NOGOMETNA POSLASTICA

Naši vinarji po 4. evropski naslov v fuzbalu

Slovenija bo gostila evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu. V svoji skupini se bo pomerila z Madžarsko, Švico in Nemčijo
Fotografija: Zadnje slavje v Nemčiji FOTO: Mediaspeed.net
Odpri galerijo
Zadnje slavje v Nemčiji FOTO: Mediaspeed.net

GORNJA RADGONA – Čeprav je vsakomur jasno, da naša majhna država nikoli ne bo gostila evropskega ali svetovnega nogometnega prvenstva, to ne pomeni, da tudi na sončni strani Alp ne more biti velikega tekmovanja z okroglim usnjem. Po nedavnem evropskem prvenstvu v futsalu nas čez približno tri mesece čaka nova nogometna poslastica. Dobra dva tedna pred začetkom največjega nogometnega dogodka na svetu, 21. svetovnega prvenstva, ki bo med 14. junijem in 15. julijem v Rusiji, kjer žal ne bo naše reprezentance, bo tudi Slovenija v znamenju mednarodnega nogometa. Po vsej svoji dolžini, od Italije do Madžarske, bo gostila 5. evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu, ki bo na sporedu od torka, 29. maja, do sobote, 2. junija. Medijski sponzor prireditve so Slovenske novice.
Pogodbo sta podpisala Pierluigi Sassi in Danilo Steyer. Foto: Oste Bakal
Pogodbo sta podpisala Pierluigi Sassi in Danilo Steyer. Foto: Oste Bakal

Brcali bodo v vinorodnih okoliših

Torek, sreda in četrtek so namenjeni predtekmovanju, ki bo potekalo v dveh predtekmovalnih skupinah, petek je namenjen polfinalom, sobota pa odločilnima tekmama za končne uvrstitve, kjer bosta v ospredju tekmi za tretje in prvo mesto. Prav gostiteljica Slovenija, trikratna zmagovalka EP, brani naslov evropske prvakinje, ki ga je osvojila v Nemčiji.

Tekmovalni del bo potekal v naših najbolj vinorodnih okoliših, v skupini A, ki bo v Goriških brdih (Vipolže), se bodo pomerili Italijani, Portugalci, Avstrijci in Čehi, v močnejši skupini B pa so gostiteljica Slovenija, Madžarska, Švica in Nemčija, ki bodo igrale v mariborskem Ljudskem vrtu. Pozneje se vse seli v Prekmurje, kjer bosta polfinalni tekmi odigrani na stadionu v Lendavi, tekmi za 5. in 7. mesto pa v Dobrovniku. Tekma za 3. mesto in veliki finale bosta na stadionu Fazanerija, kjer bo potekal tudi evropski vinski festival!

To bo dejanski zbor izjemnih vinarjev in njihovih prvovrstnih izdelkov. Nogomet bo tudi tokrat odigral povezovalno vlogo in se harmonično spojil s turistično in kulinarično promocijo Slovenije ter naših vin. Pričakovati je eksplozijo gastronomskih užitkov ter dogodek, ki je že zdavnaj prerasel druženje in amaterizem.
Vinarji znajo brcati žogo.
Vinarji znajo brcati žogo.

Ideja dveh vinarjev

Evropski vinarji so na začetku organizirali eno tekmo, ki je bila kot druženje vinarjev in je skrbela za promocijo vina in kulinarike. Ideja je prišla od dveh vinarjev, enega iz Italije in drugega iz Nemčije. Pred desetimi leti je bila odigrana ena tekma, nato pa so k sodelovanju privabili še vinarje iz drugih držav in začeli prirejati evropsko prvenstvo, na katerem se zberejo vinske reprezentance. Morebiti se tovrstno tekmovanje sprva sliši nekoliko nenavadno in s prizvokom mačji kašelj, a še zdaleč ni tako, kar potrjuje podatek, da si je pred dvema letoma, ko je igralo le šest ekip, finale, v katerem je Slovenija v Mainzu s 3:2 premagala Nemčijo, ogledalo kar 12.000 gledalcev. »Morda se to sliši res tako, da so to neki amaterji, ki bodo prišli igrat nogomet. Toda zadnji EP v Nemčiji je na finalno tekmo pritegnil kar 12.000 ljudi. V Murski Soboti jih verjetno ne bo toliko, toda verjamem, da se bo tudi pri nas zbralo lepo število gledalcev, tam med 2500 in 3000 ljubitelji nogometa in kapljice,« je povedal soboški župan, dr. Aleksander Jevšek, organizator tekmovanja v Pomurju Branko Farič pa dodaja: »Vloženega je bilo precej truda, da nam je uspelo v nameri, da se prvenstvo namesto v večja mesta pripelje na deželski okoliš, kjer se vino dejansko proizvaja. Tako bodo vsi udeleženci in tisti, ki jih bodo spremljali, dobili občutek, kje nastaja slovensko vino. Tekmovanje bo gotovo odlična priložnost za promocijo regije in naše kulinarike.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije