NOGOMETAŠ LETA

Za srčnega Tavaresa najboljši Dalibor Volaš

Objavljeno 10. maj 2012 16.40 | Posodobljeno 10. maj 2012 16.40 | Piše: Marko Pigac

Napadalec Maribora je bil v kar dveh sezonah najboljši igralec v 1. SNL po izboru kolegov.

Takole se je mariborski Brazilec lani veselil lovorike za najboljšega nogometaša v 1. SNL. Foto: Tomi Lombar

MARIBOR – Ko v Mariboru izrečeš ime Marcos Magno Morales Tavares, to pomeni, da govoriš o vijoličastem bojevniku, kapetanu NK Maribor in enem izmed največjih igralcev v 62-letni zgodovini najtrofejnejšega slovenskega kluba. Osemindvajsetletni brazilsko-štajerski nogometni bog je leta 2008 s svojim prihodom na Mladinsko 29 dodobra spremenil pogled na nogometno igro pod Kalvarijo in Alpami. Priljubljeni Tava je s svojim vzornim življenjskim slogom namreč zgled soigralcem, mladim generacijam in še komu. Lahko bi celo dejali, da tudi njegova velika pobožnost nosi del »krivde«, da zelenico v Ljudskem vrtu mnogi imenujejo sveta trava, NK Maribor pa sveti klub.

Usodno leto 2008

Tavaresa pa bi lahko usoda leta 2008 odnesla tudi kam drugam, če ga nekdanji soigralec pri vijoličastih Nilton Fernandes ne bi predstavil športnemu direktorju Zlatku Zahoviču. Tako zvestobe ni obljubil zgolj klubu, temveč tudi mestu ob Dravi, saj želi na Štajerskem ostati za vedno. »Ljudje so me lepo sprejeli. V klubu sem preživel najlepše trenutke v karieri. Kupil sem hišo, mestu pa se želim oddolžiti s projektom nogometne šole za najmlajše.«

Tavares velja za neutrudnega igralca, ki je igral tudi poškodovan, hiter in spreten je z žogo in brez nje. Najboljši igralec 1. slovenske lige je bil kar dvakrat, v sezonah 2008/09 in 2010/11, izbran je bil tudi za vijoličastega bojevnika 2011.

Letos brez rdečega kartona

Na koga konkretno stavi letos? »Ker imamo 19 točk prednosti pred Olimpijo, ni dvoma, katera je najboljša ekipa in od kod prihaja najboljši posameznik. Težje se je odločiti le za enega, saj je naša moč v kolektivu. Glede na celotno sezono bi svoj glas namenil Daliborju Volašu.« Po petih letih igranja pri nas bo lahko zaprosil za slovenski potni list. Slovenščina mu ne dela preglavic. S svojo petčlansko družino redno zahaja v cerkev, prej so molili kar v Ljudskem vrtu. »Petek je čas za biblijo. Molimo, da bi bog blagoslovil Slovenijo, klub in mesto Maribor. Rezultati so vidni, spet smo prvaki,« pravi v smehu Tavares, ki je sneg prvič videl šele v Mariboru: »S treninga sem odhitel domov, zbudil družino, da smo se odšli ven igrat s snežinkami.«

Na 143 tekmah v vijoličastem dresu je zabil 55 golov. Letos je na igrišču prebil 2375 minut in na 45 tekmah zabil 13-krat ter 12-krat podal za zadetek. Na nogometnem trgu je ocenjen na milijon evrov. Pa še to: Tavares še ni prejel rdečega kartona.

Deli s prijatelji