MASSI

Alergičen na politično nastavljene

Objavljeno 21. junij 2017 09.20 | Posodobljeno 21. junij 2017 09.27 | Piše: Drago Perko

Nesojeni direktor slovenskih smučarjev Andrea Massi odprl dušo. Razkriva razhajanje s šefi SZS.

Še lani so se najboljši slovenski smukač Boštjan Kline in njegovi kolegi pripravljali pod vodstvom Andree Massija. Foto: Uroš Hočevar

NOVA GORICA – Poletje je čas, ko tudi slovenski alpski smučarji nabirajo kondicijo. Zadnji dve leti so se specialisti za hitre discipline na Goriškem potili pod taktirko Andree Massija. Letos pač ne. »Vesel sem, ker so v minulih tednih v okolici mojega mesta trenirali naši smučarji. Nekateri so me poklicali, mi pisali. Tudi nekaj trenerjev se je javilo. To je dokaz, da sem delal moralno in profesionalno, da sem pustil pečat. Nisem šel v njihov tabor, nisem njihov član,« je povedal Massi in podrobneje pojasnil prekinitev sodelovanja s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS). »Štiriletno pogodbo sem podpisal z nekdanjim direktorjem SZS Jurijem Žurejem, ki je imel vizijo. Skupaj smo delali v korist zveze,« zatrjuje Massi, ki so ga že leta 2015 hoteli za šefa vseh reprezentanc. Toda ocenil je, da po 14 napornih sezonah potrebuje vsaj eno leto normalnega delovanja, zato je postal svetovalec. Če bi se sodelovanje izkazalo, bi postal direktor vseh reprezentanc. »Mislim, da so bili rezultati sodelovanja hitro vidni, motivacija vseh je bila jasna. Trenerji so dvignili glave, jaz pa sem želel, da moje izkušnje ostanejo v Sloveniji,« nadaljuje Massi.

13 kolajn na SP in OI je osvojila Tina Maze pod taktirko Andree Massija

Sporna avtoriteta

Idila je bila prekinjena januarja letos. »S Petrom Penom sem se dogovoril, da 12. januarja pridem v Kitzbühel, kjer so bile tekme evropskega pokala. Odgovoren sem bil za ogled proge in spremljanje trenerjev. Ob prihodu sem dobil elektronsko sporočilo, s katerim sta me tedanji direktor zveze Jožko Križan in predsednik alpskega zbora Iztok Klančnik vabila na pogovor o pogodbi. Klančniku sem jasno povedal, da so na prvem mestu športniki, njihova varnost in uspeh, šele potem pride na vrsto moja pogodba in denar. Takrat je hotel dokazati neki svoj prav in avtoriteto. Ker pa jaz ne delujem tako, sem mu to povedal na svoj način, kar pa si lahko predstavljate. Veste, da imam svoja načela. Tovrstne avtoritete ne priznavam, saj Klančnik nima profesionalne funkcije. Žal pa deluje na SZS. Sistem bo ostal takšen, dokler bodo delovali taki ljudje,« je dogajanje opisal Massi, ki se je raje posvetil tekmovalcem in trenerjem. Ponosen je na izid, ki ga je Martin Čater dosegel 16. januarja prav na tekmi evropskega pokala v Kitzbühelu – bil je peti. Nadaljevanje zgodbe je znano – SZS je izkoristila klavzulo in prekinila sodelovanje z Massijem. »Moj koncept šefa je absoluten, vedno pa v smer in korist športa. Alergičen sem na ljudi, ki se pojavijo na SZS, ker so postavljeni politično. Ni dobro, da neprofesionalni ljudje letijo sem in tja. Ko jih vržejo z zveze, pa gredo v drugo službo. So ljudje, ki skačejo iz ene službe v drugo in premete delajo z mrežo, jaz pa jih delam brez! Sem slišal, da ima nekdanji direktor SZS Kopač težave tudi v UKC Ljubljana,« se je še pridušal.

Brez bonitet
Massi trenutno poučuje telesno vzgojo v italijanski šoli. A brez smučanja le ne gre. »Da, bilo je nekaj stikov. Pred časom sem opravil psihofizične teste s slovensko smučarko. Dogovora še ni, zato še opravljam svoje obveznosti v šoli,« nam razkrije. Tina Maze je pod njegovo taktirko osvojila 13 kolajn, tudi dve zlati na olimpijskih igrah in štiri zlate na svetovnih prvenstvih, a mu v Italiji za te izjemne rezultate ne pripada boniteta za posebne zasluge. »To pa je največja sramota, ki izvira iz časov fašizma, ko se je Olimpijski komite Italije ločil od ministrstva za šolstvo. Imam najvišjo možno izobrazbo, vse izpite sem opravil v italijanščini in slovenščini z najvišjimi možnimi ocenami. Vse, kar sem naredil v športu, pa v Italiji ne velja nič,« je pojasnil Massi. Njegov edini privilegij je bil, da ga je čakalo delovno mesto profesorja športne vzgoje.

Akademija Team to aMaze
Nekdanja ekipa Team to aMaze je bila zelo uspešna in posebna zaradi načina dela. »Sestali smo se s sponzorji in se pogovarjali o konceptu treninga v sklopu Team to aMaze akademije. Do zdaj sem to znanje podarjal. Tudi slovenski trenerji, a vsi ne priznajo, po mojem klišeju. Pa ne le Slovenci. Zdaj želim to tržiti in tudi nekaj zaslužiti,« pravi Andrea Massi.

 

Deli s prijatelji