NAPOVED

Žbogar v London po tretjo olimpijsko kolajno

Objavljeno 04. maj 2012 20.28 | Posodobljeno 04. maj 2012 20.28 | Piše: R. T.

Jadralski junak iz Izole s krovno organizacijo nima nobenih stikov.

Vasilij Žbogar si želi še eno kolajno.

Vasilij Žbogar, najuspešnejši slovenski jadralec doslej, je v domači Izoli med kratkim premorom med tekmovanji in pripravami na letošnje olimpijske igre zatrdil, da si tudi v Londonu želi poseči v sam vrh. Kot edini Slovenec v tem športu v zgodovini je osvojil olimpijsko medaljo.

To mu je do zdaj uspelo dvakrat: leta 2004 je bil v Atenah bronast v razredu laser, leta 2008 pa je v tem razredu osvojil še srebro. »Moj cilj je jasen in vsem znan. Zanj se bom pripravljal v Velencii, v začetku junija in julija pa bom na olimpijskih prizoriščih opravil dva tekmovalna treninga. Sem zelo motiviran in vsi rezultati v zadnjem obdobju mi vlivajo veliko optimizma in motivacije. Ne želim razočarati moje ekipe, s katero delam v Španiji, in si želim v Londonu doseči vrhunski izid,« je dejal Žbogar.

Močan v vsakem vremenu

Željo, da bi s prestola vrgel tudi legendarnega Britanca Bena Ainslieja, je izpostavil že 27. aprila po tretjem mestu na tekmi za svetovni pokal v francoskem Hyeresu. Tam si je v internih slovenskih kvalifikacijah z Gašperjem Vinčecem dokončno izboril olimpijski nastop v razredu finn. Cilj je zelo visok, saj ima Ainslie med drugim tri zlate olimpijske medalje in deset naslovov svetovnega prvaka. V britanski prestolnici bo poskušal še tretjič zapored osvojiti olimpijsko zlato v razredu finn. »Lani česa takega še nisem mogel napovedati. Zdaj pa sem z ekipo opravil zelo dobre treninge, ki so prinesli tudi izvrstne letošnje izide. Uspešno jadram v vseh vremenskih razmerah, tudi po močnem vetru. Čaka pa nas še veliko dela, da izpilimo vse malenkosti, ki odločajo na tako pomembni tekmi.«

O tem, kaj bo počel po OI, Žbogar še ne želi govoriti. »Takoj po uspešno izborjenem olimpijskem nastopu sem že dobil nekaj ponudb za trenerja v tujih reprezentancah. Imam možnost, da ostanem v razredu finn, lahko bi šel ponovno v razred laser. Eden izmed ciljev bo tudi pokal Amerike in pomembna vloga na Esimitu Europi. Toda o vsem tem zdaj ne razmišljam, vse svoje cilje, moči in misli sem usmeril v olimpijski nastop v Londonu,« je zatrdil Žbogar, ki je dejal, da nima skoraj nobenega stika z Jadralno zvezo Slovenije (JZS).

Potrebuje še psihologa in meteorologa

»Ni moj namen, da bi se pogovarjal o denarju, toda upam, da se bo lahko moja fizioterapevtka akreditirala za OI, prav tako pa moram rešiti problem napovedovanja vremena. Za zdaj kaže, da se bom moral povezati z italijansko reprezentanco. Vesel sem, da imam zelo močno ekipo. Trener je ostal Irec Trevor Millar, za mojo opremo in jadrnico pa skrbi Italijan Luca Devotti, ki se posveča novi jadrnici. Če bo ta boljša, bom z njo nastopil na OI. Prvič imam fizioterapevtko, to je Španka Noemi Valtuena Gimeno. Sodelujem s Špancem Luisom Martinezom, ki je bil zdravnik in kondicijski trener kolesarskega zvezdnika Lancea Armstronga. Dodali pa bomo še psihologa in meteorologa,« je dodal Vasilij Žbogar. Zatrdil je, da se bo posvetil olimpijskemu nastopu v polni meri kljub pomanjkanju sredstev. Zato se je povezal z Italijani, s katerimi bo delil stroške v pripravah, prav tako bo odšel na operacijo oči, saj so mu leče včasih povzročale preglavice.

Njegovo ekipo po organizacijski in finančni plati vodi njegov oče Stanislav Žbogar. »Od Vasilija se veliko pričakuje in naredili smo vse, da bi po dveh olimpijskih medaljah osvojil še tretje odličje. V tem času pa od JZS nismo dobili niti klica, da bi se pozanimali, kako nam gre. Konkurenca je zelo huda in se je v finnu zelo povečala. Upamo, da bomo v zadnjih dveh mesecih in pol z zelo dobro ekipo, ki smo jo sestavili v zadnjem obdobju, našli še zadnje finese na jadrnici, da bo lahko enakovreden najboljšim. Sam je sicer že izvrstno pripravljen in je zdaj konkurenčen vsem tudi v zelo močnih vetrovih, kar je bila do zdaj njegova šibka točka,« je še pojasnil Stanislav Žbogar.

Deli s prijatelji