NORDIJSKO SVETOVNO PRVENSTVO

Z Batmanom v boj za Planico

V Grčiji drevi odločitev, ali bomo gostili nordijsko SP. Trondheim si veliko obeta od nastopa Marit Bjørgen.
Fotografija: Planiška odprava v Grčiji FOTO: Planica Nordic
Odpri galerijo
Planiška odprava v Grčiji FOTO: Planica Nordic

LJUBLJANA – Odštevanja, lobiranja, prepričevanja in predstavljanja argumentov je konec, drevi (okoli 18. ure) bo padla odločitev o gostitelju nordijskega svetovnega prvenstva 2023. Planica in Trondheim sta edina in precej enakovredna kandidata, odločale bodo malenkosti. V slovenskem taboru prevladujejo občutki, da bo v četrto vendarle šlo.

Planiška odprava se je v grški Costi Navarino začela zbirati v petek, v ponedeljek je odprla stojnico, pri kateri so se – po lastni oceni – člani predsedstva FIS zadržali dlje kot pri protikandidatu, v torek je sledila še uradna predstavitev.

Zbrane je nagovoril Enzo Smrekar, predsednik SZS, nato ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, sledil je predstavitveni film, ki ga je v tednu dni posnela ekipa mladih filmarjev (Bright Visual). V njem nastopa Aljaž Tepina, ki je igral tudi v Batmanu (Vzpon viteza teme). Poudarek je bil na lepotah Planice, sodobnem centru in tekmah, ki jih je gostil. "Očitno vsi razmišljamo podobno. Tako kot je bila prva kandidatura Trondheima tehnična, druga pa čustvena, sta bili prav takšni tudi naši, medtem ko je bila tretja hudomušna, zdajšnja pa profesionalna. Ministrica je potrdila, da država podpira kandidaturo," je primerjal Tomi Trbovc, tiskovni predstavnik SZS, ki je slovenske predstavitve vodil na vseh štirih volilnih kongresih. V slovenski delegaciji so občutki pred glasovanjem zelo dobri, z opravljenim v Grčiji je zadovoljen tudi Smrekar.
Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije FOTO: Jure Eržen
Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije FOTO: Jure Eržen


"Planico smo predstavili v najlepši luči in prejeli veliko pohval. Predstavili smo sodoben center, naše izkušnje, tradicijo, tekme svetovnega pokala, ki smo jih gostili. To je zagotovilo, da lahko priredimo tekmovanje najvišje ravni v čudovitem okolju. Stvari, ki so nam jih nekdaj očitali, češ da je vse le narisano, ni več, prav tako ne, da nismo gostili kakšne tekme," pravi Smrekar, ki poudarja, da sta kandidaturi Planice in Trondheima primerljivi, tudi Norvežani se lahko pohvalijo s tradicijo, izjemnimi rezultati itn. "Menim, da bo zelo napeto. Ne pričakujem izrazite zmage enega od kandidatov, bo tesno, upam pa, seveda, da v našo korist," dodaja Smrekar in opozarja, da gre za tajno glasovanje, pri tem je vse mogoče, težko je določiti, kdo je pri načelni podpori bolj resen in kdo manj. O tem, zakaj bi morala po njegovem zmagati Planica, je dejal: "Eden od razlogov je gotovo ta, da takšnega tekmovanja pri nas še ni bilo. S tem bi dali signal, da imajo tudi manjše nacije z manj denarja pravico, da se izkažejo z organizacijo tekem na najvišji ravni."

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije