vedno prisotna. V torek sem bila na smučkah, po naporu sem še vedno čutila bolečine. Treba je biti potrpežljiv, do 14 dni je tisto varno območje, da se vse to zaceli,« je Besničanka opisala preživeto.

Obe operaciji sta bili v ljubljanskem kliničnem centru, izvedel ju je dr. Matevž Jan, z dejavno pomočjo Katje Ažman Juvan. Tu je bil iz bolnišnice na Jesenicah tudi Janez Poklukar; vsi trije so vodili primer Fabjanove in so bili v posvetovalni navezi. Ali je bila srčna aritmija pred operacijama, ob naporih, morebiti nevarna tudi za Vesnino življenje? »Zaradi tega smo operaciji opravili ravno zdaj; stvar je bila takšna, da bi lahko bilo že nevarno. Aritmija je bila res izrazita, treba jo je bilo odpraviti. Zaradi tega se preprosto ni bilo težko odločiti, da to opravimo sredi sezone. Niso me več pustili na tekmovanja. Pogovarjali smo se, ali bi to opravili po sezoni, a je šla stvar že tako daleč, da je bilo že nevarno. Vesela sem, da so to tako hitro rešili in da za vnaprej teh težav ne bo več,« je sklenila Vesna Fabjan.

Bjørgnovo se 
da premagati

Falun, mesto v provinci Dalarna, je bilo nekoč znano po rudniku bakra, na nordijskem mundialu pa bo pet slovenskih tekačic in dva kombinatorca (Marjan Jelenko, Gašper Berlot), skakalci bodo tudi prišli na vrsto, iskalo najboljše uvrstitve oziroma se bo Katja Višnar, v sprintu v klasični tehniki, ozirala tudi po žlahtni kovini. Alenka Čebašek, Nika Razinger, Lea Einfalt in Anamarija Lampič pa dopolnjujejo tekaško ekipo.

Višnarjeva je v letošnji zimi v Falunu že tekla za skandinavski pokal, proga je daljša in težja kot običajne, na njej bodo sneg teptali tako moški kot dekleta. »Proga v Falunu je težka zaradi strmih klancev. Drugače je zelo razgibana, trije klanci so, eden je zelo dolg. Ko sem bila tam, sem videla, da ni vse v vzdržljivosti, ampak je še vedno treba imeti sprintersko moč za zaključek. Če boš tja prišel kolikor toliko spočit, se bo vse odločalo v sprintu. Če pa bodo razmere težke, da bo snežilo in bo smučina počasnejša, bo sprint precej težji,« je ocenila Višnarjeva. V čem je skrivnost, da Marit Bjørgen v letošnji zimi zmaguje kot za stavo, nabrala si je že enajst triumfov? »Jesensko obdobje treninga ji je zelo dobro uspelo; za pretekla leta je dejala, da je v sezono šla utrujena. Tudi za svetovno prvenstvo menim, da bodo prevladovale Norvežanke. Menim, da je tudi prav, da je Marit Bjørgen razlog, da so dobre tudi druge. Skupaj vadijo, to pa druge dvigne. Mlajše prispevajo tisto dodatno tekmovalnost, ki jo Marit v bistvu potrebuje,« je 30-letna Blejka navrgla o norveški zvezdnici in tekmicah. »Letos sem se nekajkrat že pomešala med njih. Z njimi treniram, vem, da se jih da premagati. A potrebuješ dober dan, smuči, formo. Potrebuješ vse, a je potrebna je tudi sreča,« je sklenila Katja Višnar, sprintersko četrta z zadnjega SP v Val Di Fiemmeju.

Deli s prijatelji