FORMULA 1

Za boljše počutje 10 vrčkov piva

Valtteri Bottas pred dnevi prejel Bandinijevo lovoriko za posebne dosežke. Zaradi razočaranja v Bakuju bo še odločneje napadel zmago na VN Španije.
Fotografija: Valtteri Bottas ni skrival razočaranja po nesrečnem odstopu v Bakuju. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Valtteri Bottas ni skrival razočaranja po nesrečnem odstopu v Bakuju. FOTO: Twitter

LJUBLJANA – Veliki osmoljenec prejšnje dirke v formuli 1 je bil nedvomno Valtteri Bottas, ki bi pred dvanajstimi dnevi v Bakuju zanesljivo zmagal, če ga ne bi v 49. krogu ustavila počena guma. Finčevo razočaranje je bilo res precejšnje in potreboval je kar precej časa, da si je od šoka kolikor toliko opomogel.

Šport zna biti res krut

Čeprav je bil po odstopu vidno potrt, pa je ohranil toliko (dobre) volje, da je svoje prve izjave pospremil s kančkom humorja. »Verjetno bi moral zdaj popiti deset velikih vrčkov piva, da bi se spet počutil bolje,« je razmišljal Bottas in večkrat ponovil, da ni videl ostanka razbitin, ki ga je povozil pri visoki hitrosti in ki je predrl njegovo zadnjo desno pnevmatiko. Če bi Mercedesov dirkač na veliki nagradi Azerbajdžana zmagal, bi bil zdaj v vrhu skupne razvrstitve za svetovno prvenstvo, zaradi tamkajšnje ničle pa je v seštevku zdrsnil na četrto mesto, pri čemer ga od vodilnega moštvenega sotekmovalca Lewisa Hamiltona, ki je v Bakuju široko odprtih rok sprejel Valtterijevo »darilo«, loči že trideset točk. »Včasih zna biti šport, ki ga imaš tako zelo rad, res krut. Vendar sem se medtem naučil negativne izkušnje preobrniti v moč,« je 28-letni as iz Nastole pri Lahtiju na družabnem omrežju twitter zapisal pod svojo fotografijo, na kateri s sklonjeno glavo sedi ob zidu, k njej pa je prilepil strto srce.

Tolažil ga je tudi Hamilton

Tolažili so ga tudi v moštvu. »Valtteri je dirkal sijajno in bi si zagotovo zaslužil zmago. Tako zelo mi je hudo zanj,« je omenil Toto Wolff, vodja nemške ekipe, katere predsednik nadzornega odbora Niki Lauda je pristavil, da bi Bottas, potem ko je izkoristil napako Sebastiana Vettla (Ferrari) in švignil mimo njega, zanesljivo ohranil prednost do cilja. »Kar se mu je zgodilo, je prava katastrofa,« je z nesrečnim Fincem sočustvoval legendarni Avstrijec. Mešane občutke je imel tudi Hamilton. »Valtteri je odlično opravil svoje delo, zaradi česar bi moral tokrat on tu stati namesto mene,« je izjavil 33-letni Anglež in priznal, da ima zaradi velike smole moštvenega sotekmovalca njegova 63. zmaga v formuli 1 prav čuden priokus.

Na seznamu tudi Schumacher

Kakor koli že; naključje je hotelo, da je Bottas le nekaj dni po razočaranju v Bakuju na prireditvi v Brisighelli za posebne dosežke v kraljevskem avtomobilističnem razredu prejel lovoriko Bandini, poimenovano po nekdanjem Ferrarijevem dirkaču Lorenzu Bandiniju, ki je leta 1967 umrl zaradi posledic hude nesreče na preizkušnji v Monte Carlu. »Videl sem seznam z dobitniki tega priznanja, med njimi je kar precej impresivnih imen (pred Hamiltonom in Vettlom so Bandinijevo lovoriko prejeli Jacques Villeneuve, Michael Schumacher, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso itn.). Moram reči, da si štejem res v veliko čast, ker sem zdaj tudi jaz med njimi,« je povedal Bottas in pripomnil, da bo zaradi neprijetne azerbajdžanske izkušnje zagotovo močnejši, tako da bo pojutrišnjem (s startom ob 15.10) še odločneje iskal pot do zmage na veliki nagradi Španije, prvi letošnji dirki v Evropi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije