PLANICA 2018

Redki prebliski Janusovih izbrancev

Slovenski smučarski skakalci so na večini tekem v olimpijski sezoni 2017/18 zaostali za pričakovanji in sposobnostmi. Dosežki sezone ekipna srebrna kolajna na SP v poletih ter zmagi Jerneja Damjana in Anžeta Semeniča ter tretje mesto Petra Prevca.
Fotografija: Peter Prevc, Jernej Damjan, Domen Prevc in Anže Semenič (z leve) so v Oberstdorfu navdušili z moštvenim naslovom svetovnih podprvakov v smučarskih poletih. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Peter Prevc, Jernej Damjan, Domen Prevc in Anže Semenič (z leve) so v Oberstdorfu navdušili z moštvenim naslovom svetovnih podprvakov v smučarskih poletih. FOTO: AFP

Glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih Goran Janus je na tradicionalni novembrski novinarski konferenci
pred odhodom na prvo postajo svetovnega pokala 2017/18 v Vislo samozavestno izjavil, da tako močne ekipe še ni peljal na tekmovanje. Vendar njegovi izbranci tega nato niso potrdili; ravno nasprotno. Odkar je 47-letni Ljubljančan spomladi 2011 prevzel krmilo izbrane vrste, naši skakalci še niso tako slabo zaceli (in nadaljevali) sezone.

Na uvodni ekipni preizkušnji na Poljskem je Slovenija (v postavi Tilen Bartol, Peter Prevc, Anže Semenič in Timi Zajc) z velikim zaostankom iztržila komaj šesto mesto, na posamični tekmi pa je bil naš najvišje uvrščeni skakalec Prevc šele dvajseti. Ker so se v vodstvu reprezentance že vnaprej odločili, da mladinca Zajca ne bodo peljali v pogosto vetrovni Kuusamo, je za drugo postajo dobil priložnost Jernej Damjan, ki je nato pripravil pravcato senzacijo, potem ko je opravil z vso konkurenco in slavil svojo drugo zmago med elito po Saporu 2014. Izkušeni Ljubljančan, sicer član reprezentance B, je bil tudi na naslednjih preizkušnjah praviloma najboljši Slovenec.

Bartol na pragu stopničk v Ga-Pa

b 34-letnem skakalcu ihanskega Sama, ki se je zelo dobro odrezal tudi v Nižjem Tagilu (10.) in Titisee-Neustadtu (9.), se je do novoletne turneje, do katere je rumeno majico nosil Nemec Richard Freitag, med deseterico prebil le še Anže Semenič (9. v Nižjem Tagilu). Damjan je najbolje od naših začel tudi znamenito tekmovanje štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji, potem ko je na spektaklu v Oberstdorfu pristal na 14. mestu, na drugi postaji v Garmisch-Partenkirchnu pa je navdušil Jernejev klubski kolega Tilen Bartol, ki je s petim mestom vknjižil svoj najboljši dosežek v svetovnem pokalu. Toda po uvodni seriji, po kateri je bil še drugi, so se 20-letniku iz Loškega Potoka nasmihale celo prve stopničke med elito. Tilnov uspeh je na novega leta dan dopolnil osmouvrščeni Peter Prevc, ki je tako le dočakal svojo prvo uvrstitev med deseterico v tej olimpijski zimi. V Innsbrucku je nato slovensko čast s petim mestom spet reševal Damjan, v Bischofshofnu pa je bil naš najbolje razpoloženi reprezentant najstarejši od bratov Prevc, ki je ponovil dosežek iz Ga-Pa. Zlatega orla je po pokru zmag visoko v zrak dvignil poljski zvezdnik Kamil Stoch, najvišje uvrščeni Slovenec v seštevku novoletne turneje pa je bil Damjan na desetem mestu. Ljubljančan je nato odlično letel tudi na Kulmu, kjer bi edino tekmo končal na zelo dobrem petem mestu, ce ga ne bi v finalu diskvalificirali zaradi neustreznega dresa. Tako je na šesto napredoval Peter Prevc, dve mesti za njim se je uvrstil Semenič, Domen Prevc pa je bil enajsti, kar je bila odlična napoved svetovnega prvenstva v smučarskih poletih v Oberstdorfu.


Slovenci zasijali na SP v poletih

Na velikanki Heinija Klopferja se je z naslovom najboljšega letalca na smučeh okitil Norvežan Daniel Andre Tande, za katerim sta se zvrstila srebrni Stoch in bronasti Freitag, slovesne podelitve priznanj pa se je udeležil tudi šestouvrščeni Peter Prevc. Norveška himna je zadonela tudi po ekipni  preizkušnji, Skandinavcem pa so se najbolj približali Janusovi izbranci (ob bratih Prevc sta bila v postavi še Damjan in Semenič), ki so s sijajnim drugim mestom Sloveniji prileteli drugo moštveno kolajno na tem tekmovanju po Vikersundu 2012. Na krilih uspeha iz Oberstdorfa se je nato Semenič, ki je bil na SP v poletih najboljši mož v naši ekipi, odlično znašel tudi v vetrovni loteriji v Zakopanah in slavil krstno zmago v svetovnem pokalu, da je bilo slovensko slavje popolno, pa je s tretjim mestom zaokrožil Peter Prevc. Po podvigih v Nemčiji in na Poljskem so se močno povečali tudi apetiti navijačev pred glavnim vrhuncem štiriletja, olimpijskimi igrami v Pjongčangu, toda Willingen je – kot že večkrat – pokazal realno sliko. Na zadnjem tekmovanju pred spektaklom v Južni Koreji sta se namreč od naših najvišje zavihtela Nejc Dežman (9.) in Bartol (10.), deseto mesto pa je bila nato tudi najboljša posamična uvrstitev slovenskih skakalcev na OI.

Daleč od kolajne na OI v Koreji

Na veliki napravi centra Alpensia, na kateri je pred Nemcem Andreasom Wellingerjem in Norvežanom Robertom Johanssonom zmagal Stoch, jo je dosegel Peter Prevc, ki se je z 12. mestom od naših še najbolj približal vodilnim asom tudi na srednji skakalnici, na kateri se je z naslovom olimpijskega prvaka okitil Wellinger. Nemškemu zvezdniku sta na zmagovalnem odru delala družbo vikinga – srebrni Johann Andre Forfang in vnovič bronasti Johansson. Na ekipni preizkušnji so si kolajne priskakali zlati Norvežani, srebrni Nemci in bronasti Poljaki, slovenska četverica (ob Prevcu so bili v ekipi še Bartol, Damjan in Semenič) pa je s precejšnjim zaostankom pristala na petem mestu in tako vnovič zaostala za načrtovanim odličjem, ki si ga je pred odhodom v Pjongčang za cilj zastavil Janus. Po enomesečnem premoru se je svetovni pokal nadaljeval v Lahtiju, kamor poleg obolelih Janusa in Zajca ni odpotoval niti Peter Prevc, ki je v tem času raje vadil v Kranju, toda finsko zimskošportno središče nam ni prineslo zasuka na bolje. Ekipno preizkušnjo je Slovenija končala na šestem mestu, na posamični tekmi pa smo imeli zgolj dva finalista, ob Damjanu (11.) le še Bartola (30.). Po slovenskem okusu se nato ni začela niti norveška turneja Raw Air, ki je minila v slogu sezone – s (pre)redkimi slovenskimi prebliski.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije