SKOKI

Apetite v ozadje in sproščeno prek letvice

Objavljeno 19. februar 2015 12.36 | Posodobljeno 18. februar 2015 23.48 | Piše: Marko Uršič

Slovenske skakalke se bodo na nordijskem SP ambiciozno pognale v dno. Špela Rogelj je letos že dokazala, da je mogoče ukaniti tudi tuje zvezdnice.

Špela Rogelj na SP tako kot Peter Prevc kani skočiti daleč v dno skakalnice. Foto: Marko Feist

Smučarke skakalke so se že lepo prijele v športnem svetu, tudi na tekmah svetovnega pokala na Ljubnem je bilo simpatično videti miniaturne deklice, kako so vihrale v podnožju skakalnice. Zdaj vse čaka nordijsko svetovno prvenstvo v Falunu, kjer bo jutri, po današnjih kvalifikacijah, posamična tekma, v nedeljo pa še preizkušnja mešanih ekip. Stane Baloh kot glavni trener letošnjo zimo odlično vodi Špelo Rogelj, Majo Vtič, Katjo Požun, Evo Logar in Uršo Bogataj, kvintet pa se bo na Švedskem s tekmicami kosal tudi v skokih za tekmovalno odličnost.

»V program dela sem zapisal naslednje cilje za svetovno prvenstvo oziroma bi me takšne uvrstitve zadovoljile: ena od deklet do šestega mesta, ena do desetega, kar pa bo več, pa bomo tolikanj bolj zadovoljni. Vsako tekmo poskušamo vzeti kot normalno, čeprav je to v resnici le delno res. Svetovno prvenstvo je enkrat na dve leti, vsaka bi bila tam rada čim višje. Nimamo nizko postavljenih ciljev, tudi pri dekletih ni potrebno, da jih imajo prenizko postavljene. Včasih je treba apetite malce dati v ozadje, biti bolj sproščen in je letvica lahko tudi višja še za deset centimetrov, pa jo vseeno preskočiš. Če nam na svetovnem prvenstvu uspe, kakor nam gre že vso sezona, bomo zadovoljni,« je poudaril Stane Baloh.

Špela Rogelj je zmagala na uvodni tekmi sezone v Lillehammerju, skupno je četrta v svetovnem pokalu. »Letos sem že dokazala, da se da premagati tudi vodilno v svetovnem pokalu Danielo Iraschko-Stolz, Saro Takanaši, ki ima v svetovnem pokalu že 29 zmag, in druge. Če se bom umirila in zbrala na skoke, tako kot je treba, sem lahko tudi tam, kjer sem že bila. Potrebna sta odlična skoka, tudi malce sreče, veliko štejejo, glede na to, kako smo si kakovostno blizu, tudi ocene sodnikov. Svetovno prvenstvo je tekmovanje, ki ne bo dopuščalo napak. Glede tekme mešanih ekip mi že kar nekaj dni pravijo, da imamo medaljo že zagotovljeno. Ampak vedno nam jo napovedujejo, pa smo potem daleč od nje. Da jo bomo dobili, se bomo morali pošteno potruditi,« je čebljala svetlolasa Rogljeva.

Maja Vtič je še en slovenski adut, Takanašijevo, Iraschkovo, Nemko Carino Vogt in Sarah Hendrickson iz ZDA bo napadala iz ozadja. »Se veselim, da je svetovno prvenstvo naposled tukaj. Vsako tekmo je treba vzeti posebej, lahko se zgodi marsikaj. Pred tekmo se nikoli ne predam, saj je potem brez pomena, da nanjo sploh greš. Pustimo se presenetiti. Za tekmo mešanih ekip velja, da bo tam veliko kakovostnih četveric, in je težko vnaprej računati na kolajno,« gre korak po korak tudi šesta in sedma z Ljubnega, z zadnjih tekem pred falunskim SP.

Deli s prijatelji