NBA

Zaradi zvezdnika si razbijajo glavo

Kar več klubov in funkcionarjev danes obžaluje, da so tako zlahka iz svojih rok izpustili Luko Dončića.
Fotografija: Luka navdušuje z igro in zrelostjo. FOTO: USA TODAY SPORTS
Odpri galerijo
Luka navdušuje z igro in zrelostjo. FOTO: USA TODAY SPORTS

Skoraj ni noči, da 20-letni planetarni zvezdnik Luka Dončić ne bi premaknil, izenačil ali pa postavil kakega novega mejnika v ligi NBA. Po navadi so take noči le – ko Luka ne igra. Sicer pa so njegove predstave pod drobnogledom pedantnih ameriških statistikov, ki ob pogledu na njegove številke marljivo iz jutra v jutro na novo postavljajo lestvico presežkov v severnoameriški poklicni ligi NBA.

Vlade Divac je tarča očitkov. FOTO: REUTERS
Vlade Divac je tarča očitkov. FOTO: REUTERS
V Dallasu si manejo roke, na lanskem draftu so v svoje mreže ujeli kapitalca, s katerim si lahko v nekaj letih ob pametni kadrovski politiki utrejo pot tja do vrha. Dončićmanija je zajela Dallas, vse tja do Slovenije, kjer največji fani že sestavljajo plan in iščejo najcenejše vstopnice in prenočišče, da si ga na vsaj eni od tekem ogledajo v živo.

Prav zaradi Luke Dončića pa so se v minulih dneh in tednih na tapeti spet znašli v Phoenixu in Sacramentu, ki sta na naboru leta 2018 imela možnost, da vzameta Dončića, a sta se odločila drugače. Da sta storila napako, se je potiho ugibalo že dan po draftu, zdaj pa je jasno, da je šlo za velik kiks.
 

Kokoškova niso poslušali


Ko je aprila 2018 srbski trener in nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov postal trener Phoenixa, so bili vsi prepričani, da je to le predigra ali pa uvertura za prihod Dončića v Phoenix. Stroka in navijači vedo, da sta Dončić in Kokoškov izvrstno sodelovala v slovenski reprezentanci, s katero sta leta 2017 postala evropska prvaka!


"Izbrali bomo tistega, za katerega bomo presodili, da je najboljši košarkar. Če bomo izbirali prvi, bo zagotovo v kombinacijah tudi Luka," je zdaj že nekdanji glavni Phoenixov operativec Ryan McDonough dal vedeti, da ima Phoenix drugačne namene. Čeprav je bil Phoenixov novi trener Kokoškov izjemno kredibilen sogovornik, ki je o Luki vedel več in še nekaj poleg. Če bi poslušali Igorja, bi si danes meli roke ... V Phoenixu so stavili na svojega lokalca, centra domače univerze DeAndrea Aytona, ki je sicer na prvi medsebojni tekmi proti Dončiću pokazal nekaj več kot Luka. A se je dokazalo, da ena lastovka ne prinese pomladi. Tudi Phoenixu je ni.

Nekdanji selektor slovenske košarkarske reprezentance Igor Kokoškov je po samo eni sezoni ob le skromnih 19 zmagah in 63 porazih izgubil službo. Pa Ayton? Tekme svoje ekipe spremlja s klopi. Liga NBA mu je prisodila 25 tekem kazni zaradi pozitivnega dopinškega testa.
 

Tri teorije Sacramento


Luko bi lahko vzel Sacramento, kjer kadrovsko politiko vodi nekdanji košarkarski as Vlade Divac, a so se kralji odločili za visokoraslega krilnega centra Marvina Bagleyja. In zgrešili. Novinec je v minuli sezoni zbral 62 nastopov, štirikrat je začel v prvi peterki, ko je beležil po 14,9 točke in 7,6 skoka.

V minulih dneh so predvsem ameriški kolegi še enkrat pretresli vlogo Vladeta Divca. Ta je v izjavah in najavah že pred naborom 2018. poudarjal, da Sacramento potrebuje višjega košarkarja. Slišati pa je bilo, da v Sacramentu svetlejšo prihodnost napoveduje Bagleyju kot pa Dončiću. Če se po jutru dan pozna, se motijo. Poznavalec NBA naborov Jonathan Givony pa je priobčil, da Mohamed Bamba, Jaren Jackson Jr. ter Luka Dončić sploh niso hoteli v Sacramento. V teh dneh pa ameriške medije polni še ena različica, zakaj Dončića ni bilo v Sacramento.


Novinar televizijske mreže ESPN Tim McMahon je zatrdil, da naj bi se Divac ognil Dončiću, ker nima najboljšega mnenja o Saši Dončiću, Lukovem očetu. Divac se je očitno odločil, kot se je. Luka pa iz tekme v tekmo kaže zrelost in nehote tudi Divčevo zmoto.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije