NOGOMET

Vijolični z več aduti kot ranjena Olimpija

Drevi v Ljudskem vrtu obračun med nogometaši Maribora in Olimpije. Vijolični gredo v dvoboj s točko prednosti, zanje bi bil ugoden tudi remi.
Fotografija: Strateg Olimpije Igor Bišćan je pred najpomembnejšo tekmo v svoji kratki trenerski karieri. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Strateg Olimpije Igor Bišćan je pred najpomembnejšo tekmo v svoji kratki trenerski karieri. FOTO: Jure Eržen

LJUBLJANA – Pozabite na prvaka evropske lige Atletico Madrid z Janom Oblakom, pozabite na pričakovanja pred finalom lige prvakov med Real Madridom in Liverpoolom! Danes ob 20.30 bo v Ljudskem vrtu na sporedu največji slovenski nogometni obračun med Mariborom in Olimpijo. Stadion pod Kalvarijo je bil razprodan že več kot teden pred epskim dvobojem, ki bo, tako ali drugače, odločal o letošnjem državnem prvaku.

»Igrali bomo napadalno, a ne bomo brezglavo dirjali,« napovedujeta oba trenerja, Darko Milanič in Igor Bišćan. Vijolični so v prednosti, ker imajo za seboj izjemno uspešen niz rezultatov in polne tribune fanatičnih privržencev, zeleno-beli so razsuti po številnih spodrsljajih in neenotnosti v klubu, v primerjavi s tekmeci pa imajo tudi manjšo izbiro igralskega kadra za najzahtevnejše naloge.

Sladke skrbi Maribora

Milanič ima sladke skrbi, ker so vsi glavni akterji zdravi, nabrušeni in v odlični formi. Odrezane (Damjan Bohar, Alexandru Cretu in Gregor Bajde) v mestu ob Dravi diplomatsko uvrstijo v kategorijo poškodovanih. Žarometi so usmerjeni v glavnega na sredini igrišča Amirja Derviševića, ki mu do popolne uveljavitve manjka spektakularna predstava v največji tekmi. Je že sposoben za to? Posebna zgodba je super razpoloženi napadalec Štajercev, ki je dosegel že 68 zadetkov (največ Domžale –​ 71).

Prekaljeni trenerski maček Darko Milanič gre z Mariborom ubranit naslov prvaka. FOTO: Tadej Regent
Prekaljeni trenerski maček Darko Milanič gre z Mariborom ubranit naslov prvaka. FOTO: Tadej Regent

Zimzeleni kapetan Marcos Tavares je prvi golgeter lige skupaj z Matejem Poplatnikom (Triglav), dosegla sta po 16 golov. Luka Zahović je pri številki 13, Jasmin Mešanović pri 8, zimska okrepitev Jan Mlakar pri 3 (igral je na devetih tekmah). Je pa še nekaj neprecenljivega v zasedbi izpod Pohorja; to so izkušnje z velikih tekem. Ne pozabimo: Maribor je jeseni igral v skupinskem delu lige prvakov, v največjem slovenskem derbiju vijolični ne poznajo poraza v zadnjih desetih dvobojih.

Brez klasičnega napadalca

Olimpija je nazadnje v Ljudskem vrtu slavila avgusta 2015, zdaj pa je po klavrni seriji rezultatov kot ranjeni lev. Resda nevaren, a tudi načet in igralsko omejen. Neučinkovitost v napadu je rana zmajev; prvi strelec je vezist Ricardo Alves (10 golov), drugi pa lažni napadalec Issah Abass (9). Bišćan ne premore klasičnega napadalca, golgeterja, tako imenovanega ubijalca v vsakršnem položaju.

Športni direktor Mladen Rudonja je padel na izpitu, ko gre za napadalce. Predsednik Milan Mandarić mrzlično išče svojega naslednika z milijoni, da bi uresničeval ambicije in hranil egotrip v nogometno vprašljivi Ljubljani. Kakšnega prvaka bi rada imela Slovenija? Med 12.500 gledalci bo 700 privržencev Olimpije. Mariboru v boju za prvaka zadostuje remi, Olimpija mora zmagati. Pari 34. kroga: Rudar –​ Gorica (včeraj), Triglav –​ Aluminij (glavni sodnik Rade Obrenović; danes ob 16. uri), Maribor –​ Olimpija (Damir Skomina; danes ob 20.30), Domžale –​ Krško (Bojan Tkalčič; jutri ob 16.50), Ankaran –​ Celje (Asmir Sagrković; jutri ob 17. uri).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije