HOKEJ

Ah, spet te poškodbe in spet ti Avstrijci

Objavljeno 05. februar 2015 08.13 | Posodobljeno 05. februar 2015 08.13 | Piše: Rok Tamše

Zdesetkana slovenska hokejska reprezentanca drevi na Dunaju igra proti Avstriji. Na turnirju evropskega izziva bo manjkal tudi poškodovani napadalec Žiga Jeglič.

Vratar Robert Kristan – dobra forma, odlično razpoloženje. Foto: Aleš Černivec

Ko je že kazalo, da bodo hokejski risi na turnirju evropskega izziva na Dunaju od danes do nedelje igrali v dokaj spodobni zasedbi, kljub odsotnosti nekaj poškodovanih, je znova udarilo tik pred odhodom v avstrijsko prestolnico. Člen udarnega napada slovenske reprezentance Žiga Jeglič je v dresu bratislavskega Slovana na tekmi lige KHL proti Atlantu staknil poškodbo roke, zato je odpovedal tokratni nastop za izbrano vrsto. Od viroze si ni nič kaj opomogel niti Anže Kuralt, ki je sicer prišel na reprezentančni zbor na Bledu, a je moral ostati doma. Selektor Matjaž Kopitar je tako vpoklical napadalca Telemach Olimpije, 22-letnega Roka Lebra in 21-letnega Jureta Sotlarja. Ne glede na slabe vesti je v slovenskem taboru dobro ozračje. Fantje, zbrani z vseh evropskih klubskih vetrov, se vsakič znova razveselijo reprezentančnih akcij. Tokrat so posebno nabrušeni mladci, ki bodo dobili veliko minut na ledu zaradi odsotnosti osmerice standardnih članov. Tako je Kopitarjeva izjava, da bo sestavil precej zanimive peterke, še pridobila težo. Že drevi ob 19.30 se bodo risi pomerili z Avstrijci, potem sledita še obračuna s Slovaki (jutri) in Italijani (v soboto).

Kristan bi rad branil danes

Po tradiciji so predstave slovenskih oklepnikov na ledu februarja vrhunske, celo blesteče. Spomnite se samo lanskih olimpijskih iger v Sočiju, kjer je Slovenija senzacionalno zasedla sedmo mesto, ali pa leto prej, ko si je v danskem Vojensu priigrala olimpijsko vstopnico. »Ja, očitno nam ta februar kar ustreza. Škoda, da ni v tem terminu kar svetovnega prvenstva. Resda je SP še daleč, vendar nam bo zelo koristilo, da odigramo te tri tekme. Lepo je biti v tej pozitivni skupini, videti fante, se dodatno povezati, preden se spustimo v klubske boje v zaključku sezone,« je dejal prvi vratar Robert Kristan, ki na klubski sceni čuva mrežo češkega extraligaša Pardubice. »Sem kar zadovoljen s svojimi predstavami. Tudi igra našega moštva se je precej popravila, sploh kar se tiče discipline v igri. Upam, da bom lahko tudi na tem reprezentančnem turnirju pokazal svojo dobro formo.« Selektor mu bo zagotovo namenil branjenje na eni tekmi, na preostalih dveh bosta dobila priložnost Luka Gračnar in Gašper Krošelj. Enaintridesetletnega Lixa smo pobarali, proti komu bi najraje branil, pa je ustrelil kot iz topa: »Prvo, da imam potem več prostega časa! Ha, ha, ha.« Nadaljeval je v resnejšem tonu: »O tekmecih ne razmišljam kaj posebno. Proti Avstrijcem igramo tako pogosto, da smo jih že malo siti. Ampak tako pač je. Slovaška bo igrala v kombinirani postavi, saj imajo doma še en turnir. Z Italijani že dolgo nismo igrali, tako da bi znala biti tekma z njimi še najbolj zanimiva. Spet nismo v popolni zasedbi, a so zato z nami novi obrazi, ta turnir bo za njih zagotovo lepa izkušnja.«

Rodman rešuje Avstrijce

Kristanov soigralec pri Pardubicah je eden izmed stebrov slovenske obrambe, 25-letni Blaž Gregorc. »Dobro je, da smo spet skupaj, Tako tudi malo odklopimo misli na klubske obveznosti. Vedno znova se je lepo vračati med prijatelje, v domače okolje. Tudi zdaj bomo poskusili narediti dober rezultat, se bomo pa tudi pripravljali za letošnje svetovno prvenstvo. Že danes bomo poskušali spet premagati Avstrijce, kot smo jih že kar nekajkrat doslej.« Enaintridesetletni napadalec David Rodman si kruh služi pri severnih sosedih, v Gradcu, kamor je sredi januarja prišel iz švedskega Oskarshamna: »Na Švedskem nisem bil najbolj zadovoljen. Kar se tiče hokeja, je bilo vse v redu, toda življenje za družino ni bilo najboljše. Tako sem sprejel vabilo iz Gradca, ki se je v ligi EBEL znašel v težavah. Po odličnem startu v sezono so imeli niz 15 porazov v 17 tekmah. Tudi zdaj se še nekoliko lovimo. Pričakovanja so večja od trenutnega stanja. V drugem delu si bomo poskušali priigrati uvrstitev v končnico.« Pred leti je z bratom Marcelom igral za Dunaj, zdaj se tja vrača v dresu reprezentance: »Na Dunaj imava lepe spomine, rada se vračava v to mesto. Sicer ne vem, ali se naju še kaj spomnijo. No, bolj pomembna bo naša igra. Na vsaki tekmi bomo šli na zmago, pa da še izpopolnimo naš sistem igre.«

 

Iščejo tekmece za april

Generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec je sporočil, da se bodo zaključne priprave za nastop na svetovnem prvenstvu od 1. maja do 17. maja na Češkem – Slovenija bo igrala v skupini B v Ostravi – začele že prvega aprila. Takrat bo selektor Matjaž Kopitar na Jesenicah zbral tiste igralce, ki bodo že končali klubske sezone. Na programu sta tudi dve tekmi z Japonsko, ena z Madžarsko, dogovarjajo se še s Hrvati. Po 15. aprilu bo izbrana vrsta vadila v Ljubljani, kjer je dogovorjena tekma z Avstrijci, nasprotnika za vsaj še dve tekmi še iščejo. Morda bodo risi s severnimi sosedi odigrali še en dvoboj, poskusili pa se bodo dogovoriti tudi s Slovaki in/ali Finci, ki bi utegnili igrati s kombinirano oziroma pomlajeno ekipo. V vodo je padel že dogovorjeni obračun s Švedi, ki so se nameravali celo nekaj dni pripravljati v Sloveniji. Toda potem je prišel klic iz Rusije in Švedi so se naredili – francoze. Še to: pri HZS so organizacijo letošnjega svetovnega prvenstva za igralce do 18 let zaupali Mariboru. Turnir divizije I (skupina B) bo od 12. do 18. aprila.

 

Deli s prijatelji