NEKDANJI DIRKAČ

Pogosto je bil jezen na Schumacherja

Mika Häkkinen, dvakratni svetovni prvak v formuli 1, v pogovoru za Sport Bild. Velikemu nemškemu tekmecu je enkrat rekel, naj uporablja zdrav človeški razum.
Fotografija: Mika Häkkinen še vedno uživa izjemno priljubljenost. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mika Häkkinen še vedno uživa izjemno priljubljenost. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Konec devetdesetih let je v formuli 1 kraljeval Mika Häkkinen, ki si je z mclaren-mercedesom pridirkal dva naslova svetovnega prvaka (1998 in 1999). Nepozabno je zlasti njegovo prehitevanje med dirko v Spa-Francorchampsu 2000, ko je na ravnini Kemmel istočasno švignil mimo Michaela Schumacherja (Ferrari) in Ricarda Zonte (BAR-Honda). Ni jih malo, ki menijo, da je to eden od najboljših manevrov v zgodovini kraljevskega avtomobilističnega razreda. V nedavni izdaji nemške revije Sport Bild je 49-letni Finec med drugim spregovoril o Schumacherju ter dvoboju med Lewisom Hamiltonom in Sebastianom Vettlom.

Pred dvajsetimi leti ste osvojili svoj prvi naslov svetovnega prvaka. Ali je bila vaša takratna srebrna puščica tako dobra, kot je v zadnjih letih Hamiltonova?

"Da, za tiste čase je bila podobno briljantna. V hitrih zavojih je kar klicala: 'Še, še, še!' Pomagala mi je premagati celo Michaela Schumacherja s Ferrarijem."

Povejte nekaj o vašem dvoboju s Schumacherjem.

"Najini dvoboji imajo dolgo zgodovino, saj sva bila že pri štirinajstih letih tekmeca v kartingu. Takrat se je začelo najino rivalstvo. Ko sem ga kot gostujoči dirkač enkrat premagal v nemškem prvenstvu formule 3, mu to ni bilo niti najmanj všeč. V formuli 1 sva imela veliko ostrih dvobojev. Michael je bil izjemno trd nasprotnik, ki je na vse pretege branil svoj položaj in nikoli ni pustil prav veliko prostora. Občudoval sem ga zaradi več stvari, najbolj pa zato, ker ni nikoli popustil. Besede vdaja ni bilo v njegovem besednjaku. Upam, da mu ta lastnost pomaga še danes."

Ali ste bili kdaj tudi jezni nanj?

"Pogosto! Na primer leta 2000 v Spa-Francorchampsu, kjer me je pri hitrosti 300 km/h zrinil na travo. Tedaj sem mu rekel, naj vendar uporablja zdrav človeški razum. Pri takšni hitrosti se namreč odloča o življenju in smrti. A Michael me je le začudeno gledal. Zanj je bil to normalno dirkanje. Zaradi tega je bil na koncu tudi najboljši med nami."

Ko zdaj vidite Hamiltona v srebrnem in Vettla v rdečem dirkalniku …

"… vidim vzporednice. Intenzivnost dvoboja je visoka, o čemer smo se lani prepričali v Bakuju. Oba sta izjemno dobra dirkača, oba imata svoje prednosti. Da je Lewis po treh lovorikah v zadnjih štirih letih še vedno tako motiviran, je vredno vsega občudovanja. Ko sem v sezoni 2000 izgubil naslov prvaka, nisem več našel potrebne energije. Sebastian je imel lani obilo smole. Zanj je pomembno predvsem, da se ne vda in da v ekipi, kakršna je Ferrari, ohrani mirnost."

Kdo bo letos prvak?

"To je težko reči. Raven, na kateri oba dirkata, je izjemno visoka. Poglejmo vzporednico z mojim obdobjem; takrat je najprej zmagoval srebrni, nato rdeči dirkalnik."

Med drugim ste tudi menedžer Valtterija Bottasa. Kako lahko premaga Hamiltona?

"Mi Finci ne govorimo veliko, toda Valtteri ve, kako se zgradi ekipo okrog sebe. Je dober komunikator, pravi džentelmen. Odprt je za novosti. Kakor sem se jaz svojčas učil od Ayrtona Senne in Nigela Manslla, se on od Lewisa. Bottas je na podobnem potovanju, kot sem bil jaz."

Kakšen vpliv je imela na vas huda nesreča leta 1995 v Adelaidu?

"Psihično me je okrepila. Odtlej sem imel ves čas pred očmi, kar mi je enkrat rekel James Hunt: 'Uživaj!' Pred nesrečo sem bil morda res preveč osredotočen na vse."

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije