KUJTIM MORINA IN TOMISLAV HORVAT

FOTO: Slovenci Hrvata, Hrvati Slovenca

Kujtim Morina in Tomislav Horvat spoznavata, da je najtežje biti prerok v domači vasi. Hrvat deluje v Sloveniji, Slovenca so odpeljali v Dalmacijo.
Fotografija: Kujtim Morina nadaljuje uspešno delo v Sloveniji. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Kujtim Morina nadaljuje uspešno delo v Sloveniji. FOTO: Drago Perko

Šport in svet sta postala globalna vas. Delaš in ustvarjaš, kjer te cenijo, najamejo in delajo ter na koncu plačajo. Tako je tudi v futsalu, dvoranskem nogometu, kjer so tile dnevi v znamenju lige prvakov. Za mesto med 16 najboljših ekip v Evropi se borita tudi slovenski in hrvaški državni prvak. Vsak v svoji skupini, vsak na svoji fronti.

Povabil ga je Rok

Tomislav Horvat gre prvič na tuje, kjer bi rad pustil pečat. FOTO: Drago Perko
Tomislav Horvat gre prvič na tuje, kjer bi rad pustil pečat. FOTO: Drago Perko
Aktualni slovenski državni prvak Dobovec Pivovarna Kozel je gladko najboljša ekipa v Sloveniji v minulih dveh letih, kjer se jim je od možnih šestih lovorik izmaknila le ena, letošnji superpokal. Pod naslove in uspehe se je podpisal hrvaški strokovnjak Kujtim Morina. Nekdanji hrvaški reprezentant in uspešen igralec zagrebškega Nacionala je v Slovenijo prišel junija 2017. Imel je smolo (slovenski prvak pa srečo), ker je njegov tedanji klub zagrebški Nacional zabredel v težave, Morina pa je bil po končani igralski karieri (2015.) trener prav v Zagrebu. Ker klub ni mogel več slediti tempu, ki ga je narekovala konkurenca, je brez dela ostal tudi Morina, ki pa je nadaljeval delo z mladimi. Da Morina nima več kluba, je slišal tudi Rok Mordej, ki je kapetan v našem državnem prvaku, skrbi pa tudi za kadrovsko politiko. Mordej in Morina pa sta bila skupaj že v sezoni 2016/2017 v ekipi Nacionala. Zato je Rok vse vedel, kaj se dogaja v hrvaškem klubu. "Izvrstno sva že sodelovala v zagrebškem Nacionalu, ki pa je padel v finančno krizo. Kujtima sem srečal v Novem Vinodolskem in bolj v šali dejal, 'boš pa prišel v Dobovec.' Obljubil je, da bo to storil, če se v Nacionalu nič ne spremeni. Ker se ni, je postal naš trener," se Rok rad spomni poletja 2017, ko je kozlom uspelo v svoje vrste zvabiti izvrstnega hrvaškega stratega, ki je v uvodnih dveh sezonah osvojil dvojno krono, temu pa lani dodal superpokal. Priznava, da je imel nekaj težav, da je svojo miselnost prilagodil razmeram v slovenskem prostoru, kjer lahko ekipa opravi tri ali največ štiri enote treninga na teden. Lani je bilo to dovolj za šesto mesto v Evropi, visoko merijo kozli tudi letos! Prej pa bo treba v konkurenci Mostarja (prvak Bosne in Hercegovine), Ekonomca (državni prvak Srbije) in portugalskega Sportinga doseči vsaj tretje mesto v skupini.

Dobre besede rojakov

Horvata sta v Makarski pričakala Igor Osredkar in Matej Fideršek. FOTO: MNK Novo vrijeme Apfel Makarska
Horvata sta v Makarski pričakala Igor Osredkar in Matej Fideršek. FOTO: MNK Novo vrijeme Apfel Makarska
Če v Sloveniji pri prvakih stavijo na sosede, je tako tudi na drugi strani Kolpe, kjer so pred dvema tednoma na klop državnega prvaka Makarske pripeljali Ljubljančana Tomislava Horvata. Zasedba iz Dalmacije je po koncu sezone ostala brez trenerja, ki se je preselil v Split, z novim pa niso bili zadovoljni zlasti igralci. Klubsko vodstvo je ukrepalo in poklicalo v Slovenijo, kjer že vrsto let deluje Horvat, ki je bil tudi sam svojčas igralec in potem uspešen trener. "Nisem omahoval," je priznal Horvat v pogovoru s hrvaškimi novinarskimi kolegi, ko je opisoval, kaj je storil, ko je prišel klic iz Makarske. O vsem je obvestil tudi svoje dosedanje delodajalce škofjeloški FSK Stripy, ki je razumel Horvatovo namero. Minuli teden je že debitiral na klopi Makarske, v teh dneh pa v Dalmaciji gosti turnir glavnega dela lige prvakov. Makarska potrebuje prvo mesto v konkurenci državnih prvakov Armenije, Severne Makedonije in Cipra. V njenem dresu sta Horija pričakala rojaka Igor Osredkar in Matej Fideršek, ki sta nekaj dobrih besed na Tomijev račun izrekla, ko so klubski veljaki šele razmišljali o Horvatu, ki je že drugi slovenski futsal trener, ki se je letos preselil na tuje: Dušan Razboršek bo v novi sezoni vodil avstrijski Celovec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije